Regija
ŽIVOT NA GRANICI

U Tovarniku grade i nude sadržaje da bi zadržali mlade
Objavljeno 19. ožujka, 2024.
Sufinanciraju prijevoz onima koji rade izvan općine, gradit će vrtić, imaju školu tambure...
TOVARNIK - Načelnik Općine Tovarnik Anđelko Dobročinac (HDZ) ističe kako je, uz infrastrukturu i gradnju objekata, jedan od važnijih ciljeva njegova mandata oživljavanje društvenoga života u toj pograničnoj općini.

Od većih projekata načelnik najavljuje izgradnju vrtića u Ilači, koji je u projektiranju, i Društveno-kulturnog centra u Tovarniku

- Vrtić nam je jedan od većih projekata koji je u provedbi, sredstva su osigurana preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, a trebao bi biti završen za godinu i pol do dvije. Također, kroz sustav Urbano područje Vukovar radi se projekt za Društveno-kulturni centar u Tovarniku. Sredstva su osigurana kroz ITU mehanizam. Nužno je bilo završiti Vatrogasni dom, koji je započet u prethodnom razdoblju, i to nam je u prvoj godini bilo najveće opterećenje jer smo trebali osigurati oko 400.000 eura za završetak tog projekta, a u isto vrijeme nismo htjeli da nam se to osjeti na socijalnim mjerama ili programima poticanja poduzetništva i poljoprivrede i u tome smo uspjeli – kaže načelnik Anđelko Dobročinac dodajući kako je dosta sredstava povučeno i preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tako je, primjerice, upravo u tijeku postupak raspisivanja natječaja za saniranje divljeg deponija Mrcinište u Tovarniku, projekta vrijednog 152.000 eura, koji je sufinanciran s maksimalnih 110.000 eura.

U Tovarniku je u tijeku i gradnja dječjeg igrališta vrijednosti 80.000 eura uz sufinanciranje s 30.000 eura iz EU-a preko LAG-a Srijem.

- Imamo dosta većih projekata, ali jednako su nam važni i oni manji projekti i programi. Tako smo pokrenuli školu engleskog jezika, školu tambure, školu tenisa... Udruge su one koje nam dosta nose općinu, pa tako, primjerice, u nogometu, uz seniorske, u Tovarniku imamo tri i u Ilači jednu mlađu selekciju, na što sam ponosan jer mi nismo velika općina, imamo 2067 stanovnika. Također, treba spomenuti kako je naša škola krenula s cjelodnevnom nastavom. Sve su to neke stvari koje zadržavaju mlade u općini i mene veseli što imamo takvu podlogu i prostor gdje ćemo se razvijati - pojašnjava načelnik i dodaje kako je cilj stvoriti nove prilike za mlade obitelji, za djecu, kako bi ih zadržali. Zato su tu i mjere potpore usmjerene na djecu i mlade, ali i, dodaje, mjere poput one koju od Općine Tovarnik sada kopiraju i drugi - sufinanciranje troškova prijevoza radnika koji rade izvan općine.

Miroslav Flego
Problem nepregledne kolone kamiona
Život na granici ima i neke svoje posebnosti. Stanje sigurnosti je dobro, svjedoči načlenik, čemu je znatno pridonijelo osnivanje Vijeća za prevenciju kriminaliteta Srijem, partnerskog tijela općina Tovarnik, Lovas i Tompojevci i Postaje granične policije Tovarnik. Ono što je problem neprotočnost je teretnog prometa prema Srbiji i nepregledne kolone kamiona u samom mjestu Tovarniku.

- Nije posrijedi izbjegavanja plaćanja cestarine, kako se znalo tumačiti. Problem je što s druge strane granice ne postoje adekvatni uvjeti i tu treba raditi pritiske iako je to trebalo i puno prije, pa bi problem prevenirali. Ipak, krenulo se u tom smjeru, radi se dodatni trak i vjerujemo kako će se ta situacija poboljšati – kaže načelnik Anđelko Dobročinac.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike