Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Oštar pad dionica uz mali obujam trgovanja
Objavljeno 1. srpnja, 2020.
Među šesnaest dionica u sastavu Crobexa nijedna nije zabilježila rast, a samo su dvije vrijednosnice zadržale cijenu

Prošlog tjedna cijene dionica na domaćem tržištu kapitala oštro su pale nakon objavljenih vijesti o povećanom broju slučajeva zaraženih osoba koronavirusom. Pad cijena pratio je vrlo mali obujam trgovanja što je signal nesigurnosti ulagača.U skraćenom radnom tjednu ukupni redovni tjedni promet iznosio je 29,3 milijuna kuna od čega se dionicama ostvarilo 26,2 milijuna kuna i obveznicama 3,1 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 6,5 milijuna kuna. Zagrebačka burza nije radila u ponedjeljak zbog obilježavanja Dana antifašističke borbe.

Pod pritiskom
Cijene dionica u utorak pale su, jer su se ulagači uplašili mogućeg novog vala koronakrize nakon vijesti o povećanom broju zaraženih osoba, najviše u Zagrebu i Osječko-baranjskoj županiji. Ulagači su se zbog straha odlučili suzdržati od trgovine i pričekati daljnji razvoj događanja.
Pod pritiskom su se našle prije svega turističke dionice, ali korekciju nisu izbjegle ni vrijednosnice ostalih sektora. Indeks Crobex spustio se u utorak na 1630 bodova (pad za 0,6 posto) uz ostvarenih 6,4 milijuna kuna dnevnog prometa. Srijeda je donijela još oštriju korekciju cijena dionica, pri čemu je indeks Crobex potonuo za dodatnih 1,1 posto i zaustavio se na 1613 bodova. Loše vijesti s američkih burzi u srijedu poslijepodne izvršile su novi pritisak na cijene dionica europskih tržišta kapitala u četvrtak ujutro, što nije mogla izbjeći ni Zagrebačka burza. Pojačane mjere koje je u četvrtak propisao Nacionalni stožer za civilnu zaštitu negativno su utjecale i još više potopile dionice na domaćem tržištu kapitala. Zbog toga je indeks Crobex nakon punih mjesec dana u četvrtak pao ispod granične crte od 1600 bodova i zaustavio se na 1590 bodova (pad za 1,4 posto). Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1591 bod. To je za 49 bodova ili 3,0 posto manje nego na početku tjedna. Među šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex nijedna nije zabilježila tjedni rast, a samo su dvije vrijednosnice (Ericsson Nikola Tesla i Maistra) uspjele zadržati cijenu na početnoj razini. Navedeni podatak najbolje pokazuje razinu straha i neizvjesnosti koja se uvukla među domaće ulagače pred mogućim novim valom izbijanja koronakrize. Na strani tjednih gubitnika najteže su stradale dionice Đuro Đaković grupa (pad za 14,2 posto), budući da vrijeme protječe, a uprava i nadzorni odbor ne uspijevaju pronaći strateškog partnera koji bi dokapitalizirao i vlasnički preuzeo tvrtku.

Povlaštena dionica
Oštar pad cijene zabilježile su dionice turističkog sektora. Među njima najteži udarac doživjela je vrijednosnica Valamar Riviera Poreč smanjenjem tjedne cijene za 9,6 posto te povlaštena dionica Adris grupa (pad za 3,7 posto), Arena Hospitality Group (pad za 2,3 posto) i Jadran Crikvenica (pad za 1,5 posto).
Tjedni promet veći od dva milijuna kuna ostvarile su tri dionice. To su: Valamar Riviera Poreč (5,7 milijuna kuna), HT (2,9 milijuna kuna) i Adris grupa (2,4 milijuna kuna). Dionicama Valamar Riviera Poreč jače se trgovalo u utorak (2,3 milijuna kuna) i četvrtak (2,0 milijuna kuna) nakon vijesti o pojavi novih zaraženih osoba u Istri, što je potopilo cijenu dionice naše najveće turističke tvrtke u petak na 24,40 kn. To je za 2,60 kn ili 9,6 posto manje nego na početku tjedna. Dionicama HT pojačano se trgovalo u petak (1,1 milijuna kuna), što je podignulo cijenu, ali nije bilo dovoljno da se nadoknade gubitci iz prethodnih dana trgovanja. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 174,50 kn. To je za 0,50 kn ili 0,3 posto manje nego na početku tjedna. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 1,7 milijuna kuna tjednog prometa, a cijena se u petak spustila na 367,00 kn (pad za 3,7 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 0,7 milijuna kuna tjednog prometa uz smanjenje cijene na 430,00 kn (pad za 1,4 posto). Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica smanjila se u petak na 110,58 bodova (tjedni pad za 0,32 posto). Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.
Stanko Dabić
Ulagači, pozorno pratite vijesti s tržišta kapitala i budite oprezni u trgovanju
​Tjedni promet veći od dva milijuna kuna
​Valamar Riviera Poreč *(5,7 milijuna kuna)

HT *(2,9 milijuna kuna)

Adris grupa *(2,4 milijuna kuna)
Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

Najčitanije iz rubrike