Mozaik
HDU ARHIVA: KIĆO SLABINAC

“Christmas With Kićo” objavljen prije 40 godina
Objavljeno 22. prosinca, 2023.
U povodu obljetnice prisjećamo se razgovora s pjevačem, gitaristom, skladateljem i aranžerom

Hrvatska diskografska udruga (HDU) u suradnji s radijskim voditeljem, glazbenim kritičarem i urednikom (HR2), Zlatkom Turkaljem Turkijem, donosi još jedan intervju u nizu u sklopu atraktivnog glazbenog projekta Diskografska spajalica. Ovaj put u povodu 40. obljetnice izlaska albuma "Christmas With Kićo" (Croatia Records), prisjećamo se razgovora s pjevačem, gitaristom, skladateljem i aranžerom Krunoslavom Kićom Slabincem.



Čuvate li fotografije na kojima imate brkove i bradu? Malo se ljudi sjeća toga Vašeg izgleda.

- Imam. To je iz vremena kad sam bio u Dinamitima. Zvali su me Jesus, jer sam jako sličio onom pravom liku Isusa koji je negdje u Carigradu pronađen u riznici kao autentični Isusov izgled. Isto sam imao bradu i velnastu dugu kosu. Tu fotografiju Isusa imao sam na zidu pokraj mamina kreveta.

Na omotu albuma "Christmas with Kićo" imate plave obrve i žute brkove. Zašto?

- Tako je. Zašto imam žute brkove? Zato što je tada bio zabranjen uvoz boja, cigli, pločica… bilo je zabranjeno sve iz inozemstva, zbog uštede deviza. To je bilo u bivšoj Jugoslaviji. I naravno da je za tiskanje omota za ploču nedostajalo boja, oni su to tako kako su imali obojili i offset tisak je bio takav da su nesretnim slučajem ispale plave obrve, kao snijeg je pao. Obrve su inače crne, a ovako je ispalo kao, eto, pao je snijeg, pa je to inje na njima. Ah, tada smo imali samo dvije-tri boje za tisak. Za ovakvu fotografiju koja je na albumu trebaju biti isključivo određene boje.

Svjetski mediji i portali pisali su o toj fotografiji i albumu "Christmas with Kićo". To znate?

- Da, znam, jer je glazbeni magazin "Sun" objavio da je to jedan od neuspjelih omota albuma, jedan od najlošijih dizajna za omot božićne tematike. Nikad nisam te ljude nazvao i rekao im: "Da ste vi samo znali kako je u to vrijeme uopće bilo moguće snimiti takav album u komunističkoj zemlji". Mislim da bi mi na kraju čestitali što je takav album uopće snimljen i objavljen. Ali bio sam na istoj stranici s Eltonom Johnom i Madonnom, čija je verzija pjesme "Mother‘s Child" bila proglašena najlošijom božićnom pjesmom uopće snimljenom. Moj je bio najlošiji omot, dizajn omota, a Elton je bio na toj top-listi proglašen za najlošiji LP božićnih pjesama. Meni je bila velika čast biti na istoj top-listi s takvim velikanima.

Bez obzira na to što je objavio "The Sun", Vaš album "Christmas with Kićo" najprodavaniji je hrvatski božićni album.

- Pola milijuna primjeraka je prodano do danas, a snimljen je 1982. U Americi se ploča prodavala od 1983. i kao bumerang se stalno vraćala kod nas, jer kod nas nije bilo dopušteno da se ona snimi. Taj album bio je rađen za Croatian Fraternal Union USA; oni su isposlovali da se to ipak treba snimiti kod nas. Da bi se malo dodvorili i pokazali se tada svijetu kao demokratski socijalistički sustav, kod kuće su ipak dopustili da se službeno tiska pet tisuća ploča. Za to se morala tražiti specijalna dozvola Komiteta, s tim da su i naveli da oni nemaju novca ni deviza za kupnju ‘farbi‘ i svega što im je potrebno za izradu. I tako su, zahvaljujući novcu koji su dobili od Croatian Fraternal Uniona, kupili sirovinu i ‘farbe‘ pa su svi moji kolege mogli imati lijepe omote u boji i svi su bili O.K., a moj je, siroti, proglašen najgorim na svijetu (smijeh). (HDU)
Moj je bio najlošiji omot, dizajn omota, a Elton je bio na toj top-listi proglašen za najlošiji LP božićnih pjesama

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike