Ekonomija
VIŠI STUPANJ FINALIZACIJE

Sirovinska baza Hrvatskih šuma omogućuje još 1000 novih radnih mjesta
Objavljeno 25. siječnja, 2022.
Decentralizacijom i unaprjeđivanjem raspodjele sirovine lokalna zajednica imala bi veću korist

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić posjetio je Drvnu industriju Spačva, koja je od prije pola godine u vlasništvu Bjelin grupe, švedskog poduzetnika hrvatskog podrijetla Darka Pervana, a središnja tema razgovora bila je potreba za decentralizacijom Hrvatskih šuma.



Poslovodstvo Spačve je u Damiru Dekaniću našlo pravog sugovornika jer je Dekanić do preuzimanja dužnosti župana bio direktor Hrvatske šume (HŠ) Uprave šuma Vinkovci i o toj temi ima što reći.

Uz župana sastanku je nazočio i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Krunoslav Jakupčić. Što se i kako radi u Drvnoj industriji Spačva, sudionici radnog sastanka mogli su se uvjeriti razgledajući proizvodne pogone, koji rade u tri smjene. U ime Bjelin grupe sudionike je pozdravio član Nadzornog odbora Jozo Jović, koji je istaknuo značenje dosadašnje potpore Hrvatskih šuma u ispunjavanju godišnjih planova i dopreme sirovine.

- Najviše se oslanjamo na Upravu šuma Vinkovci, jer nam je najbliža. Dogovoreno je da njihovim transportom dopremamo trupce i zadovoljni smo dosadašnjom suradnjom. Imamo nekoliko svojih kamiona, ali s obzirom na činjenicu da nam je potrebno na stotine kamiona godišnje, koristimo se transportom Hrvatskih šuma i u Bjelovaru, Ogulinu, Otoku - rekao je Jović, dodavši kako ovom suradnjom žele promijeniti percepciju gospodarenja šumama.

Prema njemu, sirovinska baza Hrvatskih šuma omogućuje otvaranje još tisuću radnih mjesta podizanjem finalizacije proizvoda na viši stupanj, što je, kako navodi Jović, svima u interesu. Proizvod veće vrijednosti drvnu industriju, ali i njezine radnike pomiče s margina društva i tako indirektno sprječava njihov odlazak iz Slavonije.

Usto, član Nadzornog odbora Bjelin grupe podsjetio je kako samo od promatranja stanja nema ničega, nego je potrebno ulaganje u drvoprerađivačku struku kako bi se stvorio novi kadar koji će pridonijeti razvitku.

- Želimo naglasiti ekološki i društveno gospodarski potencijal prerade drva, koji i u Europi postaje sve važniji jer se drvo prerađuje u ruralnim krajevima, čime se čuvaju brojna radna mjesta. Zbog toga se šumarstvo i prerada drva sve više doživljavaju kao cjelovit, jedinstven i integrirani sektor velikih mogućnosti – rekao je Jozo Jović, koji je predstavio i planove za prostorno proširenje unutar Spačve d.d., koja ima dobro organiziran sustav, posjeduje dobru sirovinsku bazu i ljude sa znanjem.

O uspješnoj suradnji govorio je i predsjednik Hrvatskih šuma, Krunoslav Jakupčić, napomenuvši kako ga veseli nastavak suradnje, za koju se nada da će biti još bolja. Zadovoljstvo sadašnjim stanjem izrazio je i župan Dekanić i istaknuo zadovoljstvo Bjelin grupom, koja je cijelu proizvodnju podignula na višu razinu.

Na kraju radnog sastanka usvojen je zaključak kako je preduvjet za pametno i održivo korištenje šumske sirovine njezina raspoloživost.

Naime, decentralizacijom Hrvatskih šuma i unaprjeđivanjem modela raspodjele šumske sirovine Uprava šuma Podružnica Vinkovci imala bi mogućnost samostalne raspodjele sirovine, od koje bi najveću korist imali lokalna zajednica i gospodarstvo, a dobit od prodaje trupaca ulagala bi se u razvoj lokalnog šumarstva i drvne industrije, stoji u zaključku.



Miroslav Flego
Proizvod veće vrijednosti drvnu industriju i radnike pomiče s margina i sprječava odlazak iz Slavonije

Jozo Jović

član NO-a Bjelin grupe

- Najviše se oslanjamo na Upravu šuma Vinkovci. Zadovoljni smo suradnjom. Imamo nekoliko svojih kamiona, ali s obzirom na činjenicu da nam je potrebno na stotine kamiona godišnje, koristimo se transportom Hrvatskih šuma i u Bjelovaru, Ogulinu, Otoku

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike