Ekonomija
PRELASKOM NA EURO NOVA JE I ULOGA HRVATSKE NARODNE BANKE

Guverner Vujčić: Prvi smo put u mogućnosti utjecati i na uvjete financiranja u cijelom europodručju
Objavljeno 1. veljače, 2023.

Hrvatska se i službeno prošlog tjedna međunarodnom konferencijom "Hrvatska 20. članica eurozone" oprostila od kune koja je od 30. svibnja 1994. do 31. prosinca 2022. bila nacionalna valuta. Istina, iznos u kunama bit će još s nama sve do kraja ove godine, jer do tada računi koje plaćamo moraju dvojno isticati cijenu. Odnosno, mogu i nakon toga, ali tada je to samo prema volji izdavatelja računa.



Spomenuta konferencija održana je u organizaciji Vlade RH i Hrvatske narodne banke (HNB).

Premijer Andrej Plenković održao je uvodni govor kojom prigodom je istaknuo kako smo jedina zemlja u povijesti koja je istodobno ušla u europodručje i u schengenski prostor, a sve to se dogodilo "samo tri desetljeća od međunarodnog priznanja Hrvatske, koja je početkom devedesetih kretala na put neovisnosti, obrane teritorija i slobode".

Uzvanicima se obratio i Boris Vujčić, guverner HNB-a, koji je kazao da je pozdraviti se s kunom za njega možda i sentimentalniji trenutak nego za druge građane.

Stabilnost


- Novčanice kune nose moj potpis i stabilnošću kune i cijena u kunama bavio sam se tijekom najvećeg dijela svoje profesionalne karijere te, zbog toga, vjerojatno, imam najviše razloga žaliti što je kuna prepuštena povijesti. Ali, euro smo uveli na korist Hrvatske i oko toga da je to ispravan put za našu zemlju nikada nisam dvojio - poručio je Vujčić.

Istaknuo je i da je HNB-u uvođenje eura otvorilo novo poglavlje u njegovoj povijesti, s obzirom na to da je od siječnja postao dijelom Eurosustava, što znači da je sada aktivan sudionik u definiranju zajedničke monetarne politike.

A nešto više upravo o toj temi govorio je domaćim novinarima na seminaru koji je upravo o euru organiziralo Predstavništvo Europske komisije u Zagrebu. Jer, suprotno mišljenju, ulaskom u eurozonu ne prestaje uloga i potreba za HNB-om kao domaćom središnjom bankom. Štoviše.

HNB i dalje u okviru domaće bankovne unije nastavlja provoditi superviziju kreditnih institucija kao dio Jedinstvenog nadzornog mehanizma. Također HNB nastavlja biti i sanacijsko tijelo za kreditne institucije u Hrvatskoj zajedno s Jedinstvenim sanacijskim odborom.

U okviru nacionalnih ovlasti HNB-u ostaje nadzor u pojedinim područjima koja nisu obuhvaćena Uredbom o Jedinstvenom nadzornom mehanizmu kao što su, primjerice, ograničenja ulaganja u materijalnu imovinu ili utvrđivanje pravila za računovodstvo i klasifikaciju izloženosti.

HNB je i nadalje nadležan za provedbu zaštite potrošača, izdaje novčanice i kovanice eura te osigurava neometano funkcioniranje platnog sustava. Također je zadužen za proizvodnju službene statistike, u skladu s dodatnim zahtjevima koje moraju ispunjavati članice Eurosustava. Odluke o monetarnoj politici donosi Upravno vijeće ESB-a, no poslovi analize i provedbe monetarne politike ostaju u nadležnosti nacionalnih središnjih banaka.

Financiranje


Vujčić je ovom prigodom pojasnio kako se nacionalne središnje banke (država članica eurozone) razlikuju u opsegu poslova. Primjerice, uz hrvatsku još deset središnjih nacionalnih banaka obavljaju poslove supervizije i sanacije. NSB-ovi Francuske, Španjolske i Slovačke obavljaju samo poslove supervizije. Naposljetku, šest NSB-ova, a među njima je i njemačka, nisu nacionalno nadležno tijelo.

Buduća uloga HNB-a je i u novim odnosima, on sada zajedno s ostalim nacionalnim središnjim bankama sudjeluje u kapitalu Europske središnje banke. Ukupni kapital ESB‑a iznosi 10,8 milijardu eura, a u cijelosti uplaćeni upisani kapital nacionalnih središnjih banaka europodručja iznosi 8,9 milijardi eura. Hrvatska je uplatila svoj doprinos u kapital ESB-a u iznosu od 71,4 milijuna eura. To znači da HNB sada ravnopravno s drugima aktivno sudjeluje u oblikovanju monetarne politike za europodručje, a Vujčić, kao guverner, član je Upravnog vijeća, kao najvišeg tijela ESB-a za odlučivanje.

"Izvršni odbor ESB-a čine predsjednik, potpredsjednik i četiri člana i oni daju šest od ukupno 21 glasa prilikom odlučivanja. Prvu grupu guvernera čine oni iz pet najvećih države (Njemačka, Francuska, Italija, Nizozemska i Španjolska) i oni imaju pravo na četiri glasa, a druga grupa od 15 guvernera, gdje smo i mi, ima pravo na 11 glasova. Dakle, naš glas u Upravnom vijeću ESB-a je natproporcionalan veličini naše zemlje te smo prvi put u povijesti u mogućnosti utjecati na uvjete financiranja u europodručju i, posljedično, u Hrvatskoj", naglasio je Vujčić.

Naposljetku, i više od 150 stručnjaka HNB-a sudjelovat će u radu više od 90 radnih tijela Europskog sustava središnjih banaka, institucije koja se sastoji od Europske središnje banke i nacionalnih središnjih banaka svih 27 država članica Europske unije. D. Kuštro
Jeftinije je zaduživanje građana
Guverner Vujčić podsjetio je kako se pozitivni utjecaj samog procesa uvođenja eura u Hrvatskoj već osjeća više od dvije godine. Primjerice, u jeku koronakrize 2020. godine HNB je s ESB-om dogovorio uspostavljanje linije za valutni ugovor o razmjeni, tzv. valutni swap, koji je omogućavao razmjenu kuna za eure u visini od dvije milijarde eura. Također, zbog značajno manjeg valutnog rizika jeftinije je zaduživanje građana, pri čemu su kamatne stope na kredite građana Hrvatske značajno niže od kamata u zemljama EU-a koje nisu odlučile uvesti euro, poput Mađarske, Češke, Poljske i Rumunjske.

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike