Kultura
NA AUKOS-U RADIONICA LONČARSKOG KOLA TVORNICA ZEMLJA

Zajednički rad umjetnika i studenata
Objavljeno 24. lipnja, 2020.
Tvornica Zemlja svojevrsni je nasljednik postojeće Kiparske radionice Zemlja koja je od postanka i prve izložbe 2003. do 2012. bilježila uspješan kontinuitet rada i izlaganja, redovito dokumentiranog katalozima. Ova specifična likovna manifestacija znakovitog naziva bila je jedinstvena po svojoj osnovnoj koncepciji - ustrajnoj umjetničkoj ideji skulptorskog oblikovanja u izvornoj terakoti - ističu organizatori. Posebnost, značaj i kvaliteta njoj svojstvenog umjetničkog procesa i kiparske prakse, kao i iz tog djelovanja proizišlih kiparskih realizacija, svakako nadrastaju okvire njene periferne "geolokacije". Razvidno je iz dosadašnjeg djelovanja da nije pripadala kategoriji regionalnih sezonskih likovnih okupljanja, već je predstavljala dostojan prinos korelativan analognim manifestacijama unutar sustava suvremenog hrvatskog kiparstva. Tijekom godina na radionici su sudjelovali mnogi umjetnici, od najstarijih majstora skulpture, poput Branimira Crlenjaka i Antuna Babića, preko Stjepana Gračana, Mire Vuce do novih autora, Daniela Kovača, Marine Bauer, Hrvoja Urumovića ili Denisa Kraškovića.


Kontinuirano je provođena organizacijska koncepcija po kojoj su osim već izgrađenih umjetnika i akademskih kipara potvrđenih stvaralačkih opusa na radionici sudjelovali i studenti kiparstva, ravnopravno sa svojim starijim kolegama ili profesorima. Cilj radionice temeljen je na uzajamno nadopunjujućem odnosu tradicionalne kiparske i keramičarske tehnike te procesa suvremene kiparske prakse i njoj imanentnog oblikovnog izražavanja. Osim toga, Tvornica Zemlja nema određena programska uporišta. Idejne vodilje su prvenstveno rad u određenom tradicionalnom keramičarskom i kiparskom materijalu i uspostavljanje komunikacije različitosti. Stoga joj je inherentna komunikacija, kreativno odmjeravanje i protočnost ideja u razmjeni različitih iskustava pri neposrednom doticaju i zajedničkom radu različitih umjetnika i studenata. Iz različitih pristupa keramici i kiparstvu logično je da će proizaći rješenja raznorodnih morfološko-stilskih izričaja - napominje se u najavi.
Ove su godine organizatori osjetili potrebu za nadogradnjom u smjeru intermedijalnog i interdisciplinarnog pristupa vođenja radionice kao eksperimentalnog atelijera u kojem se iskušavaju različite nove mogućnosti likovnog oblikovanja. Radionica počinje u subotu, 27. lipnja u 12 sati u zgradi Kiparstva, a umjetnici i studenti će kroz kreativan rad s prirodnim materijalom obraditi tehnike građenja, suhe obrade predmeta, bojenje i glaziranje te paljenje glinenih posuda, umjetničkih predmeta i skulptura u električnoj keramičarskoj peći. N.Vek.
VODITELJICA GUDLIN
Voditeljica je Lucija Gudlin, magistra umjetnosti, profesorica i voditeljica odjela keramike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a sudionici: Ana Pichler, Tihomir Matijević, Josipa Stojanović, Margareta Lekić, Antonija Matić, Ana Petrović, Filip Malovčak, Josip Pratnemer, Valentina Damjanović i Marija Josipović. Radionica će trajati do 3. srpnja.
Možda ste propustili...

PREKRASNI AMBIJENTI PAŠKIH CRKAVA

PagArtFestival: Barokni biseri

NA DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA

Predstava “Tko se boji Virginije Woolf?”

VIDEOIGRE, FILMOVI, TELEVIZIJSKE SERIJE I FESTIVALI

DKE: Hrvatskim je audiovizualnim projektima osigurano 688.000 eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ÇILER İLHAN TURSKA DOBITNICA NAGRADE EU-A, U ZAGREBU

Tursku vidim kao golemu vatrenu kuglu koja ubrzava i nemoguće ju je zaustaviti

2

FESTIVAL ZA POTICANJE ČITANJA ODRŽAVA SE OVOGA LJETA ONLINE

Pripremite si koktele "Hobit" i "Svjedočanstva" i pročitajte na Moru knjiga 40 novih naslova

3

DLJI: “MARTA I SEDAM STRAHOVA”

O mentalnom zdravlju mladih i odrastanju