TvObzor
SVETOSAVSKI HIP HOP I POP SVE SU POPULARNIJI U SRBIJI I CRNOJ GORI

Koncert u Podgorici
Objavljeno 17. rujna, 2021.

Hrvatskoj publici je promaknulo da je dan uoči dramatičnih događaja na Cetinju koji su obilježile barikade, suzavac i helikopterski desant, srpski patrijarh Porfirije (Perić) svečano dočekan u crnogorskom glavnom gradu Podgorici poput kakvog Mesije ili pravoslavnog pape. Ispred saborne crkve Vaskresenja Hristovog na Trgu Georgea Washingtona okupilo se vjerničko mnoštvo.



Neka izvješća kažu da su mnogi autobusi stigli iz Srbije i Bosne, ali nitko ne može zanijekati da su u gomili bili i brojni Crnogorci koji Crkvu Srbije smatraju svojom, a ideju crnogorske autokefalije odbacuju. Svi oni koje zanima što se događalo u Podgorici, a hrvatski mediji su prešutjeli ili preskočili kao nebitno, mogu na internetu pogledati gotovo četverosatni snimak prijenosa patrijarhova dočeka u Podgorici. Nas su zaintrigirali nastupi glazbenih zvijezda nakon vjerskog djela događaja.

Osim notornih nacionalista iz hip hop skupine Beogradski sindikat koji su pozdravili sve sudionike kvazipravoslavnih litija, koje su dovele do smjene vlasti u Podgorici, riječima "Dobra večer, braćo i sestre", "Pomaže Bog" i "Dogodine u Prizrenu - može biti i ove godine", veliku pozornost privukla je pjevačica Danica Crnogorčević. Unatoč prezimenu koje aludira na crnogorsko podrijetlo njezina supruga, ova zvijezda pravoslavne duhovne glazbe kao i pjesama s domoljubnom tematikom dio je srpskog nacionalističkog vala koji je preplavio Crnu Goru. Zbog promjene trenda Crna Gora bi uskoro ponovno mogla postati još jednom srpskom gubernijom, baš kao u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića koji je inače i sam bio podrijetlom Crnogorac. Slobina kći Marija i danas živi u Crnoj Gori, daleko od mrskog Beograda koji je njezinog oca na Vidovdan 2001. izručio Haaškome tribunalu gdje je i umro prije nego što mu je izrečena pravomoćna presuda. Danica Crnogorčević je intelektualka. Profesorica je povijesti umjetnosti. Majka je troje djece i do sada je snimila album duhovne i nacionalne tematike. Ono što Crnogorčevićku čini posebnom jest činjenica da je ona i popadija, odnosno supruga đakona Srpske pravoslavne Crkve Ivana Crnogorčevića. Prozvana je "junakinjom povijesnih litija", masovnih prosvjednih hodnji protivnika crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića 2019. i 2020. koje su dovele do smjene vlasti u Podgorici i pobjede proruske i prosrpske oporbe. Njezine najveće uspješnice su "Veseli se srpski rode", "Pravoslavlje Crnom Gorom blista" i "Sini jarko sunce s Kosova". Ono što je zajedničko ovim pjesmama nije samo podgrijavanje srpskih emocija kada je riječ o izgubljenoj južnoj pokrajini, nego i poziv na njezino ponovno osvajanje. Tako je Danica Crnogorčević sebe gurnula u prve redove onih koji zazivaju krvavi obračun i samim time postala prvorazredna nacionalna junakinja. Pitat ćete se vjerojatno koje je nacije ona heroina? Srpske, naravno! Rođena Baranka zbunjujućeg prezimena ponosna je Srpkinja. Naravno, to je legitimno, njezin osobni izbor. Kao i igranje sa srpskim emocijama kada je riječ o Kosovu jer ta zemlja nije samo albanska kada je riječ o kolektivnom sjećanju. Ondje je još uvijek puno srpskih simbola i fetiša. To što bi na Kosovu ili Crnoj Gori mogao izbiti rat, to će joj jednog dana biti zasluga. Među brojnim obožavateljima njezina opusa je i srpski tenisač Novak Đoković. I on je po ocu podrijetlom nekakav Crnogorac (majka mu je Hrvatica porijeklom iz Vinkovaca), ali svoje korijene iskreno prezire. U jeku litijaškog pokreta Đoković je snimljen kako zajedno s svojim navijačima pjeva taj njezin hit.

Ako se za skupinu Beogradski sindikat, koju je pokojni mitropolit Amfilohije (Radović) odlikovao visokim pravoslavnim odličjem Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, može reći da su prvaci osebujnog "svetosavskog rapa", Crnogorčevićka je istinska predstavnica "svetosavskog popa". Ovdje pod riječju pop ne mislimo na pravoslavnog svećenika, nego na glazbeni žanr. Našu pozornost u prijenosu ispred podgoričke pravoslavne katedrale nije privukao snimak srpskih zastava emitiran na velikim ekranima ni šumadijski folklor, nego Danica Crnogorčević u najboljem izdanju. Naime, Crnogorčevićka je na radost gomile otpjevala pjesmu "Oj, junaštva svijetla zoro". Riječ je o pjesmi koja s aktualnom crnogorskom državnom himnom dijeli istu melodiju, ali ne i tekst. Dok se u himni "Oj, svijetla majska zoro" Crna Gora slavi stihovima sličnima "Lijepoj našoj" ("domovina naša mila"), njezina alternativna inačica slavi srpstvo. Evo nekih stihova: "Oj, junaštva svijetla zoro, majko naša Crna Goro,/ Jedina si za slobodu/ ti ostala srpskom rodu./ Daće Bog i Sveta Mati da se jednom sve povrati./ Na Lovćenu Njegoš spava/ najmudrija srpska glava". Kontrirajući službenoj crnogorskoj himni ova pjesma, navodno prvi puta izvedena u Beogradu 1863., predstavlja pravu rugalicu samostalnoj i suverenoj Crnoj Gori. Svetosavski hip hop i pop moćno su propagandno oružje u nama susjednoj državi u dramatičnom nadmetanju između bjelaša (prosrpskih snaga) i zelenaša, koji se zauzimaju za pravo, slobodu i čast Crne Gore prema uzoru na tragične komite iz 1918. godine.

Draško Celing
Možda ste propustili...

OČEKUJE NAS DEVETA EPIZODA SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Ove nedjelje stiže gost iznenađenja

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike