Ekonomija
NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH
Objavljeno 18. travnja, 2024.
Hrvatski izlagači predstavljaju široku ponudu prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, drvne i tekstilne industrije...
Bosna i Hercegovina (BiH) važan je vanjskotrgovinski partner, a mostarski sajam odlična prilika za predstavljanje hrvatskih tvrtki i jačanje gospodarske suradnje. BiH je za Hrvatsku iznimno važna i sa stajališta prometa i logistike. Dovršetak koridora 5C preko Bosne i Hercegovine približit će središnju Europu luci Ploče, ali i ubrzati gospodarski razvoj regija kroz koje će prometovati.

Izjavio je to između ostalog Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) prigodom sudjelovanja na jubilarnom, 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, koji se održava od 16. do 20. travnja, na kojemu je Hrvatska zemlja partner.

Na sajmu se predstavljaju 42 poslovna subjekta iz Hrvatske, od kojih 16 tvrtki i institucija izlaže na zajedničkom štandu u organizaciji HGK-a.

Izlagači predstavljaju široku ponudu prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, drvne i tekstilne industrije, ICT sektora i drugih djelatnosti, uz predstavljanje Hrvatske turističke zajednice.

Iz HGK-a navode da obje države već godinama bilježe intenzivnu turističku razmjenu, pa je, primjerice, 2023. godine u BiH ostvareno 370.000 noćenja hrvatskih državljana, a u Hrvatskoj je ostvareno više od 2,7 milijuna noćenja državljana BiH. Ujedno je Hrvatska jedan od glavnih trgovinskih partnera BiH koja se, jednako tako, redovito uvrštava među najvažnije trgovinske partnere RH. Tako se BiH nalazi na petom mjestu najvažnijih partnera Hrvatskoj s ukupnom robnom razmjenom u 2023. godini od 3,6 milijardi eura, što čini 5,7 posto ukupne robne razmjene Hrvatske sa svijetom. BiH je četvrto najznačajnije tržište za izvoz hrvatskih proizvoda, na koje je ukupno izvezeno proizvoda u iznosu od 2,3 milijarde eura, što čini 10,1 posto ukupnog izvoza roba RH.

Najveći zamah razvoju gospodarske suradnje dviju država bit će pristupanje BiH Europskoj uniji, a nedavna odluka o otvaranju pristupnih pregovora je korak prema ispunjenju tog zajedničkog cilja.

“Pred BiH je izazovan put, ali u tome neće ostati usamljena. Možete računati na podršku Hrvatske i Hrvatske gospodarske komore kao partnera u prilagodbi poslovanja na zahtjevnom, ali perspektivnom EU tržištu", istaknuo je Burilović.

Vlado Čondić Galiničić, član Uprave PP-a Orahovica i predsjednik Udruženja poljoprivrede HGK-a, mostarski sajam vidi kao priliku za prezentaciju proizvoda i širenje poslovanja u BiH.

“Tvrtka PP Orahovica, s više od 60 godina iskustva, odlučila je sudjelovati na Sajmu gospodarstva Mostar 2024. kako bi predstavila svoje proizvode od slatkovodne ribe, lješnjaka te bogatu lepezu vina i likera. Motivirani smo i zainteresirani za pojavljivanje na sajmu kako bismo poboljšali prisutnost na tržištu BiH. Ova prilika pruža nam mogućnost uspostaviti kontakte s potencijalnim partnerima i povećati prodaju naših proizvoda u susjednoj državi", komentira Čondić Galiničić.
Zdenka Rupčić
Osam stotina izlagača iz 30 zemalja
Mostarski sajam, po broju izlagača i posjetitelja, najveći je sajam koji se održava u BiH. Ove godine na površini većoj od 30 tisuća m2 predstavlja se oko 800 izlagača iz 30-ak zemalja, a očekuje se oko 50 tisuća posjetitelja. Na hrvatskom nacionalnom štandu veličine 494 m2 izlaže 13 tvrtki, udruga Graševina Croatica, Udruženje Vino Dalmacije i Hrvatska turistička zajednica. Na štandu u organizaciji HGK-a još izlažu Podravka, Badel 1862, PIK Vrbovec plus, Franck, KING ICT, eKupi, Brodomerkur, Next Instruments, Autoflota i BMD stil.

Vlado Čondić Galiničić

član Uprave PP-a Orahovica

Motivirani smo za poboljšanje prisutnosti na tržištu BiH. Ova prilika pruža nam mogućnost uspostaviti kontakte s potencijalnim partnerima i povećati prodaju u susjednoj državi

Možda ste propustili...