Ekonomija
ŠIRI SE NA SEKTOR PROIZVODNJE

Alibaba otvara "pametnu" tvornicu u Kini
Objavljeno 17. rujna, 2020.
Alibaba grupa predstavila je pilot-projekt "pametne" tvornice u gradu Hangzhou u sklopu inicijative "pametne proizvodnje", nadovezujući se na nastojanja kineskih internetskih trgovaca da uspostave što bliskiju suradnju s domaćim proizvođačima.
Godine 2016. osnivač Alibabe Jack Ma identificirao je "novu proizvodnju“ kao jedan od pet trendova koje je nazvao budućim poslovnim mogućnostima Alibabe, uz "novu maloprodaju“, "novu tehnologiju“, "nove financije“ i "novu energiju“.
Najavljujući pilot-projekt nove tvornice, Alibaba objašnjava da će koristiti podatke koje prikupi u internetskoj trgovini, pretraživanju i prodaji kako bi pomogao brendovima da predvide koji će proizvodi biti popularni i da ih što prije plasiraju na tržište. Tvornicom će upravljati interni odjel Xunxi Digital Technology Company, a u prvoj fazi surađivat će u ponajprije s proizvođačima odjeće. Širenje na proizvodnju poklopilo se s pokušajima kineskih internetskih trgovaca da uspostave što bliskiju suradnju s domaćim proizvođačima. Tako Alibabin konkurent Pinduoduo može pripisati svoj uzlet u domaćem sektoru internetske maloprodaje upravo poticanju proizvođača da prodaju svoje proizvode izravno potrošačima. Tvornica je ujedno novi korak Alibabe izvan područja interneta. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana