Dome slatki dome
NE TREBA MNOGO TRUDA

Očistite stan od svega što smeta
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
Napravite veliko spremanje i odbacite sve što ne koristite, od odjeće do elektronike

Ne treba mnogo truda da biste svoj dom učinili ugodnijim i zdravijim za stanovanje.

Umjesto rezanim cvijećem, razveselite najmilije nekom dugovječnom lončanicom. Napravite veliko spremanje i odbacite sve što ne koristite, od odjeće do elektronike. Očistite kuću od svega što smeta i skuplja prašinu. Riješite se kućnog otpada, ali na način da se sve što je moguće korisno upotrijebi.Suvišan namještaj ponudite studentima koji žive u vašem susjedstvu.

Mjesto za kompost
Ako imate svoj vrt, napravite mjesto za kompost gdje ćete odlagati sve organske otpatke. Ne koristite sušilicu za rublje, jer će vaše rublje ljepše mirisati i bolje se ozračiti suši li se na zraku, pogotovu na suncu. Vodite računa da svaki put kad izlazite iz sobe isključite televizor, kompjutor i slične uređaje, ili ih bar ostavite na stand by, jer ne samo da tako troše manje energije nego će i vas manje zračiti. Znalci čak preporučuju da ih izvučete iz utičnice ako ih ne koristite, jer ćete tako biti izloženi manjem elektroničkom onečišćenju.

Kupujte vodu i sokove u staklenim, a ne u plastičnim bocama, jer je staklo jeftinije za reciklažu. Smeće bacajte samo u kontejnere, a ne ostavljajte ga pokraj njih, jer ćete inače nauditi životinjama i biljkama iz svog okoliša. Kad kupujete drveni namještaj, provjerite je li premazan ekološkim lakovima i zdravim bojama, jer bi u suprotnom mogao ometati vaš san i utjecati na zdravlje. Budite naročito pažljivi pri bojenju zidova, jer jako je važno odabrati boju, četke i valjke od materijala koji ne sadrže otrovne materijale.

Dobra izolacija
Jesu li vam doista prijeko potrebna sva sredstva za čišćenje koja imate? Razmislite o nekim univerzalnim, ekološkim sredstvima, razgradivima u prirodi.

Vodite računa o izolaciji kuće. Ako nije dobro izolirana, trošit ćete mnogo više za njezino zagrijavanje, a usput ćete više zagađivati okoliš. Vodite računa da hladnjak stoji na potpuno ravnoj podlozi, u suprotnom će stvarati plinove koji štete okolišu. Mrvice sa stola bacite van kako bi ptice imale od toga koristi. Pokraj kompjutorskog ekrana držite lončanicu.
Jasminka Knežević
Stanovanje
ugodnije i zdravije
Nove vještine
Uredite svoj vrt ili balkon tako da uveseli i prolaznike. Rad u kuhinji bit će vam draži ako na prozoru imate posudice sa zasađenim začinskim biljkama.

Usavršite se u nekoj novoj vještini, bojenju zidova, popravljanju manjih kućnih uređaja, bilo čega što bi vam moglo uštedjeti panične pozive majstoru.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike