Dome slatki dome
VELIKE MOGUĆNOSTI U OBLIKOVANJU I DEFINIRANJU PROSTORA

Pamučne, lanene razigrane zavjese
Objavljeno 3. prosinca, 2020.
Oblikom i bojom zavjesa možete naglasiti ili povezati određene dijelove prostora

Materijali od kojih se proizvode zavjese i zastori različiti su - pamučne, lanene, baršunaste, svilene, satenske, polusintetičke tkanine itd.

Upotreba zavjesa i zastora pruža velike mogućnosti u oblikovanju i definiranju prostora. Ovisno o odabranoj vrsti stvorit ćete različite ugođaje - moderne, klasične, retro, intimne, prozračne, razigrane...

Boja i uzorak
Odabir će biti još kvalitetniji ako njihovu boju ili uzorak povežete s drugim elementima interijera. Pripazite, ako dominiraju geometrijski uzorci ne unosite cvjetne motive i obrnuto. Odabir zavjesa ovisit će o veličini prostora, dimenziji prozorskih otvora, osvjetljenju, rasporedu namještaja i već prisutnim bojama. Potrebno je znati da njihov oblik, uzorak i boja mogu prozore učiniti vizualno većim, manjim, širim ili užim. U manjim i slabije osvijetljenim prostorima, treba odabrati svjetlije i prozračnije zavjese. One s velikim uzorcima preporučljive su za otvore manjih dimenzija. Jednostavne zavjese bez previše uzoraka, ovješene na metalne ili drvene karniše, odlično će se uklopiti u svaki prostor.

Bitna je karakteristika zavjesa omogućavanje što jasnijeg pogled prema van, a istovremeno što bolje zaklanjanje unutrašnjosti od vanjskih pogleda. Oblikom i bojom zavjesa, možete korigirati, naglasiti ili povezati određene dijelove prostora.

U posljednje vrijeme mnogo više pozornosti posvećuje se kvaliteti zavjesa i njihovoj praktičnosti za održavanje nego prije.

Praktično
Osim zavjesa od tkanina, posebno su popularni i zastori od gusto postavljenih resa koje se sastoje od nanizanih elemenata ili karika od različitih vrsta materijala, boja i uzoraka. Na tržištu su sve više prisutne zavjese s diskretnijim uzorcima, mekše, podatnije i prirodnijeg izgleda. Nastojte da odabrana boja zavjese izgleda atraktivno u prostoru pri dnevnoj i umjetnoj rasvjeti.

Zavjese i zastori mogu se činiti kao periferni elementi uređenja interijera, ali njihova je uloga vrlo važna jer, između ostaloga, utječu na prolaz svjetlosti u prostor, a time i na refleksiju njihove vlastite boje te na stvaranje ugođaja.
Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.
Dizajn
vizualno oblikovanje prostora
Dužina karniše
Karniše se kupuju kao gotovi elementi, ili se izrađuju prema dimenziji otvora. Materijal karniše trebao bi se uklopiti s materijalom ostalih elemenata namještaja. Klasična izvedba karniše je s prstenima, ali postoje i druga rješenja. Teleskopska izvedba omogućava fleksibilnost. Dužina karniše i zavjese uvijek treba biti duža 20-ak cm od otvora kako bi se postigla efikasna toplinska zaštita.
Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

Najčitanije iz rubrike