Sport
VRATIO SE OPTIMIZAM I DOBRO RASPOLOŽENJE

Poms ostaje na klupi do
zime, ako nastavi ovako,
onda vjerojatno i duže
Objavljeno 20. rujna, 2022.
Imenovanje Austrijanca dočekano je sa skepsom, ali načinom igre i pobjedama stekao je povjerenje klupskih čelnika i navijača

Rene Poms vrlo je dobro krenuo u svoju avanturu na klupi bijelo-plavih nogometaša. Imenovanje austrijskog stručnjaka dočekano je s određenim nepovjerenjem jer su njegove ideje i plan igre bili potpuna nepoznanica.



No Osijek je krenuo uzlaznom putanjom. Poms je u tri susreta osvojio sedam bodova, samo jedan manje u odnosu prema prvih sedam kola u kojima je na klupi bio Nenad Bjelica. Bijelo-plavi su se takvim učinkom ubacili u gornji dio tablice, a, što je još važnije, vratili su optimizam, koji je bio prilično narušen, u svoje okruženje. I nisu samo rezultati uzrok vraćanja dobrog raspoloženja. Način na koji je Osijek igrao, pogotovo se to odnosi na susret u Rijeci, jasno pokazuje kako Poms ima jasnu viziju igre koja se u nekim stvarima razlikuje od Bjeličine.

Poms zaslužio povjerenje


Najzanimljivije je što su kod Renea proigrali neki igrači koji su kod Bjelice ili imali klimav status (Mierez i Caktaš) ili su bili u zapećku (Gržan). Uglavnom, Poms je u tri susreta napravio dobar posao iako su pred njim bili veliki izazovi. Posebno nakon što u njegovu debiju Osijek nije uspio svladati Šibenik u Gradskom vrtu. Slijedila su dva gostovanja, u Rijeci i Velikoj Gorici, koja su za bijelo-plave posljednjih godina bila čista noćna mora, ali baš se u tim utakmicama Poms iskazao u taktičkom smislu. Osijek je na Rujevici dominirao kao, valjda, nikada dosad, došao je do visoke pobjede (3:0), a pobrao je i epitete zbog načina na koji je igrao. No trebalo je sve to potvrditi u Velikoj Gorici gdje je dobar dio plana igre koji je smislio Poms vjerojatno ostao "potpoljen" u lokvama vode kojima je bio prekriven velikogorički travnjak. U tom susretu se apsolutno nije dalo odigrati ništa zbog tih uvjeta, ali Osijek je svejedno uzeo sve čime je potvrdio kako je rezultatska kriza s početka sezone pod Austrijancem postala stvar prošlosti. Tim rezultatima Poms je nedvojbeno stekao povjerenje čelnika kluba, pa treba očekivati kako će do kraja ovog tjedna službeno biti potvrđen njegov ostanak na klupi najmanje do zimske stanke. Rene je zaslužio dobiti priliku raditi u miru jer je u ovom kratkom razdoblju u kojemu mu je povjerena momčad uspio napraviti puno dobrih stvari.

Mini-ciklus istine


Nakon stanke bijelo-plave očekuje mini-ciklus od četiri susreta koji bi mogli umnogome odrediti hoće li Poms dobiti priliku na duže staze. Osijek će igrati protiv Lokomotive, Slaven Belupa, Istre 1961 i Varaždina, a nakon te serije kao vrhunac dolazi derbi s Dinamom u Gradskom vrtu. Na prvi pogled ta četiri suparnika nude Osječanima mogućnost prave žetve bodova, ali treba znati kako je riječ o momčadima koje su, osim možda Lokomotive, u vrlo dobroj formi. Nema dvojbe kako će Osijeku stanka dobro doći bez obzira na to što je uhvatio pobjednički ritam u posljednje vrijeme. Poms će dobiti nešto vremena u kojemu će dodatno moći igračima predočiti svoje ideje vezane uz način igre.

- Prvo ćemo malo predahnuti, dečki će dobiti tri dana slobodno, a od srijede krećemo s napornim pripremama za sljedeći izazov - kaže Poms.

Inače, ta tri dana odmora igrači su zaradili pobjedom u Velikoj Gorici. Rene im je obećao, ako uzmu sva tri boda, predah do srijede. U suprotnom bi se okupili već u utorak. Momčad je posao odradila na željeni način, pa je Poms svoje obećanje ispunio. Uglavnom, Osijekove perspektive danas su puno ružičastije nego što su bile prije tri tjedna.

Međutim, pravi izazovi tek sada dolaze jer atmosfera se među navijačima opet zagrijava, pa zbog toga bijelo-plavi nakon prvenstvene stanke trebaju nastaviti tamo gdje su prije nje stali - nanizali su četiri utakmice bez poraza unutar kojih su tri pobjede.

Dalibor Keler
 
 
Standings provided by SofaScore
LONČAR I MIEREZ OUT
Tijekom prvenstvene stanke trener Osijeka Rene Poms momčad će za susret protiv Lokomotive morati pripremati bez dva igrača koja su mu bila standardna u posljednja tri kola. U susretu protiv Gorice treće akumulirane javne opomene dobili su Danijel Lončar i Ramon Mierez zbog čega neće konkurirati za utakmicu protiv Lokomotive. Lončarevo mjesto valjda će se popuniti povratkom kapetana Mileta Škorića, koji bi se trebao opraviti od ozljede, a bit će zanimljivo vidjeti kakvo će rješenje pronaći Poms kao zamjenu za Miereza.

SUTRA NA OKUPU
Nakon susreta protiv Gorice trener Rene Poms momčadi je dao tri dana odmora. Bijelo-plavi će na okupu opet biti sutra. Do kraja ovog tjedna Poms će vjerojatno malo pojačati ritam rada, a očekuje se kako će se tijekom stanke od ozljeda oporaviti Škorić i Barišić.

Rene Poms je u tri susreta osvojio sedam bodova, a Osijek je u tim susretima primio samo jedan pogodak

Možda ste propustili...

HAJDUK JE DAVAO NAJVIŠE PRILIKA SVOJIM "TIĆIMA"

Osijek: Svaki četvrti igrač iz vlastite škole

PRVENSTVO HRVATSKE U ŠTAFETAMA

Srebro i bronca za Slavonija-Žito

NOVI ČLANOVI FIBA KUĆE SLAVNIH

U rujnu je promocija Danire Nakić-Bilić

Najčitanije iz rubrike