Kultura
BOŽIĆNE KNJIGE

Božićne knjige: Andersen, Tolkien, ali i krimići
Objavljeno 22. prosinca, 2023.
U božićni duh možemo se uljuljkati i čitajući neke od najboljih božićnih knjiga - od omiljenih klasika poput Orašara ili Dickensovih priča pa sve do krimića. "Pisma Djeda Božićnjaka", djelo J. R. R. Tolkiena, poznatog pisca fantazija, isto se tako moglo nazvati "Pisma Tolkiena", knjiga je prepuna pisama koja je Tolkien pisao svojoj djeci svakog Božića, i to sve iz perspektive Djeda Božićnjaka ili polarnog medvjeda koji govori.

Iako je to ponajprije knjiga namijenjena djeci, "Polarni Express" karta je za svaku odraslu osobu koja želi oživiti doba kad je čarolija bila neobjašnjiva, a Djed Božićnjak nije bio samo čovjek u crvenom odijelu. Priča prati avanturu dječaka koji se na Badnjak ukrca na vlak za Sjeverni pol. Možda će ti biti poznatiji film, s animiranim Tomom Hanksom u ulozi konduktera, ali ilustrirani klasik Chrisa Van Allsburga puno je bolji.


Skupina kriminalističkih pisaca, uključujući Helene Tursten i Martina Limóna, ujedinila se za kolekciju kratkih priča "The Usual Santas" koje rangiraju od zloslutnih do srdačnih, a sve se vrte oko jednog lika: Krisa Kringlea. Prvu je priču napisao britanski detektivski novelist Peter Lovesey, a svaka iduća od ukupno 16 priča mjesto zauzima negdje drugdje na svijetu - od Tajlanda, Kopenhagena pa sve do Koreje.

Bez Dickensove "Božićne priće" nema Božića - klasična priča koja prati transformaciju Ebenezera Scroogea od pohlepnog i namrgođenog do radosnog poput djeteta na božićno jutro, sve kroz seriju posjeta duhova. Ovaj je klasik prilagođen svima, svakom ukusu, žanru i uzrastu.

Disneyjev tim koji stoji iza kraljice Else od Arendella ipak je imao malu pomoć. Pomalo baziran na "Snježnoj kraljcii" Hansa Christiana Andersena, film "Frozen" je inspiraciju pronašao u Gerdi i Kay, glavnim likovima Andersenove priče o dobru, zlu i dubokom snijegu.

Ako volite romane Agathe Christie i Božića, onda je "Božić Herculea Poirota" za vas. Uronite u misterij poznatog detektiva u njegovoj namjeri da istraži obiteljsko okupljanje koje je završilo krvoprolićem. T.K.
Možda ste propustili...

PREMINUO JE SILVIO FORETIĆ

Enfant terrible suvremene glazbe

HRVATSKI KNJIŽEVNIK, PJESNIK, PREVODITELJ I UMJETNIK IZ DUBROVNIKA

Preminuo akademik Luko Paljetak

Najčitanije iz rubrike