Ekonomija
RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku
Objavljeno 21. travnja, 2024.
HT nastavlja prednjačiti u inicijativama koje promiču održivi razvoj i poziva sve da se priključe važnoj misiji
Dok se svijet suočava s izazovima klimatskih promjena, gubitka bioraznolikosti i degradacije okoliša, 22. travnja svake godine više osvijestimo kolika je važnost zaštite i očuvanja našeg planetarnog doma.

Tog se dana, naime, diljem svijeta obilježava Dan planeta Zemlje upravo kao podsjetnik na podizanje svijesti o održivim praksama.

Ovogodišnji Dan planeta Zemlje donosi snažne poruke o potrebi za hitnim akcijama kako bismo sačuvali naš planet za buduće generacije, te se mnogi pridružuju aktivnostima usmjerenima na promicanje ekološke svijesti i pozivu na konkretne korake.


Kod nas u Hrvatskoj u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje prisjećamo se i važnog jubileja - godine dana od pokretanja platforme “Poziv koji ne propuštaš”, koju je inicirao Hrvatski Telekom (HT), a koja je za cilj imala prikupljanje starih mobitela, tableta, laptopa i nosivih uređaja.

Kakvi su rezultati u toj akciji do sada postignuti, upitali smo Igora Vukasovića, direktora Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskog Telekoma.

- Iznimno nam je drago što je “Poziv koji ne propuštaš” naišao na pozitivan odaziv javnosti i da i danas, godinu dana od predstavljanja, javnost prepoznaje vrijednost te platforme za očuvanje okoliša i rado sudjeluje. U ovih godinu dana od pokretanja, tj. u prvoj godini “Poziva”, prikupili smo i zbrinuli više od 23.000 mobilnih uređaja, a samo u osam i pol mjeseci 2023. godine dvostruko više mobitela nego u cijeloj 2022. Tako da smo samo s tih prikupljenih više od 23.000 mobitela spriječili emisiju više od 8,6 tona CO2 - rekao je Vukasović.

Podizanje svijesti


Dodao je kako živimo u vremenu kada imamo više električnih i elektronskih uređaja po našim ladicama nego što je građana, pa je podizanje svijesti i prikupljanje elektroničnih uređaja kojima se ne koristimo ključno.


- Pritom je zabrinjavajući podatak da, prema istraživanju koje smo proveli, od 77 posto onih koji kažu da recikliraju čak 40 posto ne zbrinjava elektroničke uređaje i opremu. Znajući da se za svaku zbrinutu i recikliranu tonu e-otpada izbjegava emisija dvije tone CO2, a izvlačenjem plemenitih metala iz odbačene elektronike proizvodi se 80 posto manje emisije CO2 nego vađenjem iz zemlje, te da su u pametnom telefonu 62 kemijska elementa, od kojih se mnogi mogu ponovno iskoristiti, jasno je kako svi mi kao pojedinci i kompanije svojim angažmanom i odgovornim ponašanjem možemo dati opipljiv doprinos, jer ovo je “poziv” za sve nas i ne želimo i ne smijemo ga propustiti - kaže Vukasović.

Iz navedenoga se nameće i pitanje: Mogu li tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku s očuvanjem prirodnih resursa našeg planeta?

- Razvoj tehnologije ide u prilog očuvanju okoliša. Bilo da se radi o kružnom gospodarstvu, pametnim, tzv. smart city rješenjima, bilo o novim i naprednijim generacijama tehnologije. Primjerice, neka od smart city rješenja koja HT Grupa razvija i koja su u primjeni u Dubrovniku, prezentirana su na najvećim svjetskim pozornicama – poput Mobile World Congress u Barceloni, kao primjeri najboljih praksi. Tu su i razna druga rješenja, poput projekta pametnog udaljenog očitanja potrošnje vode koji je proveden s Đakovačkim vodovodom, pametne javne rasvjete u Svetoj Nedelji, čime je omogućen nadzor i upravljanje rasvjetnim tijelima na daljinu, aplikacija SmartCity u Splitu ili mjerenje kvalitete zraka u školama i sl. Sustavno gradimo nove, modernije i energetski učinkovitije mreže – optičke FTTH, koje gradimo diljem Hrvatske, i zamjenjujemo 3G tehnologije. Naime, postupnim gašenjem 3G mreže ubrzat će se prelazak na energetski učinkovitije i za korisnike kvalitetnije 4G i 5G tehnologije. Sredinom ožujka baš je na području Osijeka, Đakova, Donjeg Miholjca, Darde i Valpova počela zamjena 3G mreže HT-a 4G i 5G mrežom. Završetkom tog procesa također će smanjiti ugljični otisak po prenesenoj količini podataka HT mobilne mreže, s obzirom na to da je 4G tehnologija pet puta, a 5G tehnologija čak 15 puta energetski učinkovitija od 3G. Broj korisnika e-računa sustavno raste, te više od polovine HT korisnika ima e-račun - kaže Vukasović.



 

Odvajanje sirovina



Općenito se svijest o zaštiti okoliša i problemu zbrinjavanja i gospodarenja otpadom povećava. Primjerice, na istoku Hrvatske tvrtka EKOS d.o.o. za gospodarenje otpadom Osijek - trgovačko društvo u vlasništvu Osječko-baranjske (63 posto) i Vukovarsko-srijemske županije (37 posto), osnovano s ciljem pripreme i izgradnje te potom i upravljanja radom Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak u Antunovcu – izgradnjom RCGO ostvarit će preduvjet uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u tom dijelu Republike Hrvatske. Projekt obuhvaća i izgradnju šest pretovarnih stanica iz kojih će se komunalni otpad prevoziti u RCGO Orlovnjak na obradu i zbrinjavanje.



 

- Projektom se osigurava zaštita okoliša sustavnim gospodarenjem komunalnim otpadom kroz odvajanje korisnih sirovina, recikliranje i ponovnu uporabu te smanjivanje količina otpada. U sklopu RCGO-a Orlovnjak prihvaćat će se mješoviti komunalni otpad, biootpad, papir, plastika, staklo, metali, glomazni otpad. Iako nije predviđena obrada elektroničkog otpada u ovom trenutku, pozorno pratimo načine na koji se taj otpad obrađuje. Poseban izazov čini njegov sastav jer sadrži dragocjene materijale, čijim nesavjesnim zbrinjavanjem nastaje šteta u okolišu, a čijom materijalnom oporabom možemo te materijale ponovno upotrijebiti, te na taj način ne samo zaštiti okoliš nego i ostvariti znatne ekonomske koristi. Slijedom navedenog, iznimno je važno imati efikasan sustav zbrinjavanja e-otpada, te upoznati stanovništvo s mogućnostima njegovog pravilnog odlaganja, ali i opasnostima koje prijete njegovim nepravilnim odlaganjem. Zbog istog razloga glavni cilj trebao bi biti poticanje građane da e-otpad odlažu na posebnim lokacijama za reciklažu kazao je Branimir Pašić, predsjednik Uprave tvrtke EKOS.

Mihael Tomić, predsjednik udruge Osijek Software City, također smatra da je zbrinjavanje elektroničkog otpada (e-otpada) ključno pitanje u okolišnoj politici i industriji recikliranja, zbog brzog rasta količina otpada i njegovih potencijalno štetnih učinaka na okoliš i zdravlje ljudi, posebno kada se, dodaje, zna da se 2019. godine od 53 milijuna tona e-otpada recikliralo samo oko 17 posto.

- Smatram da je pitanje e-otpada ključno. Recikliranjem možemo znatno smanjiti emisiju stakleničkih plinova, pa se mnoge velike korporacije u ICT-ju odlučuju na proizvodnju zero-waste proizvoda. Uz dobru organizaciju sve je moguće. Važno je krenuti od svojih navika i svijesti da sve što “trošimo” na dnevnoj bazi ima svoj otisak. Od buđenja u toploj prostoriji, pranja zuba, vožnje automobilom, punjena mobitela, rada na računalima i sl. Ne smatram da se trebamo odreći svega, nego samo osvijestiti automatizirane procese koje obavljamo i ugasiti svjetlo, ekrane i ostale elektroničke uređaje kako bismo im produžili životni vijek i smanjili e-otpad - naveo je Tomić.



Sadržaj nastao u suradnji Hrvatskog Telekoma i Glasa Slavonije.

Danas djelovati i postaviti temelje budućnosti u kojoj želimo živjeti

 

Iz svega navedenoga vidljivo je da je HT jedna od rijetkih kompanija koja prednjači u inicijativama što promiču održivi razvoj. Što dalje? Jesu li u planu neke slične akcije?

- “Poziv koji ne propuštaš” stalna je platforma Hrvatskog Telekoma usmjerena na zaštitu okoliša, učinkovitije korištenje prirodnim resursima, kružno gospodarstvo, savjesnije upravljanje elektroničkom opremom i otpadom te ostale teme održivosti, te ju definitivno nastavljamo. Održivost je sastavni dio poslovanja i razvojne strategije Hrvatskog Telekoma i kao društveno odgovorna kompanija sustavno provodimo sve tri dimenzije ESG-a u svom poslovanju i pri donošenju strateških odluka. Pritom održivost ne doživljavamo samo kao poslovnu orijentaciju nego i kao obvezu svih nas, kako poslovnih subjekata tako i pojedinaca, imajući u vidu dugoročnu dobrobit za društvo i buduće generacije, jer kada govorimo o 2030. godini, to nije futurizam, to je – sadašnjost. Danas moramo djelovati i postaviti temelje budućnosti u kojoj želimo živjeti. To je bila i motivacija za pokretanje platforme Hrvatskog Telekoma “Poziv koji ne propuštaš”. Riječ je o “pozivu” koji ne smijemo propustiti ako i u budućnosti želimo uživati u prirodi kakvu danas uzimamo zdravo za gotovo. HT se već nekoliko godina 100 posto koristi električnom energijom iz obnovljivih izvora, a potpisali smo i prvi korporativni vPPA sporazum u Hrvatskoj, čime je podmirena znatna količina potreba za električnom energijom iz obnovljivih izvora u budućnosti. Proteklih godina Hrvatski Telekom je smanjio ukupne emisija stakleničkih plinova za čak 55 posto (8230 tona emisija CO2 manje), količinu otpada za 81 posto (1869 tona), potrošnju energije za 7,6 posto, a potrošnju papira za 20 posto (7 tona), prema podatcima iz Izvještaja o održivosti za 2022. - kazao je Vukasović.

U T-centrima se mogu zbrinutii punjači, tableti, ruteri, laptopi, fiksni telefoni, kablovi, medijski prijavnici/TV dekoderi, vanjske baterije, laptopi, wearables (satovi, narukvice, slušalice)

Možda ste propustili...

HRVOJE STOJIĆ, ANALITIČAR HUP-A

Lijekovi će morati blago poskupjeti

DOSADAŠNJI VEĆINSKI VLASNIK POŽEŠKE KOMPANIJE

Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike