Dome slatki dome
SVEČANI BLAGDANSKI UGOĐAJ

Božićna zvijezda je najtraženiji cvijet ovih dana
Objavljeno 21. prosinca, 2023.
Ne zaboravite da biljka potječe iz suptropskih krajeva te ne podnosi temperaturu nižu od 15 °C

Vezani članci

MOŽETE GA IMATI GODINAMA

Božićni kaktus raskošno cvjeta u nekoliko boja

Božićna zvijezda stvara blagdanski ugođaj u našim domovima. Prilikom njezine kupnje obratite pozornost na žutozelene skrivene cvjetne pupove. Kod biljke koja je prestara, pupovi su se već otvorili ili su čak i otpali. Listovi također ne smiju biti uveli ili obješeni. Božićna zvijezda trebala bi biti zdrava, bujna i snažna lišća. Prilikom kupnje umotajte ju u neku zaštitu i brzo odnesite kući jer je jako osjetljiva na hladnoću. Ovoj biljci najbolje odgovara osvijetljena prostorija u kojoj je temperatura 20 °C, no ne smije biti na izravnom suncu. Također, nemojte ju stavljati na mjesto gdje je propuh te ju zalijevajte do tri puta tjedno.



Kompaktna lončanica



Botaničkoga imena Euphorbia pulcherrima, božićna zvijezda poznatija je po imenu Poinsettia pulcherrima, a dobila ga je po J. R. Poinsetteu, koji ju je davne 1883. godine iz Meksika prenio u SAD. Šezdesetih godina počeo se ograničavati rast biljke u visinu. Listovi i cvjetovi ostali su nepromijenjeni, a razmak između listova se skratio. Zahvaljujući tome postala je lijepa i kompaktna lončanica.

Crvene je boje, a može se nabaviti i u bijeloj, ružičastoj, boji limuna te šatirana. Pripada porodici mlječika, čija je zajednička karakteristika da otkidanjem dijelova stabljike izlučuju bjelkasti ljepljivi sok. Nakon cvatnje potrebno je razdoblje mirovanja od nekoliko mjeseci, u kojem je zalijevanje svedeno na najmanju moguću mjeru. U svibnju počinje novo razdoblje rasta i tada treba presaditi biljku, dobro ju prikratiti te ju početi zalijevati i prihranjivati.

U travnju božićnu zvijezdu izvadite iz zemlje, sve izboje prikratite i posadite u lonac, u mješavinu od dva dijela treseta, jednog dijela zemlje za cvijeće i jednog dijela pijeska. Smjestite je u toplu i svijetlu prostoriju i počnite redovito zalijevati. U lipnju je s loncem zakopajte na zaštićeno mjesto u vrtu, a tijekom ljetnih vrućina svaki je dan malo poprskajte vodom. Svaki drugi tjedan potrebna je dohrana otopinom mineralnog gnojiva. Izboje bi trebalo skraćivati sve do kolovoza, u rujnu ju unesite u kuću i postavite na staro mjesto. Od početka listopada možete početi zamračivanje. Najprije prekrijte božićnu zvijezdu kartonskom kutijom, od 17 pa sve do 8 sati ujutro. Ona radi cvatnje treba biti 12 sati u mraku. Neka zamračivanje traje toliko dugo dok se na vršnim listovima ne pojavi boja.


 

Orezivanje


Orezivanje božićne zvijezde je važno, a izvodi se tako da se izbojima kidaju listovi, i to u razdoblju od travnja do kolovoza. Nakon toga je smjestite u mračnu prostoriju ili prekrijte kutijom kako bi ponovno počela cvasti. Razmnožavanje počinje u proljeće, kada biljku možete presaditi u novu posudu, u kojoj je mješavina zemlje za cvijeće, treseta i pijeska. Nakon što ste posadili božićnu zvijezdu, morate je početi obilno zalijevati jer će biljka ubrzo početi cvjetati, odnosno najprije će se pojaviti mali izboji. Ostavite nekoliko izboja na biljci, a ostale iskoristite za razmnožavanje biljke. Božićna zvijezda ovih je dana najviđeniji i najtraženiji cvijet.
Jasminka Knežević
Suh zrak ili visoka temperatura
Ako listovi počnu žutjeti, otpadati i sušiti se, u prostoriji je previsoka temperatura, suh zrak ili pretamno. Ako cijela biljka uvene, krivac je propuh ili prehladna prostorija. Ako biljku želite uzgajati i nakon što odbaci listove, podrežite ju vrlo nisko, kako bi se potaknula na cvatnju za sljedeću godinu.

Zalijevanje
Neće joj smetati da ju se poprska. Kod zalijevanja je bitno i da voda u tanjuriću ne stoji predugo. Najbolje uspijeva na temperaturi od 18 °C, a kad je u punoj cvatnji, na temperaturi 14 - 16 °C.

Položaj
Bitno je da božićna zvijezda ne bude kod izvora topline, kao ni na propuhu. Kada nađete mjesto koje je dobro za vašu biljku, nemojte ju seliti – božićna zvijezda voli imati svoje mjesto.

Možda ste propustili...

STUDIJA PROUČAVALA ŽIVOTNI VIJEK

Obične mačke žive duže od većine čistokrvnih

NA ODRŽIVIJI NAČIN UREDITE DOM

Dodajte svom domu proljetnu svježinu

Najčitanije iz rubrike