Dome slatki dome
ATRAKTIVNA INTERIJERSKA RJEŠENJA

Stubište kao ukras prostora
Objavljeno 7. siječnja, 2021.
Istaknut će se u svojoj ljepoti izraženoj s pomoću odabrane vrste nosive konstrukcije

Jednokrake, dvokrake, spiralne, zavojite... drvene, kamene, staklene... odabir ovisi o veličini prostora u koji se smještaju, ukusu pojedinaca te stilu i materijalu koji prevladava u prostoru. Mogućnosti za izvedbu atraktivnih interijerskih stubišta su bezbrojne!

Stabilnost
Prvi i najvažniji zahvat prilikom projektiranja stubišta je zadovoljiti statičke zahtjeve bilo da se radi o betonu, drvu ili metalu kao nosivoj konstrukciji. Bez potrebne stabilnosti i čvrstoće stubište ne može zadovoljiti svoju funkciju. Visina i raspoloživi prostor za smještaj stubišta glavni su faktori za određivanje visine stuba. Sljedeći bitan zahtjev je postizanje potrebne protukliznosti. To je osobito bitno kod obitelji s malom djecom, koja se u svojoj razigranosti i nepažnji mogu ozlijediti. Odabirom pravilnih materijala ili postavljanjem protukliznih traka riješit ćete taj problem.

Osiguranje zaštitnom ogradom minimalne visine 100 cm također je nužan faktor za pravilnu i sigurnu funkciju stubišta. Često se zbog atraktivnih interijerskih rješenja izbjegava postavljanje stubišne ograde, no takva se rješenja mogu izvesti isključivo u privatnim prostorima i na vlastitu odgovornost.

Konstrukcija
Stubište će se istaknuti u svojoj ljepoti izraženoj kroz odabranu vrstu nosive konstrukcije i obložnog materijala nakon što ste zadovoljili sve prethodno navedene uvjete. Sama estetika bez potrebne funkcionalnosti sama je sebi svrha i kao takva je bezvrijedna. Ljepota i atraktivnost moraju uvijek biti u službi funkcionalnosti da bi dale vrhunski rezultat i kvalitetu.

Bogatstvo stubišta izraženo odabirom i obradom materijala može naglasiti stil uređenja koji ste odabrali. Transparentna stubišta sa staklenim ogradama učinit će prostor atraktivnijim, a u njemu se doimati elegantno i nenametljivo. Rasvjeta integrirana sa stubištem može rezultirati vrhunskim interijerskim rješenjima u kojima se ono noću pretvara u rasvjetno tijelo i središnju točku prostora.
Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Originalnost
Naglaske i interijerske atrakcije nastojte uvijek izvesti kroz prostorne elemente koji će dati identitet i originalnost. Namještaj će u tom slučaju biti samo popratni dio koji će se uklopiti u postignute estetske zahvate i ispuniti svoj funkcionalni zahtjev. Atraktivno stubište u interijeru ostavit će bez daha svakog vašeg posjetitelja, a osjećaj vašeg boravka u takvom prostoru učiniti jedinstvenim.
Možda ste propustili...

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

Najčitanije iz rubrike