Dome slatki dome
SAVJET

Toplina, svjetlo i vlaga za rasadu
Objavljeno 25. ožujka, 2021.
Klijanje za različite vrste sjemena povrća pri optimalnim uvjetima traje od dva do deset dana. Što je temperatura niža to je ovo razdoblje duže, a sjeme je podložnije truljenju i propadanju. Vrijeme klijanja može se skratiti ako natopite sjeme. Istovremeno s natapanjem možete izvršiti i dezinfekciju, ako ga natopite u čaju od kadulje ili kamilice.


Tijekom klijanja, nicanja i rasta rasade od izuzetne je važnosti osigurati optimalne uvjete u kojima se ove faze odvijaju. Posebnu pozornost treba posvetiti kvaliteti supstrata, temperaturi, svjetlosti i vlazi.


Za većinu toploljubivih kultura optimalna temperatura za klijanje i nicanje je od 25°C do 28°C. Nakon nicanja od izuzetne je važnosti da se temperatura snizi za nekoliko stupnjeva, maksimalno 20°C. Na taj će se način spriječiti izduživanje mladih biljčica i omogućit će im se da razviju jači korijen. Kasna sjetva obavlja se krajem ožujka, ili početkom travnja, za sjetvu na otvorenom u svibnju.



Svjetlost je od izuzetne važnosti u uzgoju rasade. Ako mlade biljke rastu s manje svjetlosti dolazi do njihovog izduživanja, usporenog rasta, a biljke su tanke i nježne. Sve to utječe na kvalitetu rasade. Do nedostatka svjetlosti može doći zbog stvarnog nedostatka svjetlosti, za tmurnih dana, ali i zbog preguste sjetve. Pregusto zasađene biljke međusobno se zasjenjuju i guše. Zato u proizvodnji rasade treba osigurati dodatno osvjetljenje pomoću različitih žarulja, a biljke ne smijemo pregusto posijati. To je posebice važno ako sijemo rasadu za vlastite potrebe.


Jasminka Knežević
Tijekom klijanja, nicanja i rasta rasade od izuzetne je važnosti osigurati optimalne uvjete
Možda ste propustili...

NE MORA BITI NI ZAHTJEVNO NI SKUPO

Idealno vrijeme za uređenje vrta

TEST: EINHELL 18V 5-8 AH MULTI-AH POWER-X-CHANGE PLUS BATERIJA

Jedna baterija za širok spektar kućnih alata

VRTNE GARNITURE ZA UŽIVANJE

Uživajte u vrtu ili na balkonu

Najčitanije iz rubrike