Dome slatki dome
POSLOVI U LIPNJU

Nije kasno da zasadite odličan vrt
Objavljeno 4. lipnja, 2020.
Posijte još nevena, suncokreta, dalija, petunija za izvanredan vrt u cvatu i početkom rujna

Često čujemo da vrtlari koriste određeni dan određenog mjeseca kao da je uklesan u kamenu - na primjer, slatki grašak mora biti posijan na Dan zaljubljenih ili da je tamo neki dan u kalendaru “kritičan dan za sadnju ili sijanje u vrtu.”

Istina je zapravo da je svaka sezona drukčija i datume za sadnju ili sjetvu još je teže odrediti nego što možete pretpostaviti. Želimo naglasiti da nije kasno da zasadite odličan vrt, čak i u lipnju i srpnju.

Miks salata
Iako je točno da su biljke poput rajčice, paprike i patlidžana trebale biti zasađene do sada, mnoge će, ako ne i većina, rasti još brže iz sjemena koje se sije u rano ljeto kada je zemlja dobro zagrijana i vrvi od života. Bit ćete iznenađeni koliko će brzo sjeme proklijati i započeti rasti. Ne oklijevajte posijati sjeme krastavaca, graha, ljetne i zimske bundeve, tikve, dinje, repe, mrkve, blitve...

Posijte miks salatu na mjestu s dosta svjetla, ali zaklonjenom od jakog, toplog sunca. Biljke koje vole toplinu i sunce, bilje poput bosiljka, mažurana, vlasca, origana, majčine dušice i kadulje posijte na osunčano mjesto i vodite računa da zemlja bude uvijek vlažna. Nemojte zaboraviti posijati mirisni bosiljak u lončiće da povećate zadovoljstvo održavanja svog ljetnog povrtnjaka.

Čak i ako već imate grah, bundevu, blitvu, mrkvu, peršin i bosiljak u zemlji i vaše biljke rastu dobro, lipanj je dobro vrijeme da posijete drugi rod, koji će biti spreman krajem ljeta, kada su prve žetve usjeva ovih biljaka gotove. U srpnju i kolovozu zasijte sjeme za jesenske usjeve, kao i sve vrste zelene salate, špinat, rotkvice, poriluk, kelj, grašak, grah, celer, ciklu, brokolu, mrkvu...

Sadnja u lipnju također vrijedi i za cvijeće! Posijte još nevena i suncokreta, dalija, petunija…, jednogodišnje cvijeće koje obično precvjeta do kraja ljeta. Na taj način imat ćete izvanredan vrt u cvatu i početkom rujna!

Lipanj i srpanj također su dobri za sjeme jednogodišnjih i dvogodišnjih biljaka koje trebaju cvjetati sljedećeg proljeća. Možete posijati sjeme u zaštićenu posudu, a zatim presaditi sadnice u jesen da prezime i onda će procvjetati osiguravajući vam predivan proljetni pozdrav u vrtu sljedeće godine...

Istovremeno prorijedite gredice na kojima su biljke niknule pregusto. Ponovno uredite prazne gredice, pazite na bolesti i štetnike, suzbijajte ih pri pojavljivanju, te berite dozrele plodove (jagode, mahune, grašak, špinat, salata, blitva, kupus) i začinsko bilje (peršin, celer).

Prihrana
Oplijevite korov na gredicama. Uklonite zaperke na rajčicama i donja 2-3 lista. Biljke zagrnite da pokrenete rast korijena, gredice možete prignojiti, oplijeviti, zemlju razrahliti, malčirati i zalijevati. Plodovi skupljeni u ovom razdoblju sadrže više vitamina, sočniji su i ostaju duže svježi. Gredice koje poslije berbe ostanu prazne očistite, prekopajte i pognojite i pripremite za uzgoj idućih kultura po plodoredu. Izravno u povrtnjak ili na posebnu gredicu za uzgoj prijesadnica posijte salatu, kinesko zelje, špinat, matovilac, blitvu, rotkvicu, ozimu salatu, kelj. Predvečer povrće okopavajte i plijevite kako biste sačuvali vlagu u tlu i spriječili korove da procvatu i osjemene se. Začinsko i ljekovito bilje (kadulju, ružmarin, metvicu, matičnjak) režite i sušite.

Radove obavljajte rano ujutro i predvečer. Skupite zrelo sjeme korjenastog povrća (cikle, mrkve, celera, korabe, peršina).

U lipnju u povrtnjaku imamo mnogo posla. Gnojimo ga za kišnih dana mineralnim gnojivom. U prazne gredice možete sijati kasno povrće. Prilikom sadnje pripazite da to bude nešto dublje jer vlaga brzo ispari s površine zemlje. Ako imate posađenu cvjetaču, u lipnju je pravodobno omotajte vanjskim listovima. Grah i mahune posijte isto sada da ih cijelog ljeta imate dovoljno svježih za juhu. Krastavce koje sada posijete prekrijte dok ne izrastu do 10 cm visine. Radi lakšeg branja, bolesti i truljenja, krastavce poduprite mrežom ili letvicama.
Jasminka Knežević
Uzgojite vlastitu zdravu hranu
Rad u vrtu, umjesto da umara, čovjeka odmara na više razina. Naime, ljudsko tijelo stvoreno je da bi se kretalo, pa stoga možete umjesto vježbanja to napraviti u svom vrtu. Na taj način se i krećete, ali i uzgajate vlastitu zdravu hranu, pa na svoje zdravlje utječete dvostruko. Nema većeg zadovoljstva na kraju dana pogledati rezultate svoga rada.
Lipanj i srpanj također su dobri za sjeme jednogodišnjih i dvogodišnjih biljaka koje trebaju cvjetati sljedećeg proljeća
Čarobni neven
Neven je biljka koja osvaja ljepotom svojih cvjetova, omiljena je u vrtovima i cvjetnjacima. Posebna vrijednost ove ljepotice su izuzetno ljekoviti sastojci njezinih cvjetova i listova, te je s pravom mnogi poznavatelji prirodnih vrijednosti nazivaju čarobnom biljkom.
Tjera nametnike
Zna se da izlučevine iz korijenja kadifice rastjeruju nametnike iz tla, posebice nematode. Zbog toga je dobro posijati kadifice na gredice na kojima planiramo posaditi jagode. Prije sadnje jagoda, kadifice u punoj cvatnji valja usitniti i ukopati.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike