Osijek
TEOLOG, DOC. DR. SC. BORIS VULIĆ GOST NAJNOVIJEG UKI PODCASTA

Razgovor o posljednjim pitanjima
Objavljeno 10. travnja, 2021.
Tema osme zaredom emisije Udruge hrvatskih intelektualaca koja se može pratiti na YouTubeu jest kršćanska eshatologija, odnosno ona grana teologije koja se bavi tzv. posljednjim pitanjima. Naziv teme je više nego provokativan i glasi "Zašto se Gospodin još nije vratio kako nam je obećao?"

Iako se u prvi mah činilo da je riječ o milenarističkom zazivanju sudnjega dana, razgovor koji je vodila prof. dr. sc. Ružica Pšihistal s profesorom dogmatske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, doc. dr. sc. Borisom Vulićem otkrio nam je vrlo zanimljiva stajališta važnog talijanskog mislioca Sergia Quinzija (1927. - 1996.). Docent Vulić o njemu je napisao i knjigu "Vjera kao eshatološko nestrpljenje. Ogled o Sergiu Quinziju" u vlastitoj nakladi, čije su teze bile tema ovog razgovora. Vulić svjedoči kako je do imena ovog autora došao sasvim slučajno prilikom posjeta jednoj rimskoj knjižari. Naime, tijekom njegova doktorskog studija na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu nije se ni jednom susreo s imenoma Sergia Quinzija. Zainteresirao ga je naslov Quinzijeve knjige "La sconfitta di Dio" (Božji poraz). Tu je knjigu morao čak dva puta pročitati kako bi mu njezin sadržaj postao razumljiv i prihvatljiv. Vulić ističe kako je posebna vrijednost rada ovog filozofa i teologa to što je u tim dvjema disciplinama bio samouk. Pšihistal je iz pozicije čitatelja Vulićeve knjige dodala kako fascinira Quinzijeva sumnja koja dolazi iz dubine vjere. Poput kakvog pustinjaka, Sergio Quinzio napustio je svoj posao u državnoj službi kako bi se posvetio pisanju komentara Svetog pisma kojim je bio duboko potresen. Za pisanje tog kapitalnog djela bilo mu je potrebno četiri godine intenzivna rada. Vulić kaže kako je jako zanimljivo kako je prešućeni i zanijekani Quinzio u dubokom zapećku kada je posrijedi zanimanje katoličkih teologa za njegovo intrigantno i prvokativno djelo. Neki su ga kritičari nazivali čak i heretikom, gnostičarom i manihejcem, a moglo se čuti da njegova misao pati od "teološkog strabizma". D.Celing
TEZA O ZABORAVU ESHATOLOGIJE
Docent Vulić smatra da je Sergio Quinzio vrijedan dijalogiziranja s njim. Pšihistal dodaje kako je najprovokativnija teza ovog filozofa i teologa ona o zaboravu eshatolgije. Quinzio se poziva na jednu od osnovnih ideja Evanđelja, a to je parusija ili ponovni Kristov dolazak, uskrsnuće mrtvih, Sudnji dan, svršetak svijeta i obećano kraljevstvo Božje. Entuzijazam ranih kršćana zamijenila je ravnodušnost kojoj danas svjedočimo. Otuda zaborav eshatologije. Vulić ističe kako Sergio Quinzio tu ravnodušnost spram Boga smatra opasnijom od ateizma.
Možda ste propustili...

EDUKATIVNE AKTIVNOSTI U OSNOVNOJ ŠKOLI ERNESTINOVO

Kako se ponašati u prometu i izbjeći prometne nesreće

DANI EUROPE NA PRAVNOM FAKULTETU

U fokusu izbori članova u Europski parlament

DAN SVETOG FLORIJANA OBILJEŽEN NA TRGU ANTE STARČEVIĆA

Dario (7): Kada odrastem, bit ću i ja vatrogasac!

Najčitanije iz rubrike