Novosti
NACIONALNI ISPITI ZA PETAŠE

Učenicima nešto lakša matematika od hrvatskog jezika
Objavljeno 20. siječnja, 2023.
Filipović: Većina učenika u predmetnu nastavu dolazi iz razredne nastave sa znanjima srednje razine

Učenici petog razreda koji su lani u listopadu pisali nacionalne ispite u 81 eksperimentalnoj školi najviše su poteškoća imali u hrvatskom jeziku, a općenito pokazuju srednju razinu znanja.



Pokazali su to rezultati koje je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) predstavio u petak na konferenciji za novinare. Podsjetimo da je nacionalne ispite od 10. do 12. listopada pisalo oko 3960 učenika, i to iz matematike, hrvatskog jezika te prirode i društva, a gradivo je bilo od prvog do četvrtog razreda.

"Rezultati koji su poslani školama ukazuju na to da većina učenika u predmetnu nastavu dolazi iz razredne nastave sa znanjima srednje razine, a najviše poteškoća imali su u pisanju ispita iz hrvatskog jezika. Nešto teži im je bio ispit iz hrvatskog nego iz matematike", rekao je ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović.

Rezultati nisu brojčani već postoje četiri razine - napredna, srednja, osnovna razina i ispod osnovne razine. U terminima pada i prolaza, "osnovna razina" predstavlja prolaz, odnosno "ispod osnovne razine" predstavlja pad. Tako je hrvatski jezik ispod osnovne razine napisalo 6,6 posto učenika, na osnovnoj razini 41,3 posto, srednjoj razini 46,9 posto, a naprednoj 5,2 posto.

Matematiku je "palo" 2,9 posto učenika, na osnovnoj razini ju je napisalo 39,6 posto, srednjoj razini 51,5 posto, a naprednoj razini šest posto. Prirodu i društvo ispod osnovne razine napisalo je 3,8 posto učenika, njih 38,6 posto ih je napisalo na osnovnoj razini, 52,2 posto na srednjoj razini, a 5,4 posto na naprednoj razini.

Filipović je komentirao da su rezultati pokazali da neovisno o sredini djeca imaju podjednake mogućnosti i postignuća te demistificiraju percepcije o dobroj i manje dobroj školi. Istaknuo je i da nije objektivno komparirati zaključne ocjene učenika četvrtog razreda i rezultata nacionalnog ispita zato što su zaključne ocjene rezultat provjere postignuća koje učiteljice čine nekoliko puta tijekom nastavne godine, a ovdje je rezultat četiri godine njihovih postignuća. "Nije realno očekivati da rezultati budu identični, ali mogu poslati određene poruke", naglasio je.

Natalija Ćurković iz Odjela za istraživanja NCVVO-a rekla je da su iz hrvatskog učenici imali dva dijela, među kojima je bio i ispit pisanja, a pisali su sastavak, odnosno izvještaj o nekom događaju.”Rezultati pokazuju da mnogo učenika ne zna odgovoriti na postavljenu temu. Oni svi o nečemu pišu, ali ne pišu o onome što ih se zapravo pitalo. Tu su učenici najviše gubili bodove”, dodala je. Kad je riječ o matematici, uočili su da su zadaci iz nižih razreda jako dobro riješeni. “Nismo uočili da bi bilo izrazitih deficita. Ono što se učilo u prvom i drugom razredu, to su im bili jako lagani zadaci”, kaže Ćurković. Isto su, dodaje, uspjeli detektirati što bi svi morali znati i to su baš ti zadaci zbrajanja, oduzimanja, dijeljenja i množenja, i većina učenika te je osnove savladala. Ove godine će od 6. do 10. ožujka nacionalne ispite iz hrvatskog jezika, matematike te prirode i društva pisati učenici četvrtog razreda u 81 eksperimentalnoj školi. Filipović je komentirao da će ispiti za četvrte razrede biti u isporuci prije 6. ožujka te da ide sve kako je planirano, jer su testovi u tisku.

Dijana Pavlović
ISPITI ZA OSMAŠE U OŽUJKU
Nacionalne ispite pisat će i učenici osmog razreda u svim osnovnim školama od 13. do 31. ožujka, a ravnatelj NCVVO-a istaknuo je da je to mnogo zahtjevniji posao, budući da se radi o 320.000 nacionalnih ispita za oko 40.000 osmaša u 923 škole koji ispite pišu iz osam predmeta. “Za usporedbu, to je triput više nego na državnoj maturi”, kazao je Vinko Filipović. Naglasio je i da neće raditi probleme učenicima koji zbog opravdanog razloga ne pristupe ispitima, a neće ih morati niti naknadno pisati.

Možda ste propustili...

PONUDE BANAKA DOBILO 1,7 MILIJUNA POTROŠAČA

Za dopušteno prekoračenje odlučilo se 560.000 građana

NASTAVLJAJU SE ODLASCI IZ NEKAD OBEĆAVAJUĆE STRANKE

Ruši se Most: Iz članstva istupili šefica i članovi u Đakovu