Objavljeno 25. ožujka, 2021.
Klijanje za različite vrste sjemena povrća pri optimalnim uvjetima traje od dva do deset dana. Što je temperatura niža to je ovo razdoblje duže, a sjeme je podložnije truljenju i propadanju. Vrijeme klijanja može se skratiti ako natopite sjeme. Istovremeno s natapanjem možete izvršiti i dezinfekciju, ako ga natopite u čaju od kadulje ili kamilice.
Tijekom klijanja, nicanja i rasta rasade od izuzetne je važnosti osigurati optimalne uvjete u kojima se ove faze odvijaju. Posebnu pozornost treba posvetiti kvaliteti supstrata, temperaturi, svjetlosti i vlazi.
Za većinu toploljubivih kultura optimalna temperatura za klijanje i nicanje je od 25°C do 28°C. Nakon nicanja od izuzetne je važnosti da se temperatura snizi za nekoliko stupnjeva, maksimalno 20°C. Na taj će se način spriječiti izduživanje mladih biljčica i omogućit će im se da razviju jači korijen. Kasna sjetva obavlja se krajem ožujka, ili početkom travnja, za sjetvu na otvorenom u svibnju.
Svjetlost je od izuzetne važnosti u uzgoju rasade. Ako mlade biljke rastu s manje svjetlosti dolazi do njihovog izduživanja, usporenog rasta, a biljke su tanke i nježne. Sve to utječe na kvalitetu rasade. Do nedostatka svjetlosti može doći zbog stvarnog nedostatka svjetlosti, za tmurnih dana, ali i zbog preguste sjetve. Pregusto zasađene biljke međusobno se zasjenjuju i guše. Zato u proizvodnji rasade treba osigurati dodatno osvjetljenje pomoću različitih žarulja, a biljke ne smijemo pregusto posijati. To je posebice važno ako sijemo rasadu za vlastite potrebe.
Jasminka Knežević
Tijekom klijanja, nicanja i rasta rasade od izuzetne je važnosti osigurati optimalne uvjete