Kultura
“GRUNTOVČANI” 8. OŽUJKA U KEREMPUHU

Život i mentalitet malog čovjeka u fiktivnom podravskom selu
Objavljeno 20. veljače, 2020.
Gruntovčani Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana pretpremijerno će 8. ožujka biti izvedeni u Satiričkom kazalištu Kerempuh, u režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića. Kazališni tekst nastao je adaptacijom Kerstnerove žufke komedije Weekend u Gruntovcu, koja je izvođena u kazalištu Komedija 70-ih godina, ali nije nikad ekranizirana. Veliku popularnost Kerstnerovi su Gruntovčani stekli kultnom dramskom serijom u režiji Kreše Golika, koja je uvodila brojne televizijske gledatelje u živopisan, autentičan i duhovit prikaz društvenoga života i mentaliteta malog čovjeka u fiktivnom podravskom selu.


U ovoj priči koja se događa u današnje vrijeme, u 21. stoljeću, zatječemo poznate i nezaboravne likove iz Kerstnerova remek-djela – Dudeka, Regicu, Presvetlog, Cinobera, Martina, Matulu, Babicu, Besnoga, Greticu i druge – a svi se oni nalaze pred velikim izazovima novoga doba. Kada u njihov miran život u Gruntovcu bane državna tajnica Marinela Puvalo, predstavnica novog tipa hrvatskog kapitalizma, i donese megalomansku ideju o gradnji spojnice na europski koridor i industrijske zone, stvari se do te mjere uzburkaju da karakteri i mentalitet naših poznatih likova uz peripetije i međusobne sukobe dođu do punog izražaja. U apsurdnom sudaru toga gruntovačkoga mentaliteta sa zahtjevima suvremenoga diktiranoga napretka izlaze na površinu sve prepoznatljive društvene i osobne mane – od licemjerja duhom skučene i intrigama premrežene sredine preko sitnotrgovačke surovosti i zadrtosti takozvanih bližnjih pa sve do univerzalne poante o naivnosti i krahu svakoga pokušaja dobrote i idealizma. U ovoj žufkoj kajkavskoj komediji kroz humorne i emotivne, u urnebesnom ritmu nalik na kriminalistički roman, pitat ćemo se na kraju kakvo smo to društvo kada najveći poštenjak i najveći idealist među nama biva od svih izmanipuliran, odgurnut, izrugan i proglašen nepotrebnim i pomalo ludim čovjekom. Gruntovec tako postaje razbijeno ogledalo u kojemu naša društvena slika izgleda kao apsurdna maska nečega što je jednom bilo ljudski toplo i normalno lice, ali je odavno izgubilo vezu sa samim sobom i sa svojim izvorom. Tomu se danas možemo samo smijati, a katarza će doći kad se najmanje budemo nadali - ističe se u najavi.
U predstavi igraju: Matija Šakoronja (Dudek), Mirela Videk Hranjec (Regica), Hrvoje Kečkeš (Presvetli), Boris Svrtan (Cinober), Filip Detelić (Matula), Ivica Zadro (Martin), Nina Erak Svrtan (Gretica), Anita Matić Delić (Kata), Luka Petrušić (Besni), Ines Bojanić (Babica/Roza), Maja Posavec (Cila/Pjevačica), Ornela Vištica (Marinela Puvalo), Josip Brakus (Jura/Rok Vađon/Štef), Karlo Mlinar (Inženjer/Videk/Konobar). Svrtan potpisuje i scenografiju, autorski tim čine i lektorica i jezična savjetnica Ines Carović, kostimografkinja Vedrana Rapić, oblikovatelj svjetla Aleksandar Mondecar te autori glazbe Glazbena družina Cinkuši.N.Vek.
Veliku popularnost Kerstnerovi su Gruntovčani stekli kultnom dramskom serijom u režiji Kreše Golika
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JELENA KASTANETI, SPISATELJICA I PODUZETNICA:

Ponekad je naporno, ponekad teško, ali uvijek uživam

2

UTROSTRUČEN BROJ KORISNIKA BESPLATNIH ELEKTRONIČKIH KNJIGA

Najčitaniji su Ahmatova i Pintarić

3

HRVATSKA KNJIŽEVNA NAGRADA "ANTO GARDAŠ"

27 naslova u utrci za 14. nagradu