Mozaik
DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO ORAHOVICA

Suzanina božićna radionica izrade ukrasa oduševila male vatrogasce
Objavljeno 23. prosinca, 2023.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Orahovica ima veliki pomladak, više od 30 mališana od 2 do 14 godina redovito pohađa treninge koje im voditelji prilagođavaju i svaki put ih čine raznovrsnim i zabavnim. Kao i prošle godine, i ove je malim vatrogascima uoči blagdana, organizirana Božićna radionica koju vodi i osmišljava tajnica društva, Suzana Grgurić. Ovakva je radionica prvi put u povijesti priređena malim vatrogascima, a pokazala se više nego prihvaćenom.



- I ove godine pripremili smo Božićnu radionicu izrade ukrasa za božićno drvce koje smo zajedno okitili. Ukrasi su raznovrsni, a prednjače naravno oni s motivima vatrogastva i doista je bilo prelijepo vidjeti ih sve kako rade i zabavljaju se - kaže voditeljica Suzana Grgurić, koja je za svoje male vatrogasce već drugu godinu zaredom uz redovite ukrase osmislila i posebnu vrstu ukrasa koji su ručni rad, a sve sami rade mališani:


- Prošle godine sam ih učila kako napraviti male ukrasne zimske kapice od vune i kartona, i to su na radionici sami izrađivali. Posebno je bilo lijepo vidjeti koliko su bili sretni kada su sami uspjeli izraditi kapice. Ove godine otišla sam korak dalje, izradila sam kod kuće male gnomove, također od vune i kartona s jednakim kapicama kakve smo radili prošle godine. Vuna je u bojama, naručila sam čak i svjetleću vunu, a kartone uzimam od role ubrusa. Dakle, tijelo im je uvijek bijelo, kapice šarene, a imaju drveni nos i plastične oči te noge od vune - kaže Suzana te opisuje kako je izgledao rad s malim vatrogascima.


- Prvo sam im pokazala kako to izgleda kada je gotovo, a onda smo zajedno krenuli u izradu. Išli smo korak po korak, prvo kapica pa zatim tijelo pa oči i nos te na kraju noge. Nije im bilo lako, posebno dečkima, ali svi su bili uporni i dali sve od sebe da izrade svoj ukras. Kada su završili, sami su ukrašavali kapice, a puno govori i to da su tražili još da napravimo kako bi imali za odnijeti kući te pokloniti ih roditeljima, braći i sestrama za Božić - kaže Suzana, koja je naglasila kako neće stati na ovome, jer za iduću godinu priprema ponovno nešto novo.

- Sve ovo osmišljavam sama jer, prije svega, želim da njima bude zabavno i da rade nešto kreativno i zajedno te nešto što dosada nisu radili. Prvo je s tim kapicama prošle godine bilo jako dobro, a sada s gnomovima još bolje i već su me pitali što će biti iduće godine. Nisam otkrila ništa, neka bude iznenađenje. Bit će to naravno opet neki ukrasi za božićno drvce ili prostoriju u vrijeme blagdana i, što je najvažnije, s puno njihova zajedničkog rada - zaključila je Grgurić. V.G.

Vladimir Grgurić
DARIJA I TENA
Najstarija polaznica radionice je osmašica Darija Dubovečak, koja je, kako kaže, uživala u svakom trenutku.

- Kad sam krenula na male vatrogasce, prvo smo u ljetno vrijeme radili samo vatrogasne vježbe. Bilo je zanimljivo, a iskreno nisam ni mogla zamisliti što ćemo raditi kada zahladi i uđemo unutra. Sve aktivnosti su odlične i zabavne, ali ova Božićna radionica je najbolja – rekla je Darija, a izradu ukrasa posebno voli i u njoj uživa desetogodišnja četvrtašica Tena Rajić.

- Meni je ovo posebno zanimljivo. Voditeljica Suzana je jako strpljiva s nama i puno nam pomaže, ali daje nam motiv da se trudimo i sami napravimo. Puno sam naučila na ovoj radionici i često i kod kuće pokušavam izrađivati razne ukrase. Jedva čekam iduću godinu i novi izazov - zaključila je Tena.      

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike