Dome slatki dome
VRT

Protiv nametnika pomaže suživot između biljaka
Objavljeno 30. lipnja, 2022.
Temelj za zdravu i otpornu biljku je zdravo tlo iz kojeg raste i uzima hranu

Ako u vašem vrtu ne vlada prirodna ravnoteža, mogu se pojaviti razni nametnici i bolesti koje vam mogu uništiti urod. Zaštita od nametnika i bolesti prirodnim putem nije uvijek toliko brza i efikasna kao kemijsko tretiranje, ali za čovjeka, prirodu i životinje definitivno je manje opasna.



Zasadili ste svoj biopovrtnjak, sve su biljke dobro niknule i napreduju, ali pojavili su se problemi – bolesti i nametnici. Želite zdrave biljke i bogat urod, a pritom ih ne želite tretirati štetnim kemijskim sredstvima. Razbijate glavu misleći kako zaštititi biljke prirodnim putem. Svoje biljke možete zaštititi i izliječiti biološkim sredstvima zaštite. Naime, moramo biti svjesni činjenice da kemijska sredstva zagađuju okoliš, površinske i podzemne vode te imaju vrlo štetan utjecaj i na čovjeka i na cjelokupan biljni i životinjski svijet. Korištenjem kemijskih sredstava prekidamo prirodni lanac i miješamo se u zakone prirode. Biljci šaljemo poruku da se ne mora boriti sama, već ćemo to mi učiniti za nju. Nakon nekog vremena biljka se predaje i prestaje sama boriti, a mi smo prisiljeni koristiti kemijske preparate ako želimo imati bilo kakav urod.

U ekološkoj proizvodnji biljke hranimo organskim gnojivom i kvalitetnim kompostom, korov uklanjamo mehaničkim putem, biljke prskamo biljnim pripravcima, a zaraženo bilje redovito odstranjujemo. Tako biljka postaje zdravija, otpornija i spremna dati zdrav plod. U borbi protiv nametnika može pomoći prirodni suživot između nekih biljaka - ako ih posadite jednu blizu druge, povećava se njihova snaga i urod te se one bolje štite. Primjerice, sadnja mrkve uz luk štiti biljke od lukove/mrkvine muhe, a zabijanje grana bazge u tlo služi kao zaštita od krtica. Kako biljke imaju ljekovito djelovanje na ljudsko zdravlje, jednako tako mogu pozitivno utjecati i jedna na drugu.

Višegodišnja istraživanja pokazala su da postoje tri skupine biljaka koje možete koristiti za zaštitu svojeg vrta. Biljke koje ubrzavaju rast, obogaćuju i gnoje tlo: kopriva, gavez, sjeme i cvijet komorača, volovski jezik, mladice i lišće rajčice, lišće cikle. Biljke koje djeluju protiv nametnika: kopriva, hrastov list skupljen ujesen, list rabarbare, vratić, neven, list bazge, ljupčac, pelin, kamilica i sve biljke koje sadrže mnogo tanina (hrastova kora, orahovo lišće…). Biljke koje sprječavaju bolesti: preslica, brezov list skupljen ujesen, paprat, orlovska paprat, češnjak, poriluk, luk.

Sve navedene biljke možete koristiti svježe ili osušene. Berite ih neposredno prije cvatnje na sunčanim mjestima i po sunčanom vremenu. Usitnite ih i sušite na čistom, prozračnom i sjenovitom mjestu. Najbolje ih je prostrti u tankom sloju na pocinčanu mrežu i povremeno ih okretati. Osušene biljke čuvajte u platnenim vrećama ili u drvenim sanducima.

Koristite biljke iz prve grupe kao tekuće gnojivo da biste aktivirali život u tlu. Biljke usitnite i stavite u drvene ili glinene posude, može i plastične, ali nikako metalne. Napunite posudu dopola i nalijte do vrha kišnicu ili vodu iz rijeke ili jezera. Voda iz vodovoda zbog prisutnosti klora nije dobra. Posude stavite na sunce, pokrijte mrežicom ili daščicama i dvaput dnevno promiješajte. Kada se tekućina počne pjeniti, ubacite šaku kamenog brašna (na 10 litara vode) da spriječite neugodne mirise. Nakon tri-četiri sunčana dana gnojnica je gotova (kad se više ne pjeni). Koristite je za zalijevanje tla oko biljaka razrijeđenu 1:10 za lisnato ili 1:2 za plodovito povrće.

Biljke iz druge grupe usitnite i namačite u kišnici 1 - 3 dana, procijedite i njima prskajte povrće. Ovaj pripravak trebate primijeniti prije nego što počne fermentacija, znači prije nego što se na površini pojavi pjena. Biljke iz treće grupe 24 sata namačite u kišnici, a zatim u istoj vodi kuhajte 30 minuta. Ostavite pokriveno da se ohladi, procijedite i prskajte po biljkama. Temelj za zdravu i otpornu biljku je zdravo tlo iz kojeg raste i iz kojeg uzima hranu. Dokazano je da na zdravom tlu raste manje korova.
Jasminka Knežević
Aromatično začinsko bilje
Svakako se odlučite za sadnju aromatičnog i začinskog bilje te raznih cvjetnih vrsta. Aromatično bilje (lavanda, ružmarin, bosiljak, majčina dušica, itd.) posađeno uz glavnu kulturu svojim će mirisima tjerati nametnike. Neke će pak na sebe privući štetnike i tako zaštititi povrće – crne uši više vole biti na stabljici pelina nego na grahu. Cvjetne vrste će u povrtnjak privlačiti korisne kukce – pčele, bumbare i ptice.

Kako najbolje iskombinirati
Prilikom plana sjetve i sadnje imajte na umu da biljke iz iste porodice nije dobro saditi u blizini jedne drugima, a iznimka su jedino rajčica i paprika koje su se pokazale kao dobri susjedi u vrtu. Na temelju iskustava brojnih vrtlara nastale su tablice dobrih i loših susjeda u vrtu i upute kako najbolje iskombinirati pojedine biljke.

Plodored, korov, klima...
Osim što neke biljke mogu stimulirati rast drugih, postoje i one koje ga mogu potpuno usporiti ili čak spriječiti. Stoga, prije nego što krenete s vrtlarenjem, dobro planirajte raspored u svome vrtu. Odabir biljaka koje dobro rastu jedna uz drugu ključ je uspjeha vrtlarenja. No ipak postoji i niz utjecaja koji mogu djelovati na biljke poput plodoreda, pH vrijednosti tla, korovi, klima i slično.

Možda ste propustili...

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

Najčitanije iz rubrike