Kultura
NOVA KNJIGA MANDE SVIRAC

Ukazuje kako su Hrvati imali svoje pismo i prije prihvaćanja kršćanstva
Objavljeno 1. lipnja, 2023.
U povijesti i u suvremenosti postoje konstante: vrijednosti - kršćanski svjetonazor kao bitna sastavnica tradicijske kulture

U organizaciji udruge "Šokačka grana", u Klubu knjižare Nova, u Osijeku je predstavljena knjiga etnologinje dr. sc. Mande Svirac "U početku bijaše riječ - Kršćanski simboli u hrvatskoj tradicijskoj kulturi". Uvodeći u svečanost Goran Đaković, predsjednik "Šokačke grane", naglasio je kako su Šokci tijekom svoje opstojnosti uvijek bili i ostali vezani uz Crkvu i uzdali se u Boga, molili i stvarali baštinu, a autorica Svirac svjedoči o tome svojom knjigom.



Znanstveni rad


Svečanost je dobrodošlicom otvorila i vodila Tena Babić Sesar, prof., koja je ispričala autoricu Svirac i mons. dr. sc. Marina Srakića, umirovljenoga nadbiskupa đakovačko-osječkoga, predviđene predstavljače knjige. Zbog nenadane opravdane spriječenosti o knjizi su govorili: urednica doc. dr. sc. Marija Raguž (Katedra medicinska statistika i medicinska informatika Medicinskoga fakulteta osječkoga Sveučilišta J. J. Strossmayera), doc. dr. sc. Nina Mance (Katedra za jezikoslovlje, Odsjek za kroatistiku osječkoga Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti), voditeljica Centra za istraživanje nematerijalne kulturne baštine, i dr. sc. Martina Kelava, viša kustosica, ravnateljica Muzeja Cvelferije.

Mance je upoznala publiku sa životopisom etnologinje Mande Svirac, rođene u Vođincima/Vinkovcima, njezinim bogatim znanstvenim radom i karijerom umirovljene profesorice Filozofskog fakulteta u Zagrebu (2011.), koja je autorica stotina stručnih radova, urednica dviju radijskih emisija na Radiju Mariji, scenaristica, autorica knjiga "Darivanje kruhom u običajima Hrvata" (1998.); "Nakon susreta s pastirima. Pastiri u hrvatskim obiteljskim zadrugama" (2002.); suatorica s Josipom Plavšićem "Vođinci - Vrijeme ljudi, događaji".

- Za svoj rad 2008. godine nagrađena je Oskarom za međunarodni folklor, a priznanje je primila u Italiji. Za posebne zasluge i kao priznanje udruzi Družina, primila je zastavu identiteta Međunarodne unije folklornih skupina 2011. Na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju u Zagrebu predavala je kolegije iz predmeta izvaneuropskih naroda i kultura, neke je sama osmislila i uvela u nastavu pridonijevši kvaliteti nastavnoga plana i programa, a među kolegijima je izborni Simbolika kršćanstva u hrvatskoj tradiciji (2008.) - kazala je Mance, dometnuvši da je najnoviju knjigu 2023. objavio izdavač Družina - čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga, dok je suizdavač Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu. Recenziju potpisuju Mirela Hrovatin i Odilon Gbènoukpo Singbo (Katedra za teologiju HKS-a) te lekturu Tena Babić Sesar. Predstavljačica Mance pročitala je autoričino pismo kojim ukazuje na pozvanost upoznavanja vlastite baštine te kako je knjiga "Kršćanski simboli u hrvatskoj tradicijskoj kulturi" prikladna za školske zbirke, posebice u zavičajnom okružju Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Marija Raguž predstavila je strukturu knjige i sadržaj pripominjući kako nam je svima bitan identitet i u nadnaslovu knjige malim slovom je otisnuto "riječ" što zapravo, kazala je, nije pogrješka već namjera ukazati kako su Hrvati imali svoje pismo i prije prihvaćanja kršćanstva te se predstavljanje tiskovine održava baš na svetkovinu Spasova, bitne baš u šokačkoj tradiciji koja njeguje običaj svečanog ophoda križarica, no taj je običaj iskorijenjen i prikazuje se tek na dječjim smotrama. O kršćanskom običaju na svetkovinu Uzašašća Gospodinova govorila je i Kelava.

Duhovne vrijednosti


- Prožimanje vjerskog i pučkog vidljivo je na primjeru križnog puta i marijanskih pobožnosti koje su prihvaćene u Crkvi, dok je na Spasovo bio običaj činiti ophod kroz selo. Djeca (niži razredi osnovne škole) nazvani krstari i križarice, odjenuli bi svečanu nošnju i u povorci na čelu s križonošom (nosi križ) posjećivala bi ukućane pjevajući domaćinima, želeći uspješan urod. Običaj se pokušava obnoviti - rekla je Kelava.

U diskusiji je Raguž dodala i kako u povijesti i u suvremenosti postoje konstante, a to su vrijednosti - kršćanski svjetonazor kao bitna sastavnica tradicijske kulture koju baštinimo i stvaramo, razloživši kako knjiga Svirac "tekstovima svjedoči o duhovnim vrijednostima, ne samo materijalnima (ukrašavanje tekstila - rubine, pregače, antependiji, oltarnici, zlatovezi i dr.; sjenica za Tijelovo…), a sredstava izražavanja kršćanskih vrijednosti označuju vjersku i identitetsku pripadnost".

U programu je prigodnim repertoarom pučkim crkvenih napjeva ("Zdravo budi", "Kraljice"; "Da sam sitna ljubica"), nastupila Ženska pjevačka skupina "Šokice" udruge "Šokačka grana" uz ravnanje voditeljice Bojane Lakotić.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike