Ekonomija
PROIZVODNJA DOVEDENA U PITANJE

Mljekari: Cijena mlijeka
ne pokriva sve troškove
Objavljeno 19. svibnja, 2022.
U deset godina propadali su mali proizvođači, a sada su došle na red i veće mliječne farme, upozorili su predstavnici HPK-a

U sektoru proizvodnje mlijeka situacija je dramatična, a ako se ne poduzmu konkretne mjere, bojimo se da će se nastaviti urušavanje sektora, napuštanje proizvodnje te smanjivanje broja mliječnih krava, kao i daljnji pad proizvedenih količina.
Istaknuli su to između ostalog predstavnici mljekarskog sektora Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) koji su sudjelovali u Ministarstvu poljoprivrede na sastanku s ministrom financija Zdravkom Marićem, ministricom poljoprivrede Marijom Vučković te predstavnicima trgovačkih lanaca i industrije mlijeka na kojem se razgovaralo o teškom stanju u proizvodnji mlijeka.

Teško stanje


Predstavnici HPK-a upozorili su na izuzetno teško stanje u stočarstvu, posebice u proizvodnji mlijeka, te su od predstavnika države zatražili konkretna rješenja jer otkupna cijena mlijeka ne prati cijenu mlijeka na polici, koja je mnogo veća. Upozorili su kako su svi troškovi nadišli sposobnost proizvođača mlijeka da održe proizvodnju, što bi moglo rezultirati novim dramatičnim padom proizvodnje i zatvaranjem farmi.
Mljekari su među ostalim ministru financija Zdravku Mariću i ministrici poljoprivrede Mariji Vuković objasnili kako su cijene proizvodnje i ulaznih troškova dvostruko uvećani. Upozorili su kako su u posljednjih deset godina propali mali proizvođači, a sadašnjim tempom i politikama koje se provode došlo je na red propadanje i većih mliječnih farmi. Dosadašnji predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar istaknuo je kako sadašnja otkupna cijena mlijeka ne može pokriti troškove koji su pogodili sektor.

"Troškovi investicija, mehanizacije, električne energije, mehanizacije rasli su za 100 posto. Nekoliko puta smo upućivali na problematiku obnovljivih izvora energije i potrebe smanjenja ulaznih troškova na koje država može utjecati. Ministarstvo poljoprivrede učinilo je dosta u posljednje tri godine, ali to nije dovoljno, posebice jer su nas zahvatile dvije krize na globalnom tržištu hrane i energenata kao i rat u Ukrajini", kazao je Rešetar.

Mjere pomoći


Predstavnici industrije mlijeka na sastanku su iznijeli podatak kako je otkupna cijena u godinu dana od lipnja prošle godine do sada povećana za 28 posto. Iako se, kako tvrde, trude kroz povećanje otkupne cijene sanirati pritisak na troškove proizvođača, primarni proizvođači ih svakodnevno informiraju o troškovima koji su im porasli i za 300 posto. Slične probleme imaju i proizvođači u Njemačkoj i Francuskoj. U industriji mlijeka naglašavaju kako je teško i nemoguće preliti rast troškova u proizvodnji na potrošače, zbog čega je potrebno da država kroz mjere pomoći i različite alate pomogne tamo gdje će se najviše pomoći – a to je razvoj primarne proizvodnje. Na sastanku je upozoreno kako je Hrvatska imala 26 mljekara, a danas ih je ostalo deset. Mljekari su ponovili kako je zbog ove dramatične situacije i zaustavljanja pada broja proizvođača i proizvodnje potrebno da otkupna cijena mlijeka bude povećana. Posebno zato što će se svi ratarski troškovi, koji također rastu, najesen još dodatno preliti na stočarstvo i proizvodnju mlijeka. Isto tako smatraju da je potrebno sniziti PDV na mliječne proizvode koji je sada 25 posto i najveći je u EU-u. Među rješenjima mljekari su predložili i snižavanja troškova za investicije u proizvodnji obnovljivih izvora energije i povećanje kvota za poljoprivrednike jer bi se i na taj način utjecalo na stabilniji dohodak.

Ministar Marić mljekarima je obećao kako će s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković podržati neke od prijedloga i provesti u kratkom roku. Naglasio je kako država mora dati svoj doprinos i otvoriti prostor za podizanje efikasnosti sektora – i to kroz bolje uređenje pitanja poljoprivrednog zemljišta, punjenje praznih staja, investicija u solare, ali i da će vidjeti što se može napraviti u smislu smanjenja poreza. Z. Rupčić
Jačanje konkurentnosti sektora mlijeka
Ministarstvo poljoprivrede je preko proizvodno vezanih potpora za krave u proizvodnji mlijeka osiguralo financijsku omotnicu od 149 milijuna kuna, za krave dojilje 48 milijuna kuna, dok je ukupna proizvodno vezana potpora za stočarstvo 326 milijuna kuna. Za dobrobit životinja u sektoru govedarstva ukupna raspoloživa sredstva iznose više od 121 milijun kuna, a kroz potpore male vrijednosti za mliječne krave izdvojen je 51 milijun kuna. U procesu donošenja je i Program razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine, koji će osigurati jačanje konkurentnosti ovog sektora.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana