Dome slatki dome
JEDNOSTAVAN ZA UZGOJ

Ljetni jorgovan privlači leptire i uživa na suncu
Objavljeno 23. srpnja, 2020.
Lako se razmnožava reznicama uzetim u listopadu koje se samo zabodu u tlo

Ljetni jorgovan ili budleja (Buddleja daviddi) vrlo je jednostavan za uzgoj i uspijevat će u gotovo svakom vrtu, no valja imati na umu da će na punom suncu privlačiti više leptira i pčela. Može narasti prilično velik pa izaberite kompaktniji varijetet ako nemate mnogo prostora.

Podrijetlo mu je iz središnje Kine i Japana, a u Europu je stigao tek od kraja 19. stoljeća. Danas postoji veliki broj sorti koje se razlikuju po boji cvijeta. Ljetni jorgovan je listopadni do poluzimzeleni grm s povijenim granama koji može doseći i više od tri metra visine i širine. Cvjetovi se formiraju na dugim grozdovima i vrlo rado ih posjećuju pčele i leptiri koji se hrane nektarom od kasnog proljeća do prvih jesenskih mrazeva. Otuda i naziv budleje "leptirov grm". Cvatnja može biti tako obilna da se grane još više poviju. Velikom broju sorti cvjetovi su mirisni, a boje variraju od nijansa plave, ljubičaste, ružičaste, crvene, žute i bijele. Za razliku od jorgovana koji cvate na proljeće, ljetni jorgovan cvate ljeti. Ovaj brzorastući grm ne zahtijeva puno brige, osim da je dobro dreniran. Prema potrebi može se odrezati do korijena, a u proljeće će potjerati nove izdanke.

Ljetni jorgovan voli sunčane do polusjenovite položaje, ali će najbolje uspijevati na punom suncu. Lako se razmnožava reznicama uzetim u listopadu koje se samo zabodu u tlo i veći broj reznica će druge godine stvoriti manji grm koji će iste godine cvjetati. Ljetni je jorgovan danas izuzetno popularan pa ima čak oko 180 raznih kultivara.

Ljetni jorgovan cvate cijelo ljeto, sve do prvih mrazeva. Ako se na vrijeme uklanjanju ocvali cvjetovi, potiče se bujnija i duža cvatnja.

Ne voli vlažna tla, a kada se dobro ukorijeni, odlično podnosi sušne uvjete. Orezuje se rano u proljeće, kraćenjem izdanaka na polovicu njihove dužine. Radikalniji rez ovog grma omogućuje obilniju cvatnju na novim izdancima tokom ljeta. Nemojte se bojati jake rezidbe jer što je više orežete, neke će budleje ljepše i obilnije cvasti. Budleju treba orezivati, inače će postati vrlo gusta s cvjetovima samo na vrhu visokih grana. Čak i ako ju rigorozno orežete rano u proljeće, mnogi će kultivari dosegnuti visinu od tri metra, dva metra u promjeru tijekom ljeta. Manje vrste ljetnog jorgovana, poput ‘Nanho Blue’, mogu se održavati na visini manjoj od 1,5 metara.

Kod orezivanja valja imati na umu da Buddleja alternifolia i Buddleja globosa cvjeta na prošlogodišnjim izdancima, pa ako ih odrežete u proljeće, neće biti cvjetova. Umjesto toga odrežite samo nekoliko najstarijih grana sredinom ljeta.

Izbjegavajte stelju oko ljetnog jorgovana. Iako je ona odlična za druge biljke, budleja ne voli vlagu, a to vrijedi naročito ako je posađena u glinastu zemlju. U tom slučaju zalijevajte ju vrlo pažljivo i ne mnogo. Znaci prevelike vlage su tanke i slabe grane, manje cvjetova i sušenje. Ako je moguće, izbjegavajte sadnju u jesen, jer jača zima može oštetiti mlade biljke. Najbolje je saditi u proljeće i sredinom ljeta tako da se korijenov sustav može dobro razviti do zime.

Kad sadite biljku, iskopajte pliću jamu nego što biste to inače učinili za ostale biljke jer ljetni jorgovan ne treba biti posve u zemlji - neka mu je baza malo povišena. Tako će višak vode bolje otjecati.

Nemate li vrt, u ljetnom jorgovanu možete uživati i na balkonu. Posadite ga u cvjetnu posudu koja ima odličnu drenažu, mnogo rupa za otjecanje viška vode i birajte lagani supstrat koji se brzo suši. Cvjetna posuda koja je otporna na sve vremenske uvjete osigurava dobro prezimljavanje na balkonu.
Jasminka Knežević
Vrt
sve omiljenije budleje
Čak i ako ju rigorozno orežete u rano proljeće, mnogi će kultivari dosegnuti visinu od tri metra u sezoni
Jednostavno razmnožavanje
Razmnožava se sjemenom ili uzimanjem reznica. Zbog jake sposobnosti razmnožavanja sjemenom, u nekim je zemljama proglašena invazivnom vrstom. Sjeme može biti neaktivno u tlu i do nekoliko godina. Razmnožavanje reznicama vrlo je jednostavno. Reznicu je najlakše otkinuti s grma i zabosti direktno u tlo, a tako uzgojen ljetni jorgovan često procvjeta već istog ljeta.
Za produženu cvatnju
Djelomično orezivanje svakako je potrebno za bujniju cvatnju jer su cvjetovi na mladim granama veći nego na starijim granama. Rezidbu treba obaviti između studenoga i ožujka, tako da se odrežu napola najdeblji izdanci biljke između dvaju pupova, te vrlo slabi izboji uz tlo. Za produženu cvatnja potrebno je odstranjivati odcvale cvjetove kako bi biljka mogla stvoriti nove.
Malo kasni u proljeće
Kad se jednom biljka dobro ukorijeni, podnosit će dosta sušne uvjete, dok bi u mokrim tlima moglo doći do propadanja korijena. Budleje su poluzimzeleni grmovi samo u klimama s blagim zimama. U većini slučajeva, ako se biljka osušila nakon zime, nisu krive niske temperature ili snijeg i led, nego hladno i vlažno tlo u jesen ili proljeće. Imajte na umu da ljetni jorgovan uvijek potjera malo kasnije u proljeće.
Možda ste propustili...

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike