Dome slatki dome
SIGURNA RASVJETA

Ukrasne lampice svijetle u domu, vrtu, ispred kuće
Objavljeno 21. prosinca, 2023.
Prije postavljanja vanjske blagdanske rasvjete provjerite položaj nadzemnih vodova pod naponom

Okićeni su domovi, okućnice, ulice, trgovi… i sve odiše blagdanskim ugođajem. Međutim, treba imati na umu da se tako troši više energije, pa je to i dodatni trošak. Zato valja razmisliti o prednosti uporabe efikasne blagdanske rasvjete. Poznato je da diode koje emitiraju svjetlo, tzv. LED diode, troše i do 90 posto manje električne energije od klasičnih žaruljica - svjetiljki sa žarnom niti. Upravo zato što troše više energije, klasične se žaruljice više griju, a zato i kraće traju, zbog čega ih moramo mijenjati češće nego štedljive žaruljice. Dodatni je problem to što su žaruljice spojene u seriju, pa kad jedna od njih pregori, ne svijetli nijedna!



Provjera


LED diode emitiraju svjetlo zbog kretanja elektrona kroz poluvodički materijal. Njihova je velika prednost što proizvode minimalnu toplinu, čime se znatno smanjuje mogućnost da se opečete i smanjuje se i rizik od požara, npr. okićenog božićnog drvca. Izdržljivije su - zaštićene su od razmrskavanja, otporne su na mehanička naprezanja, a radni vijek im se proteže na impozantnih 100.000 radnih sati, što je više od 11 godina neprekidnog rada. Prije postavljanja rasvjete svakako se treba pridržavati određenih smjernica.

Prije postavljanja vanjske blagdanske rasvjete provjerite položaj nadzemnih vodova pod naponom. Pazite da osobno ili s pomoću nekog objekta ne dođete u njihovu blizinu. Prilikom postavljanja ljestvi ili drugog objekta obratite pozornost da je udaljen bar dva metra od voda. Provjerite je li vanjska rasvjeta projektirana baš za vanjsko korištenje. Nikad ne koristite unutarnju rasvjetu u vanjskom ambijentu. Pri postavljanju blagdanske rasvjete na drveće provjerite da grane nisu došle u kontakt s obližnjim vodovima koji su pod naponom.

Štednja


Pregledajte ima li oštećenih ili pregorenih žaruljica, istrošene izolacije ili ogoljelih žica. Oštećeni kabeli mogu prouzročiti požar. Odbacite staru blagdansku rasvjetu ako postoji previše oštećenih žaruljica. Postavite žice unutar doma tako da omogućuju nesmetano kretanje ukućana, ne postavljajte ih ispod tepiha, namještaja i slično. Prekrivene žice mogu se pregrijati ili oštetiti i prouzročiti požar. Ne postavljajte više od tri niza svjetiljki na jedan produžni kabel kako biste izbjegli pregrijavanje. Uvijek isključite blagdansku rasvjetu - unutarnju i vanjsku - kada napuštate dom ili odlazite na počinak. Uključujte i isključujte vanjsku rasvjetu vremenski upravljanim utičnicama podešenim na tri do šest sati dnevno kako biste štedjeli energiju.D.Pejić
Ne postavljajte više od tri niza svjetiljki na jedan produžni kabel kako biste izbjegli pregrijavanje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike