Dome slatki dome
PRIRODNA ZAŠTITA VRTA

Kopriva, neven, kamilica djeluju protiv nametnika
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
Temelj za zdravu i otpornu biljku zdravo je tlo iz kojeg raste i uzima hranu

Zasadili ste biopovrtnjak, sve su biljke dobro niknule i napreduju, ali pojavili su se problemi – bolesti i nametnici.

Želite zdrave biljke i bogat urod, a pritom ih ne želite tretirati štetnim kemijskim sredstvima. Razbijate glavu misleći kako zaštititi biljke prirodnim putem. Vaše biljke možete zaštititi i izliječiti biološkim sredstvima zaštite! Naime, moramo biti svjesni činjenice da kemijska sredstva zagađuju okoliš, površinske i podzemne vode te imaju vrlo štetan utjecaj i na čovjeka i na cjelokupan biljni i životinjski svijet. Upotrebom kemijskih sredstava prekidamo prirodni lanac i miješamo se u zakone prirode. Biljci šaljemo poruku da se ne mora boriti sama, nego da ćemo to mi učiniti za nju. Nakon nekog vremena biljka se predaje i prestaje sama boriti, a mi smo prisiljeni koristiti se kemijskim preparatima ako želimo imati bilo kakav urod.

Zaštita od nametnika i bolesti prirodnim putem nije uvijek toliko brza i efikasna kao kemijsko tretiranje, ali za čovjeka, prirodu i životinje definitivno je manje opasna. No to ne znači da trebate eliminirati sve štetnike, jer i oni su dio prirodne ravnoteže.

U ekološkoj proizvodnji biljke hranimo organskim gnojivom i kvalitetnim kompostom, korov uklanjamo mehaničkim putem, biljke prskamo biljnim pripravcima, a zaraženo bilje redovito uklanjamo. Tako biljka postaje zdravija, otpornija i spremna dati zdrav plod.

U borbi protiv nametnika može pomoći prirodni suživot nekih biljaka - ako ih posadite jednu blizu druge, povećava se njihova snaga i urod te se one bolje štite. Na primjer, sadnja mrkve uz luk štiti biljke od lukove/mrkvine muhe, a zabijanje grana bazge u tlo služi kao zaštita od krtica. Kako biljke imaju ljekovito djelovanje na ljudsko zdravlje, tako mogu pozitivno utjecati i jedna na drugu.

Višegodišnja istraživanja pokazala su da postoje tri grupe biljaka koje možete koristiti za zaštitu vrta. Biljke koje ubrzavaju rast, obogaćuju i gnoje tlo: kopriva, gavez, sjeme i cvijet komorača, volovski jezik, mladice i lišće rajčice, lišće cikle.

Biljke koje djeluju protiv nametnika: kopriva, hrastov list skupljen ujesen, list rabarbare, vratić, neven, list bazge, ljupčac, pelin, kamilica i sve biljke koje sadržavaju mnogo tanina (hrastova kora, orahovo lišće…).

Biljke koje sprječavaju bolesti: preslica, brezov list skupljen u jesen, paprat, orlovska paprat, češnjak, poriluk, luk.

Sve navedene biljke možete upotrebljavati svježe ili osušene. Berite ih neposredno prije cvatnje na sunčanim mjestima i po sunčanom vremenu. Usitnite ih i sušite na čistom, prozračnom i sjenovitom mjestu. Najbolje ih je prostrijeti u tankom sloju na pocinčanu mrežu i povremeno ih okretati. Osušene biljke čuvajte u platnenim vrećama ili u drvenim sanducima.

Biljke iz prve grupe koristite kao tekuće gnojivo da biste aktivirali život u tlu. Biljke usitnite i stavite ih u drvene ili glinene posude, može i plastične, ali nikako metalne. Napunite posudu do pola, a do vrha nalijte kišnicu ili vodu iz rijeke ili jezera. Voda iz vodovoda zbog klora nije dobra. Posude stavite na sunce, prekrijte mrežicom ili daščicama i dvaput dnevno promiješajte. Kada se tekućina počne pjeniti, ubacite šaku kamenog brašna (na deset litara vode) da spriječite neugodne mirise. Nakon tri-četiri sunčana dana gnojnica je gotova (kad se više ne pjeni). Koristite je za zalijevanje tla oko biljaka, za lisnato povrće razrijeđenu 1:10, za plodovito povrće 1:2.

Biljke iz druge grupe usitnite i namačite u kišnici 1 - 3 dana, procijedite i njima prskajte povrće. Pripravak trebate primijeniti prije nego što počne fermentacija, znači, prije nego što se na površini pojavi pjena.

Biljke iz treće grupe 24 sata namačite u kišnici, a zatim ih u istoj vodi kuhajte 30 minuta. Ostavite pokriveno da se ohladi, procijedite i prskajte po biljkama.Temelj za zdravu i otpornu biljku zdravo je tlo iz kojeg raste i iz kojeg uzima hranu. Dokazano je da na zdravom tlu raste manje korova.

Ako u vašem vrtu ne vlada prirodna ravnoteža, mogu se pojaviti razni nametnici i bolesti koji vam mogu uništiti urod.

Jasminka Knežević
Kopriva prepuna vitamina
Velika kopriva je jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu, odavnina se koristi kao lijek za mnoge bolesti. Veoma rasprostranjena, samonikla biljka koju nažalost mnogi smatraju korovom, prepuna je vitamina (A, B2, C), minerala (kalcij, kalij, željezo, sumpor, natrij), sadrži i obilje flavonoida, klorofila, enzime, lecitin, tanine, fitosterol, vosak, mravlju kiselinu i mnoštvo drugih tvari koje blagotvorno utječu na cijeli organizam.
Neven skromnih zahtjeva
Neven je jednostavan za uzgoj i skromnih zahtjeva. Sije se od travnja do lipnja u klijališta, nakon čega se rasađuje. Nakon presadnje biljku je potrebno nekoliko dana redovno zalijevati kako bi se oporavila. Dobro ju je zastrti nekom organskom masom u području korijena (sijeno, slama...) kako bi zadržala potrebnu vlagu. Voli sunčana mjesta u vrtu, ali uspjeva i u polusjeni.
Ljupčac na osunčanim mjestima
Kako bi se u biljkama stvaralo što više eteričnog ulja, preporučuje se uzgoj ljupčaca na osunčanim mjestima. Ljupčac ne bi trebalo saditi na mjestima na kojima je prethodno uzgajano korjenasto povrće poput mrkve, celera ili peršina. Idealno je rahlo i propusno tlo s visokim sadržajem humusa koje prije sadnje treba prekopati ili preorati i pognojiti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike