Crna kronika
ŠEST MJESECI OD ZLOČINA KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU

Podignuta optužnica protiv policajca koji je hitcem iz pištolja ubio Mihaelu Berak
Objavljeno 18. ožujka, 2024.

Protiv policajca Marka Smažila (27) podignuta je optužnica zbog ubojstva studentice Mihaele Berak (21), koje se zbilo prije šest mjeseci u Osijeku. Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku Smažila optužnicom tereti da je 20. rujna prošle godine oko 22 sata, u nakani da liši života 21-godišnjakinju, iz službenog pištolja ispalio hitac i pritom joj zadao tešku i za život opasnu ozljedu od koje je preminula na mjestu događaja.



Odvjetništvo je optužnicu podignulo šest mjeseci nakon pokretanja istrage, a sucu istrage predloženo je produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja istovjetnog ili sličnog kaznenog djela. Kazneni zakon za ubojstvo predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od najmanje pet godina. Mihaelini roditelji, ali i svi građani i razne udruge, mjesecima su tražili pravdu za Mihaelu, a njezina mama Jadranka kaže da su vidjeli da je optužnica podignuta te da u njoj nisu objavljeni nikakvi detalji.

- Možda se ne smije objavljivati detalje dok ne krene suđenje, ne znam. Nama je u cijeloj ovoj priči najvažnije da su se demantirale sve laži koje su zadirale u najbolniji dio naše rane, a to je da je počinila samoubojstvo. Ovo je prva istina koja je izišla u javnost, a naša Mihaela je voljela živjeti i voljela je život. Poznajemo svoje dijete u dušu i sve što je bilo plasirano nanijelo nam je toliko boli, tuge i nemira, a i vidjeli smo toliko ljudske zloće u javnosti da nam je to bilo podjednako teško kao i sam njezin gubitak. Živimo svaki dan s tugom, boli i gubitkom, ustajemo i liježemo s tim. Ne dolazimo k sebi i nikada nećemo moći prihvatiti da je naša kći na tako bešćutan način izgubila život - rekla nam je Jadranka Berak, mama pokojne Mihaele.

Podsjetimo, nakon što je Smažil ubio Mihaelu iz službenog policijskog pištolja u stanu u osječkom Donjem gradu u srijedu, policija je to u četvrtak opisala kao nesretan slučaj, a u petak kao teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti sa smrtnom posljedicom. Međutim, istog tog petka poslijepodne Županijsko državno odvjetništvo 27-godišnjeg djelatnika Policijske uprave osječko-baranjske osumnjičilo je za ubojstvo.

Prva vijest je bila tako šturo napisana da u njoj čak nije bila navedena ni životna dob policajca, što je uobičajeno u izvještavanju. Nakon kritike javnosti na račun istrage zločina iz policije su objavili priopćenje u kojem su naveli kako su "sve radnje u ovome postupku proveli temeljito, profesionalno i nepristrano".

Iste večeri nakon što je ubio Mihaelu, policajac je nazvao policiju i bio je ispitan još u stanu, a razgovori sa zamjenicom državnog odvjetnika i policijskim inspektorima nastavili su se iste večeri u stanu, a poslije i u policijskoj postaji. Nakon privođenja u odvjetništvo ispitan je i ondje, te je potom završio u istražnom zatvoru. Krunoslav Patača, načelnik Sektora kriminalističke policije, rekao je kako je Smažil bio zaposlenik PU osječko-baranjske od listopada 2022. godine. Pištolj je zadužio 9. kolovoza prošle godine, manje od mjesec i pol dana prije ubojstva.

Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske, na Gradskom vijeću Grada Osijeka rekao je da je toga kobnog dana 27-godišnjak zadužio novu futrolu koja se stavlja na nogu, a prema onome što je policija zaključila, on se "malo hvalio i pokazivao novu futrolu, vadio pištolj, vadio je streljivo, vraćao ga, repetirao i u jednom trenutku, najvjerojatnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo je do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku".

U medijima su se vrlo brzo nakon ubojstva pojavile poruke koje je ubijena studentica Pravnog fakulteta u Osijeku razmjenjivala s prijateljicom i policajcem. Iz poruka koje je prenio portal index.hr Mihaela je pisala prijateljici da je Smažil opsesivan, posesivan i manipulativan te da joj "pravi dramu". Mihaela je i početkom rujna poslala prijateljici poruku: "Ako te ikad neka cura bude pitala za Smažila, molim te reci da bježi."

Sandra Lacić

Možda ste propustili...

NA PODRUČJU POLICIJSKE UPRAVE OSJEČKO-BARANJSKE

Uhvaćeno šest pijanih vozača

PROMETNA NEKULTURA NA HRVATSKIM CESTAMA

U dvije godine više od 1,36 milijuna prometnih prekršaja

Najčitanije iz rubrike