Sport
FINALE KUPA HRVATSKE ZA RUKOMETAŠE

NEXE nije uspio, PPD Zagreb 28. put osvojio trofej Kupa
Objavljeno 15. svibnja, 2022.

Trofej u Našicama i dalje ostaje san za RK NEXE. On ostaje u vitrinama PPD-a Zagreb, koji je već 28. put osvojio naslov pobjednika Kupa Hrvatske. Dva najbolja hrvatska rukometna kluba odigrala su sjajno finale u Poreču, u kojem su igrači NEXE-a pokazali kako su se približili nikad bliže apsolutnim vladarima hrvatskog rukometa u svakom pogledu



Sprintevi NEXE-a


Trener PPD-a Zagreb Ivica Obrvan postavio je obranu sa svojim u svakom pogledu najjačim snagama, s Musom i Gojunom u sredini te Srnom i Davidom Mandićem na bekovima. Obrvanov kolega iz slovenskih dana Branko Tamše odlučio se za već u Europi provjerenih 6-0 s Moslavcom i Jaganjcem u sredini. Iznenađenje u napadu moglo bi biti što je u napadu NEXE-a na srednjem vanjskom susret započeo Dorijan Markušić, koji je predvodio našički napad i u onoj utakmici u Našicama kada su "gromovi" svladali svoje rivale. NEXE je veći dio prvog poluvremena imao prednost. Ne veću od dva pogodaka razlike. Odlično je prvih 20-ak minuta funkcionirao NEXE-ov brzi centar iz kojeg su postigli nekoliko lakih pogodaka. Naravno, takve "sprinteve" nemoguće je raditi cijelu utakmicu. "Zagrebaši" su se stizali vratiti, a na postavljenu obranu zaustavili su Halila Jaganjca. U prvom poluvremenu nedostajala je možda pokoja obrana više Slavića i Radovanovića, pa su prigodu dobili Matej Mandić i Dominik Kuzmanović, dvojica velikih perspektiva hrvatskog rukometa na vratarskim pozicijama. "Zagrebaši" su u 24. minuti nakon cepelina Klarice prvi put poveli na utakmici (14:13). Tamše je pozvao time-out u igru ubacio Janka Kevića. PPD Zagreb je preko Grahovca u 26. minuti poveo 15:13, no do kraja prvog poluvremena NEXE je bio u prigodi za odlaskom na odmor s prednosti. Kod rezultata 16:16, Jaganjac je zatresao mrežu. Nakon intervencije zapisničkog stola i provjere, pogodak nije priznat, pa je prvo poluvrijeme završilo rezultatom 16:16.

Isključenje Moslavca


Možda ključni trenutak susreta dogodio se u 37. minuti. Luka Moslavac nakon udarca u lice Zvonimiru Srni, zaradio je izravno isključenje. Je li moglo proći sa samo dvije minute? Ponajbolji svjetski suci Boris Milošević i Matija Gubica, koji su autoritativno odradili finale, odlučili su se ipak za ovu lošiju varijantu za NEXE. Našičani su s igračem manje poveli preko Jaganjca, (20:19), a potom Pribetić nije pogodio prazna vrata sa svoje polovine. Uslijedila je serija “zagrebaša” 5-0, odlijepili su se na četiri pogotka prednosti. Nakon što je Jelinić zabio za 24:22, nije bilo više koncentracije za preokret. A i umor je učinio svoje. PPD Zagreb je šest minuta prije kraja preko Čupića poveo prvi put s pet pogodaka prednosti. Premda je vrijeme curilo, “gromovi” se nisu predavali. Dvije i pol minute prije kraja Tomić je zabio s crte za 29:27. No, Čupić pogotkom izvana praktički odlučuje finale. Jaganjac je do kraja pogodio gredu, Velkavrh pokušao solo akcijom, pa je bilo jasno da će NEXE-u ove sezone, za osvajanje godinama sanjanog trofeja, ostati još prvenstvo, ali i Final four Europske lige.

Krešimir Lacković
PPD ZAGREB        30 (16)

NEXE        27 (16)

POREČ – Dvorana Žatika. Suci: Matija Gubica i Boris Milošević (Osijek).

PPD ZAGREB: Slavić (3+0), M. Mandić (1+0), Šipić, Vistorop 6, Ćavar 1, D. Mandić 4, Klarica 4, Gojun, Srna 3, Klis, Musa, Matanović 1, Čupić 7(4), Obranović 1, Leimeter i Grahovac 1.

NEXE: Kuzmanović (3+0), Radovanović 1 (6+0), Vejin 3, Jelinić 5, Vida, Manci Mičević, Blažević, Severec 1, Kević, Moslavac, Tomić 4, Melić 7(2), Jaganjac 4, Kavčič, Markušić 1 i Pribetić 1.

SEDMERCI: PPD Zagreb 5(5), NEXE 2(2); ISKLJUČENJA: PPD Zagreb 8 minuta (Čupić 2, Matanović 2, Klarica 2, Musa 2), NEXE 8 minuta (Pribetić 2, Moslavac 2+2, Blažević 2). Crveni karton: Moslavac (NEXE)

KADETI NEXE-a ČETVRTI, VALPOVKA SEDMA
U Poreču se tijekom Festivala rukometa odigrala i završnica U-17 prvenstva Hrvatske. Nakon što su u četvrtfinalu, u slavonskom obračunu, kadeti NEXE-a svladali Valpovku (27:21), u polufinalu su “mladi gromovi” poraženi od Sesveta (33:29). U susretu za treće mjesto Našičani su minimalno poraženi od Maksimir Pastele (25:26) te su na kraju završili na četvrtom mjestu. Valpovka je u susretu za sedmo mjesto svladala Buzet 25:20. Naslov prvaka osvojio je Rudar koji je u finalu svladao Sesvete 30:27.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike