Kultura
FESTIVAL KNJIGE MATICE HRVATSKE

Vinkovački je ogranak predstavio dva izdanja
Objavljeno 21. rujna, 2022.
Promovirani su časopis Godišnjak br. 39 i roman za djecu Vladimira Bakarića “Totem straha 2 – Božićna pustolovina”

U programu 1. festivala knjige u Matici hrvatskoj pod sloganom "Matica dobrih knjiga", što je upravo održan u Zagrebu, a sve u godini kada Matica obilježava 180 godina od osnutka, sudjelovao je i vinkovački ogranak Matice hrvatske, prodajnom izložbom knjiga u svome izdanju i predstavljanjem dvaju novih izdanja.



Kako je na otvorenju Festivala rekao predsjednik Matice hrvatske, Miro Gavran, uz veliku 180. obljetnicu želja je bila pokazati bogatstvo knjiga koje objavljuje Matica hrvatska u Zagrebu, ali i svi njezini ogranci, njih 28 iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine, kao i šest njezinih partnerskih izdavača, nakladnička kuća Alfa, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska sveučilišna naklada, Verbum, Hrvatski institut za povijest i Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Uz izložbeno-prodajni dio Festivala, na kojemu je Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima predstavio niz svojih knjiga, u četiri dana održano je 39 promocija, a Vinkovčani su promovirali dva nova izdanja: časopis Godišnjak br. 39 i roman za djecu Vladimira Bakarića "Totem straha 2 - Božićna pustolovina".

- Godišnjak br. 39 posebno je zanimljiv i u kontekstu 180. obljetnice Matice hrvatske jer je posvećen jednom od njezinih predsjednika, profesoru Filipu Lukasu, koji je na čelu jedne od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova bio od 1928. do 1945., kada je napustio Hrvatsku - rekao je doc. dr. sc. Dražen Švagelj, predsjednik OMH-a u Vinkovcima.

Filip Lukas, pod čijim je predsjednikovanjem pokrenuto i osnivanje Matičnih ogranaka, kako bi se "hrvatski narod prožeo kulturom", bio je žrtva planskoga uništenja hrvatske nacionalne državotvorne elite od komunističkoga režima, koji ga i osuđuje na smrt. Umro je u Rimu 1958., a 2017. Županijski sud u Zagrebu poništio je smrtnu presudu. Inicijativa za njegovu rehabilitaciju potekla je upravo u vinkovačkom ogranku Matice hrvatske, a pokrenuo ju je Hrvoje Janković, koji u Godišnjaku iznosi proces rehabilitacije pokrenut kako bi se ispravila povijesna nepravda nanesena Filipu Lukasu.

Ponosno su Vinkovčani u Zagrebu predstavili i knjigu "Totem straha 2 – Božićna pustolovina", o kojoj je govorio autor Vladimir Bakarić. Riječ je o najnovijem izdanju Biblioteke za djecu i mladež "Grafiti", koja je ustanovljena 2007. te je bila, i još uvijek jest, jedina biblioteka za djecu i mlade izvan Zagreba. Inicijator utemeljenja i glavni urednik biblioteke "Grafiti" upravo je vinkovački matičar Vladimir Bakarić, nagrađivani književnik za djecu i mlade, član Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade – Kluba prvih pisaca, ali i glazbenik.

"Totem straha 2" njegova je osamnaesta knjiga i nastavak je romana za djecu "Totem straha", objavljenog 2015. Dok se radnja prve knjige događa u ljeto, radnja druge događa se zimi, u posebnom božićnom ugođaju. Od starih likova tu su Indijanac, Bakarićev prijatelj Željko Blažević Lelac i dva dječaka, glavni muški likovi. U nastavku se pojavljuju novi likovi, i to ženski. U romanu su svi likovi osim Indijanca i Lelca, kao i glavna priča, izmišljeni, a zemljopisni su opisi i mjesto radnje potpuno autentični. Naslovnicu i ilustracije u knjizi potpisuje poznati strip-crtač i likovni umjetnik Dubravko Mataković.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike