Ekonomija
POVIJESNO VISOKE CIJENE

Kilogram odojka i do 50 kuna - (pre)stigao je junetinu
Objavljeno 12. ožujka, 2020.
- I trendovi nakon Uskrsa bit će slični, očekuje se još viša cijena - kaže Goran Jančo, predsjednik Saveza uzgajivača svinja

U mesnicama pojedinih trgovačkih centara kilogram odojka jučer je dosegnuo vrtoglavih 49 kuna, samo koji dan prije stajao je 41 kunu, a dio mesnica mesa odojka i nema.Takvim skokom cijena odojak se ponegdje približio, a negdje i premašio cijenu tradicionalno skuplje junetine, ovisno o kojemu je njezinu komadu riječ. Znakovito je da dobar dio trgovačkih lanaca, a koji su upravo izbacili najnovije kataloge s akcijskim cijenama, u ponudi tih kataloga odojaka i nema, a trenutačna akcijska cijena, primjerice, teleće lopatice u nekim centrima sada je 37,99 kn/kg, odnosno 20 % niža od dosadašnje, dok je juneća lopatica u drugom centru sada 45,99 kn/kg i u superponudi je. Juneći vrat u pojedinim centrima sada je izjednačen s najskupljim kilogramom odojka - 48,99 kn/kg, jer je juneći vrat sada snižen za 18 %, juneća leđa su isto u superponudi, 44,99, dok je juneći but, također u superponudi, 49,99 kn/kg... U ovom trenutku samo je jedan trgovački lanac u katalogu oglasio meso odojka, stavivši ga u superponudu, i to po cijeni od 29,99 kn/kg, no ona vrijedi samo pet dana...

Skok cijena

U Središnjem savezu uzgajivača svinja Hrvatske (SUS) skok cijena odojaka i izostanak tog mesa u rashladnim vitrinama dijela mesnica pojašnjavaju time da su se trendovi, započeti još prije Božića, nastavili i dalje.
Predsjednik SUS-a Goran Jančo, vlasnik farme svinja i dvije mesnice u Đakovu, potvrđuje da su na europskom tržištu, europskim burzama cijene odojaka porasle.
- To su najviše cijene otkako sam 20-ak godina u svinjogojstvu. Kilogram žive vage uvoznih odojaka sada stoji više od 34 kune, a bio je svojevremeno 22, 23, 24 kn/kg. Domaći odojci nešto su jeftiniji jer tu nije riječ o tim količinama, tu je i neujednačena genetika, no i na domaćem tržištu cijene su vrlo visoke - kaže Jančo.
Prvi čovjek SUS-a nema dobre vijesti ni za dalje, i trendovi nakon Uskrsa bit će slični - očekuje se još viša cijena, dodaje Jančo. Ukazuju na to praćenja cijena svinjetine unatrag 20-ak godina, a čija krivulja tijekom godine ima svoje pravilnosti, zakonitosti koje upućuju na izrečenu prognozu. U Jančinim mesnicama kilogram odojka je 39,90 kn, takva je cijena i u mesnici s brodskog područja, a u mesnici "Iletić" na đakovačkoj tržnici jučer nije bilo mesa odojka.
- Naime, preskupo je kupcima, pa ga i nemamo. Takva je situacija od Božića otkada smo ga imali nekoliko puta - kaže mesar Draško Lukač. Na upit kolika bi mu bila cijena da ga imaju, kaže - minimalno 42 kn/kg.
- Nismo se susretali s ovakvom situacijom, nikada dosad ovakve cijene - reakcija je Janče. U pozadini su događaji na europskom, ali i utjecajnom kineskom tržištu - nema krmača, a potrebe za svježim mesom tovljenika za najmnogoljudniju Kinu i dalje su visoke.

Premalo krmača

U SUS-u najnovije cijene nazivaju povijesno visokima i da je očekivano da će cijene svinjetine rasti.
- Cijena svinjetine uglavnom prati cijenu odojaka, pa, stoga, ako su bile povijesno visoke cijene odojaka, možemo očekivati i povijesno visoke cijene tovljenika. Stočna hrane ima obrnuto proporcionalne trendove u odnosu prema cijeni tovljenika; pravilo je - skupa stočna hrana, jeftinije svinje, a sada ta hrana nije rasla s cijenama, dosta su joj stabilne cijene, pa će najveći utjecaj imati cijena prasaca - ističe Jančo. U pozadini je slaba ponuda prasaca i ono što već zvuči poput mantre, no ima dalekosežne posljedice - devastirali smo stočni fond, fond krmača. U slabu, ali skupu ponudu prasadi uvjerili su se proteklih tjedana i Slavonci u želji da ih kupe za novu sezonu, često neuspješno obilazeći sela i sajmove. - Ono što je trebalo nositi proizvodnju je proizvodnja prasadi odnosno krmača s čijim smo fondom od 250.000 pali na 105.000 - podsjeća Jančo. Dodaje da bi cijena odojaka, predvidivo, mogla rasti do 15. svibnja, 1. lipnja, kada će malo stagnirati, pa se u ljeto i jesen očekuje njezin lagani pad. Suzana Župan
Utjecaj koronavirusa na isporuku stoke
Na upit imaju li događaji vezani za koronavirus utjecaja na trenutna kretanja, Goran Jančo kaže: "Osjeti se prilikom isporuke žive stoke u Italiji; Lombardija ima tradicionalnu proizvodnju pršuta i jedan dio težih svinja tamo se prodavao. Čuo sam od tovljača junadi da se obustavljaju isporuke za talijansko tržište", kaže Jančo. Sve se to događa uoči pojačane potrošnje u povodu uskrsnih blagdana, pa je pravo pitanje koliko će se, uz tradicionalnu kuhanu šunku, jaja, mladi luk..., na blagdanskom stolu naći meso odojka.
Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike