Dome slatki dome
ZELENA OAZA

Mjesto u vrtu za sjedenje i odmor
Objavljeno 8. srpnja, 2021.
Pri odabiru vrsta koje ćemo saditi moramo dobro razmisliti koje biljke želimo

Kada smo odlučili izgraditi mjesto za sjedenje u vrtu, moramo dobro razmisliti o njegovoj veličini. Ona ovisi o tome kakve su naše životne navike, koliko je veliko naše društvo s kojim ćemo dijeliti taj prostor, koje ćemo se sve aktivnostima baviti i u vezi s tim kakav ćemo namještaj koristiti te za koliko osoba.



Materijali


Ono što je zajedničko za sve njih je pravilo da ona moraju biti prekrivena (popločana) nekim čvrstim materijalom. Kada smo odredili veličinu tog prostora, moramo razmisliti i o njegovu obliku. Hoće li to biti neki poznati geometrijski oblik ili ćemo pustiti da naše kreativne sposobnosti dođu do izražaja stvarajući nove kombinacije oblika, to prepuštamo sebi ili stručnjaku za dizajn vrta. Ako ćemo oblikovati prostor sami, bitno je ne pretjerati šarenilom oblika i materijala. Za ovakva popločenja vrijede ista pravila kao i za staze i terase. Ako se prostor za sjedenje nalazi blizu kuće, moramo koristiti materijale koji odgovaraju vidljivim materijalima od kojih je sagrađena kuća, ili ako je taj teren udaljen, prilagodit ćemo materijale stazama.

Razina


Kada smo odabrali mjesto, veličinu i oblik, možemo pristupiti izgradnji. Posljednja odluka bit će na koju razinu postaviti mjesto za sjedenje: hoće li biti u razini terena ili ćemo ga pak podići nešto iznad. Ako je teren vrta ravan, ali nije dosadan, možemo popločenje napraviti u razini, što znači 5 – 10 cm iznad razine okolnog terena. U slučaju kada je teren i u široj okolici i preravan, a da bismo postigli mali kontrast i raznolikost, možemo podići popločano mjesto na visinu dviju stepenica (računajte da jedna vrtna stepenica ne smije biti viša od 13 cm, a niti niža od 10 cm) što će reći oko 25 cm. Ponekad je dobro mjesto za sjedenje obrubiti kakvim dekorativnim zidićem visine do 50 cm, ali ako je teren nagnut, i mjesto za sjedenje mora biti ukopano u cijelosti ili bar djelomično, u takvim slučajevima potporni zidić na mjesto nasipanog terena je gotovo obvezan. Ova tehnička pitanja se razmatraju od slučaja do slučaja, što ovisi i o konfiguraciji terena vrta i o veličini samog prostora za sjedenje.



Jasminka Knežević
Dizajn
mjesto za

sjedenje u vrtu

Kultivirati prostor
Kada smo sagradili željeno mjesto za sjedenje, moramo organizirati prostor. Pretpostavimo da je okolni teren pod travnjakom, u tom će slučaju naša terasa izgledati kao ‘nešto’ u nekoj boji i s nekim oblikom, ali će to stajati usamljeno u prostoru i stvarati dojam nedorečenosti i nedovršenosti. Stoga moramo prionuti i kultivirati taj prostor. Posadit ćemo bilje složeno u lijepe smišljene grupacije u skladu s okolnim prostorom.

Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

Najčitanije iz rubrike