Ekonomija
INICIJATIVU POKRENULA HRVATSKA

Poljoprivrednicima EU-a pomoć do 15 tisuća eura
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
Mali poljoprivrednici u Europskoj uniji uskoro bi mogli dobiti jednokratnu paušalnu potporu u iznosu do 15 tisuća eura, a mala i srednja poljoprivredno-prehrambena poduzeća do 100 tisuća eura slijedom inicijative koju je pokrenula Hrvatska. Hrvatska je na sastanku ministara poljoprivrede prošli mjesec pokrenula inicijativu koju je podržalo 13 država članica da se zbog velikog rasta ulaznih cijena, osobito energenata, gnojiva i hrane za životinje, omogući privremena mjera da svaka država isplati do pet posto svog proračuna u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) za 2021. i 2022. godinu poljoprivrednicima i malim i srednjim poduzećima koja se bave preradom, plasiranjem na tržište ili razvojem poljoprivrednih proizvoda. Tu inicijativu prihvatila je Komisija i prošli tjedan predložila uredbu u tom smjeru o čemu su u utorak raspravljali ministri poljoprivrede država članica. "Očekujemo da zakonodavci brzo potvrde ovaj prijedlog i nakon toga ćemo pristupiti izmjenama programa ruralnog razvoja koje će omogućiti izvanrednu pomoć hrvatskim poljoprivrednicima te malim i srednjim poduzećima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora", rekla je nakon sastanka ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Tih pet posto u hrvatskom slučaju iznosi nešto više od 30 milijuna eura dodatnih europskih sredstava kojima će se moći pomoći poljoprivrednicima pogođenima znatnim porastom ulaznih troškova.
Ministri poljoprivrede razgovarali su i o Ukrajini koja je veliki izvoznik poljoprivrednih proizvoda. Ukrajinski izvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda preko njezinih crnomorskih luka nije moguć zbog ruske blokade. Europska unija nastoji pronaći rješenje kako bi se zaobišla ta blokada na način da se ta roba prebaci željeznicom i kamionima do teritorija EU-a, a onda do najbližih luka odakle se može otpremiti u druge dijelove svijeta. Europska unija nije ovisna o uvozu iz Ukrajine, ali nastoji spriječiti glad u Africi i na Bliskom istoku, koji su veliki uvoznici ukrajinskih žitarica.
Ministrica Vučković rekla je da Hrvatska priprema svoj prijedlog da se ta roba pored baltičkih luka doprema i do naših luka na Jadranu, odakle bi se mogla izvoziti u sjevernu Afriku. "Mi mapiramo naše luke, našu željezničku mrežu i silose koji bi mogli pridonijeti izvozu ukrajinskih proizvoda", rekla je ministrica Vučković.

Prije ruske invazije 90 posto izvoza žitarica i uljarica išao je preko ukrajinskih crnomorskih luka. Zbog ruske invazije na Ukrajinu i blokade njezinih luka, žitarice i ostali poljoprivredni proizvodi ne mogu se izvoziti, što predstavlja globalnu prijetnju u opskrbi hranom. Trećina ukrajinskog izvoza ide u Afriku, koja bi zbog toga mogla iskusiti glad. H
Možda ste propustili...

DUKAT: OČUVATI PROIZVODNJU

Podižu otkupnu cijena mlijeka

DOK-ING NA SAJMU INTERSCHUTZ 2022.

Robot MVF-5 u središtu pozornosti u Hannoveru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DAN POLJA HAPIH-A

Po sjemenskoj proizvodnji soje drugi smo u EU-u

2

NAJPOŽELJNIJA RADNA MJESTA I PRIŽELJKIVANE BENEFICIJE

Hrvatski radnici sve lojalniji, stranci omiljeni poslodavci

3

Od polja do stola