Regija
ASFALT RAZLOG VIŠE ZA OSTANAK

U selu jedan đak, školsko su zvono i buka bagera dobrodošli u Bračevcima
Objavljeno 11. rujna, 2020.
Prije su imali školu do 8. razreda, matični, poštu. Cestu dobiva i treća ulica
BRAČEVCI - Zvuk bagera, upravo angažiranih na gradnji ceste u Strossmayerovoj u Bračevcima, više je nego dobrodošao u tom selu. Jer, iako leže na državnoj cesti Đakovo - Našice, a cesta, kaže stara maksima, donosi život, Bračevci su nekako ostali po strani.
I nagodinu jedan
Nekada važno selo, s matičnim uredom, područnom školom od 1. do 8. razreda, poštom, danas je izloženo iseljavanju, pa i izvan države, a migracije su u tom selu s danas oko 40 posto pravoslavnih i 60 posto katolika počele još 1990-ih. Danas je u Bračevicma, kaže općinski vijećnik HDZ-a Miralem Hodžić, oko 300 duša, pa je za tako malu zajednicu velik demografski udarac kada se iseli i jedna ili dvije obitelji. To se Bračevcima i dogodilo, a vidljivo je, ili će biti, i po praznini školskih klupa u područnoj školici, koja, kaže ravnatelj matične OŠ Drenje, Darko Čota, danas ima samo jednog đaka.

- Odseljavanjem dviju obitelji ostali smo i bez sedmero sadašnjih ili budućih učenika, što je za Bračevce znatan broj - kaže Čota, tužno se prisjećajući i tragedije u kojoj je život izgubio jedan prvašić iz sela.

- Prvašića, i to jednog, PŠ u Bračevcima imat će nagodinu, no tada će sadašnja jedina učenica, četvrtašica, prijeći u 5. razred, u Drenje, pa će Bračevci i nagodinu imati jednog đaka - dodaje Čota. Za nastavu jedinog đaka u selu učiteljica iz Osijeka, rodom iz Bračevaca, prijeđe dnevno 100 km, no ni ona ni matična škola, tj. njezin osnivač Županija, kao ni Ministarstvo, dodaje Čota, ne štede napora da se PŠ u Bračevcima zadrži. “I roditelji učenice žele da im dijete ide u školu u selu”, dodaje ravnatelj.

Osim školskog zvona ovdje je i buka bagera prava dragocjenost, jer i asfaltiranje seoskih ulica razlog je više za ostanak. Zna to i načelnik Drenja Slavko Dešić pa kaže da je upravo počelo asfaltiranje Strossmayerove. “Prije toga asfalteri su prošli kroz Osječku ulicu”, dodaje Dešić. On je, kaže, prva generacija koja u više razrede nije išla u Bračevce, nego u Drenje.

”Selo bez granata”
- Škola u Bračevcima ostala je bez predmetne nastave 1980-ih, djelujući u općinskom prostoru, ali je Županija kupila prostor ugašene pošte i tu uredila lijep školski prostor - kaže Dešić. Dodaje, asfaltiranje Osječke projekt je od 4,1 milijuna kuna, realiziran iz Mjere 7.2.2. Ruralnog razvoja, a asfaltiranje Strossmayerove ugovorene je vrijednosti od 683.900 kuna. Županija ga sufinancira s 570.600 kuna. Idu i kolni prilazi. Vijećnik Hodžić kaže da je aktualna vlast na čelu općine 12. godinu i da je pokrenula mnogo toga, i u Bračevcima. “Osnovali smo NK u selu, udrugu žena i dr. Nekada, iza onog rata, 1950-ih, bilo je tu i 750 duša, a sada je, u 30 godina otkako sam ovdje, pobrojio sam, umrlo 157 ljudi, plus iseljavanje. Otišli su i moji sin, kći, snaha i zet. No i doselilo se nas dosta iz Posavine, Srijemaca, pa sada činimo oko 20 posto sela”, kaže Hodžić. Radne i životne okolnosti nagnale su ga da se 1990. odseli iz Modriče, prvo u Slavonski Brod, s obitelji. “No Brod je bio jako granatiran i tražio sam selo koje nije na meti granata. Stjecajem okolnosti, odluka je pala na Bračevce, gdje mi se rodila i jedna kći. Kupio sam kuću u Strossmayerovoj ulici, koja sada dobiva cestu”, kaže Hodžić. Dotad je za Bračevce samo čuo, prolazeći kroz njih na putu za Mađarsku i predahnuvši u gostionici, kaže, naziva Crni konj.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

2.VINKOVAČKI FESTIVAL ŠUNKE, VINA, RAKIJE I KULENA

Otočanka Josipa Spajić odličnim kulenom do titule šampiona

CENTAR ZA NESTALU I ZLOSTAVLJANU DJECU

Traže se volonteri u Podgoraču

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NJEMAČKI PRODUCENTI SNIMILI REPORTAŽU O DONJEM MIHOLJCU

Za goste grofovski gulaš prema receptu iz 1901. i kruh s vrganjima i panjevčicama

2

2.VINKOVAČKI FESTIVAL ŠUNKE, VINA, RAKIJE I KULENA

Otočanka Josipa Spajić odličnim kulenom do titule šampiona

3

U EKONOMSKOJ ŠKOLI U JAKNAMA JER GRIJANJE NE RADI

Od 26. listopada nastava opet online do uspostave grijanja