Dome slatki dome
SAVJET: BITUMENSKA IZOLACIJA

Kvalitetna hidroizolacija temelja čuva kuću od vlage
Objavljeno 4. lipnja, 2020.
Nema gore situacije od razbijanja tek položenih pločica kako bi se sanirala vlaga

Iako za sve građevinske radove vrijedi pravilo kako je bolje nešto odmah dobro i kvalitetno odraditi nego poslije sanirati, kod hidroizolacije to pravilo možda ima najveće značenje.

Ako ste se upustili u avanturu zvanu gradnja obiteljske kuće, posebice one koja treba biti i energetski efikasna, odnosno niskoenergetska, savjeta sa svih strana neće manjkati. U našem, već dugogodišnjem, serijalu nastojimo vam pokazati kako se gradnja niskoenergetske kuće u pravilu ne mora nužno previše razlikovati od klasične granje. Nužno je dakako pomno planiranje i odabir materijala koji mogu zadovoljiti potrebe u niskoenergetskoj gradnji. U ovom članku govorimo o nečem fundamentalnom – hidroizolaciji temelja. Za taj posao obratili smo se jednom od lidera u tom području – tvrtki Gutta.

Dobra izolacija kuću čuva
Kako smo u uvodu spomenuli, građevinarstvo je jedan od onih sektora gdje se svaka pogreška skupo plaća. Što je kasnije ta pogreška uočena, to je njezina sanacija skuplja. Jedna od čestih pogrešaka koju su mnogi, nažalost, osjetili na svojoj koži je i hidroizolacija. Zašto je ona toliko problematična, nije teško zaključiti. Naime, hidroizolacija često dolazi prije završnih građevinskih zahvata, a ako je ona izostavljena ili loše napravljena, recept za katastrofu je tu. Zasigurno nema gore situacije od razbijanja tek nedavno položenih pločica ili parketa ili rušenja zidova kako bi se sanirala vlaga koja prodire. Kako bismo to izbjegli, nužno je postaviti kvalitetnu hidroizolaciju. Iako u graditeljstvu postoje na desetke hidroizolacija i zahvata, ovaj put govorit ćemo o hidroizolaciji temelja. Za tu namjenu odabrali smo tri vrhunska proizvoda tvrtke Gutta. Riječ je o modificiranoj APP bitumenskoj traci za zaštitu temelja građevina Guttabau, zatim o bitumenskom premazu Guttabit i o čepastoj membrani Guttabeta star. S ta tri proizvoda možemo računati na nenadmašnu zaštitu temelja i podne ploče od vlage. Za njih smo se odlučili zbog vrhunskih karakteristika, jednostavnosti postavljanja i povoljne cijene.

Izolacija podne poče
Za izolaciju podne ploče u prizemlju objekta rabimo bitumenski premaz Guttabit, na koji polažemo bitumenske trake Guttabau. Nakon što je zadovoljen uvjet suhe i čiste betonskoarmirane ploče, na nju u tankom sloju nanosimo bitumenski premaz Guttabit. Taj je premaz na bazi bitumena i otapala. Premaz se koristi kao primer za pripremu podloge na koju se ugrađuju bitumenske trake Guttabau. Podloga može biti cementna žbuka, beton ili neka druga, a u našem slučaju to je armirani beton. Uloga premaza je pružanje čvrste vezu između podloge i bitumenske izolacijske trake. Premaz se nanosi valjkom ili četkom. Pri radu treba paziti na dobru prozračnost prostorije (ako se radi u zatvorenom prostoru). Nakon 24 sata sušenja premaz je spreman za nanošenje traka Guttabau.

Bitumenske trake Guttabau stižu u rolama od po 10 m2, a dostupne su u raznim debljinama. Mi smo se odlučili za V3 izvedbu debljine 3 mm. Naime, kako na objektu nemamo prostorije koje su niže od vanjskog prostora, tj. ni jedna prostorija nije ukopana, V3 trake savršeno će zadovoljiti naše izolacijske potrebe. Hidroizolacijska traka Guttabau proizvedena je od destiliranog bitumena i plastomernih polimera (APP), ojačana staklenim vlaknima, koja membrani daju dobra mehanička svojstva i odličnu stabilnost. Zahvaljujući tim svojstvima trakom je lako rukovati. Pri postavljanju koristi se plinski plamenik, a zagrijavanjem trake ona se lijepi na podlogu, koju smo prethodno premazali Guttabitom. Preklapanje je 10 cm po vertikali te 15 cm na spoju dviju traka. Na taj način temeljnu podnu ploču zaštitili smo od prodora vlage, koja nam u kasnijim fazama gradnje može zadati probleme. Na tako izoliranu podnu ploču postavljamo najlon, na koji se postavlja EPS izolacija te potom izvodi podno grijanje, estrih i završni sloj, a o kojima ćemo govoriti u nekom od sljedećih članaka.
Marin Režić
Izolacija temelja s vanjske strane
Ako na temelj objekta s vanjske strane planirate nanijeti sloj zemlje, potrebno je osigurati hidroizolaciju kojom bi se spriječio prodor vlage prema temelju i podnoj ploči. Za tu namjenu Gutta nam nudi svoju hvaljenu čepastu membranu Guttabeta star. Ona je idealno rješenje kada se radi o zaštiti i sigurnosti građevina. Izrađena je od polietilena visoke čvrsoće (HDPE). Služi zaštiti temeljnih zidova od vlage i dobrom prozračivanju temeljnih zidova građevine, otporna je na korijenje i lako se polaže. Čepasta membrana Guttabeta star pruža djelotvornu hidroizolaciju i toplinsku izolaciju kod zatrpavanja temeljnih zidova.
Toplinska izolacija
Na temeljne zidove postavljamo XPS toplinsku izolaciju, na koju potom postavljamo čepastu membranu. Membranu postavljamo nešto iznad razine do koje će doći zemlja, a s donje strane ostavljamo preklop koji polažemo na zemlju te tako dodatno sprječavamo prodor vlage.
Dugoročna sigurnost
Uporabom čepaste membrane Guttabeta star u kombinaciji s bitumenskim trakama Guttabau i bitumenskim premazom Guttabit postigli smo dugoročnu sigurnost naših temelja i podne ploče od vlage.
Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

Najčitanije iz rubrike