Zdravlje
DOBRA ZAŠTITA SPRJEČAVA OPEKLINE

Što je više koža izložena suncu, to će se više isušiti
Objavljeno 25. srpnja, 2022.
UVA zračenje gotovo je uvijek jednako intenzivno, čak i kad je vani oblačno

Sunce povećava razinu serotonina, hormona sreće, koji dokazano ublažava anksioznost. Uz to, stvara vitamin D, koji je dobar za naše kosti, zube i kožu. Sunčane zrake do naših tijela donose vrlo značajan vitamin D. Bez njega ne mogu se normalno razvijati kosti. Da biste izbjegli rizike poput preranog starenja kože, morate se pobrinuti za svoju kožu na vrijeme. Koža u sebi sadrži pigment melanin koji kožu štiti od UV zraka. Kroz konstantno izlaganje suncu koža proizvodi više melanina i postaje tamnija, to jest događa se onaj ten koji priželjkujemo. No, istovremeno, koža gubi svoju elastičnost što znači da - stari. Svaka koža može bez zaštite podnijeti neko vrijeme pod suncem. Neka i sat vremena, a neki su osjetljivi pa izgore nakon pet minuta. Što je više vaša koža izložena suncu, to će se više isušiti, a što se više isuši, postaje ranjivija na UV zrake. Ako njegujete kožu hidratantnom kremom, pomažete joj da obnovi svoj zaštitni sloj.



U ljeto, zimu ili bilo koje drugo doba godine, krema za lice trebala bi imati stupanj zaštite između 15 i 30. Iako make-up ima zaštitni faktor, ne može vam pružiti jednaku zaštitu kao krema ili losion. Čak i ako ste izloženi suncu samo prilikom hoda do auta ili javnog prijevoza, uvijek postoji rizik da vam koža uhvati malo štetnih UV zraka te se ošteti. Kako biste pravilno zaštitili svoju kožu, koristite visoki zaštitni faktor prikladan vašoj puti: ako imate svijetlu put ili puno madeža – SPF 50, a ako ste tamniji, mediteranski tip – SPF 20 do 30 bit će dovoljan. Koža osjetljiva na sunce ne zahtijeva zaštitu samo tijekom sunčanja na plaži. Iako je hlad svakako bolja lokacija za sunčanje, samo upotreba kreme za sunčanje spriječit će pojavu opeklina i alergija na sunce. UVA zračenje je gotovo uvijek jednako intenzivno, čak i kad je vani oblačno.

Ako možete, izbjegavajte direktnu sunčanu svjetlost, kao i ekstremno intenzivno sunce oko podneva. Nikad ne puštajte djecu na igralište ili u vrtić bez kreme za sunčanje - baš poput ljudi koji zbog profesija provode većinu dana na otvorenom, ni oni ne bi smjeli izlaziti na sunce bez kreme za sunčanje i primjerene odjeće. Čak i tijekom ljetne šetnje kroz grad, sunce će brzo opeći nezaštićene dijelove kože. Preporuka za zaštitu od sunčanih zraka vrijede za osobe u svakoj dobi, što znači da treba izbjegavati izlaganje sunčanim zrakama 10 - 17 sati, prvih dana sunčanja postupno se izlagati sunčanim zrakama, nositi sunčane naočale s UV filtrom, laganu odjeću gušćeg tkanja što dužih rukava i nogavica, šešire širokog oboda ili kape velikih štitnika za zaštitu lica i uški, koristiti vodootporna i fotostabilna zaštitna sredstva s UVB i UVA zaštitom i visokim zaštitnim faktorom. Najzloćudniji tumor kože je melanom. Može nastati bilo gdje na koži gdje prethodno nije bila nikakva promjena ili iz madeža. Prognoza melanoma otkrivneog u početnom stadiju je dobra s gotovo 100-postotnim izlječenjem.

Jasminka Knežević
Izbjegavajte direktnu sunčanu svjetlost, kao i ekstremno intenzivno sunce oko podneva

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike