Osijek
GOTOVO PRESUŠILA

Drava već dugo nije bila tako niska
Objavljeno 22. ožujka, 2022.

Gotovo cijele zime Osječani su imali priliku Dravu gledati u drukčijoj perspektivi - s iznimno niskim vodostajem. Nije to ništa novo, Drava je i prije znala biti niska, uostalom i postanak imena grada veže se uz nisku vodu, odnosno oseku. Ali "niska voda" već dugo nije bila tako niska u ovakvom kontinuitetu.

Što se tiče hidrologije Drave, i tu zapravo nije ništa neobično jer i zimi i ljeti našu rijeku karakterizira nizak vodostaj. Ovih zimskih dana ponovno bilježimo rekordno niske vodostaje, u jednom trenutku Drava je kod Osijeka bila na -114.


U rujnu prošle godine vodostaj Drave kod Osijeka bio je -123 cm. To je samo 45 centimetara do rekordno niskog vodostaja izmjerenog 29. rujna 2003. kada je iznosio -168 cm. Najniže poslije toga izmjerena je krajem 2015. godine, -150 cm, i to zato jer i te zime gotovo uopće nije bilo oborina. Ipak, sve smo zabrinutiji, pitamo - događa li se danas nešto neuobičajeno? No bila je to zato prava prigoda prošetati se koritom Drave, vidjeti što je na njezinu dnu koje se obično skiva ispod mutne dravske vode. D.Ku.

Možda ste propustili...

NA ŠTANDU U GOSPODARSKOM CENTRU

Otkrivali policijske tajne

PROLJETNI BUVLJAK ZA ŽIVOTINJE

Sve donacije, ma kako malene bile, puno znače

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

Najčitanije iz rubrike