Svijet
SPALIONICA OTPADA

U eksploziji u Leverkusenu oginuo radnik, 31 ozlijeđen
Objavljeno 27. srpnja, 2021.
Ne znaju se uzroci eksplozije, kao ni njezine posljedice glede kvalitete zraka

U snažnoj eksploziji u spalionici otpada velikog kemijskog industrijskog postrojenju Chempark, u njemačkom gradu Leverkusenu, u utorak je poginula jedna osoba. Broj ozlijeđenih do utorka poslijepodne bio 31, a četiri osobe su se vodile kao nestale.



Chempark u Leverkusenu jedno je od najvećih industrijskih postrojenja u Europi, u kojemu pogone ima oko 70 tvrtki, među njima i Bayer. Eksplozija se dogodila oko 9.40 sati, iz zasad nepoznatih razloga, a potom je došlo i do požara na tri spremnika s 200.000 do 300.000 litara raznih industrijskih tekućina za razrjeđivanje. Eksplozija je oštetila i strujni vod, pa se moralo čekati da se on odspoji s električne mreže kako bi se počelo s gašenjem, jer bi inače to bilo preopasno. Stoga je gašenje požara krenulo tek oko podneva, a u ranim popodnevnim satima gradska uprava na svojoj web-stranici potvrdila je kako je vatra posve ugašena. Policija je izvijestila kako je uzrok eksplozije i dalje nepoznat te je istraga u tijeku.

Tvrtka Currenta, koja ima većinski udjel u Chemparku, prvo je u podne objavila kako je nakon nesreće u spalionici otpada nestalo pet radnika. Jedan od njih kasnije je pronađen mrtav, a za četvoricom se još tragalo. Identitet poginule osobe nije objavljen medijima, javlja "Allgemeine Zeitung". Potom su gradske vlasti objavile kako je, uz to, u nesreći ozljeđen 31 radnik. Među teško ozljeđenima dvoje je u životnoj opasnosti, budući da imaju teške opekline i hitno su prevezeni u kliniku u Kölnu.

- Nadamo se da ćemo nestale radnike pronaći žive - rekao je Lars Friedrich, direktor Chemparka, na konferenciji za novinare.

Nebo iznad Leverkusena prekrio je crni oblak dima koji je abio vidljiv i do kasnog popodneva. Građani su upozoreni da ostanu u svojim kućama i ne otvaraju prozore i vrata. Policija je blokirala široko područje oko mjesta eksplozije. Sve autoceste oko Leverkusena bile su zatvorene te se vozače savjetovalo da obilaze grad u širokom luku. Odmah nakon eksplozije građani su putem aplikacije dobili upozorenje da ostanu u kućama i zatvore prozore i vrata, jer je situacija "ekstremno opasna" te da prate vijesti na radiju. Još se ne zna je li došlo do curenja toksičnih materijala. Na mjesto nesreće odmah su stigla vozila s uređajima za mjerenje kvalitete zraka. Oko podneva su vatrogasci izvijestili kako prva mjerenja kvalitete zraka pokazuju da "za sada nema opasnosti za stanovništvo" te će se mjerenja nastaviti do daljnjeg. Istovremeno su upozoreni vozači da zatvore prozore na automobilima i isključe ventilaciju i klima-uređaje.

- Ovo je tragičan dan za grad Leverkusen - izjavio je gradonačelnik Uwe Richrath.

Eksplozija je uznemirila stanovnike, a bila je toliko snažna da su se kuće tresle. Zabilježile su je brojne seizmološke postaje u Nordrhein-Westfalenu, primjerice u Hespertalu, čak 40 km sjeverno od Leverkusena. I u okolnim gradovima gradske vlasti savjetovale su stanovništvo da ne izlazi, pa tako i u Dortmundu, koji je 60 kilometara udaljen od Leverkusena.

Tanja Kvorka

Možda ste propustili...

TEMELJNE VRIJEDNOSTI HUMANOSTI U OPASNOSTI

Ratovi i autoritarne vlade prijetnja ljudskim pravima

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike