Dome slatki dome
SAVJET

Idealna visina ugradnje elemenata u kupaonici
Objavljeno 20. veljače, 2020.
Znate li koliko je neugodno korištenje umivaonika koji je postavljen prenisko? Svakodnevno saginjanje podsjeća na to da je prilikom planiranja kupaonice zaboravljeno nešto važno – idealna visina ugradnje. Geberit donosi preporuke prilikom planiranja kupaonice.

Čak i jedno saginjanje je previše: Praćenje preporuka za idealne visine ugradnje može vam uštedjeti mnogo problema - da ne spominjemo nepotrebne bolove u leđima.

Kolika bi trebala biti visina ugradnje umivaonika, WC školjke ili ogledala? Odgovor je vrlo jednostavan - ovisi! Je li osoba koja ga koristi visoka ili niska, pokretna i zdrava ili s ograničenom pokretljivošću? Postojeći standardi visina ugradnje definirani su na temelju osoba visokih oko 176 cm. Međutim, za osobe koje su više od 176 cm visina ugradnje od 80 cm za umivaonik je definitivno preniska. To se može dogoditi i kada je u pitanju WC školjka, čija je standardna visina 40 cm. Ustajanje nakon toga može biti borba.

Ako drukčije nije dogovoreno, vodoinstalater instalira sanitarne elemente na standardnoj visini. Ako su potrebne drukčije visine ugradnje, o tome treba unaprijed razgovarati i izričito se dogovoriti s vodoinstalaterskom ili projektantskom tvrtkom. Također se preporučuje da podsjetite vodoinstalatera na potrebnu visinu ugradnje prije nego što počne s ugradnjom.

Što kažu standardi? Svaka osoba je jedinstvena, što znači da je i idealna visina ugradnje različita za sve. Ako se ne zatraži suprotno, vodoinstalateri ugrađuju kupaoničke elemente u skladu s važećim standardima.


Ogledala i elementi
s ogledalima
: Između 100 cm
i 180 cm. Ovdje visina instalacije ovisi o tome trebaju li ljudi niže razine očiju također moći udobno koristiti ogledalo.

Umivaonici: 80 cm
(standardno); Geberit
preporuka: 85 cm.
Kuke za odjeću: 110 cm.
WC školjka: 40 cm
(standardno). Geberit
preporuka: 45 cm. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike