Dome slatki dome
STROPOVI

Bolje strujanje zraka, više svjetlosti
Objavljeno 16. siječnja, 2020.
Stropovi su izuzetno važni arhitektonski elementi svakog interijera. Viši strop znači bolju cirkulaciju zraka i više prirodne svjetlosti te svakako i ljepši estetski doživljaj. Međutim, nisu svi stanovi s visokim stropom. Najveći postotak je prosječne visine, a mnogi su značajno ispod standarda. Srećom, postoje neki vizualni trikovi kojim se strop može učiniti višim, i na taj način možete poboljšati kvalitetu života u takvom stanu.

Nerijetko su stropovi obloženi pločama koje značajno spuštaju strop. Ako volite industrijski dizajn, sirovi beton i cijevi u boji, uklonite stiroporne ploče, kao i rešetku koja ih drži, izložite svoj grubo obrađeni strop. Ovako ne samo da ćete fizički dobiti na visini prostorije, nego ćete i istaći dizajn enterijera na najbolji mogući način.

Rasvjetna tijela koja vise sa stropa, kao što su lusteri, još više će ga učiniti nižim, a prostoriju još manjom. Ovih nekoliko desetaka centimetara jako je važno. Umjesto takve rasvjete upotrijebite ugradnu rasvjetu. Iako ovakva rasvjeta podrazumijeva spušten strop, ona će ipak učiniti prostor većim. Druga opcija je da umjesto lustera upotrijebite zidno osvjetljenje.

Bijela boja na stropu je česta, i to ne bez razloga. Ona će učiniti prostor svjetlijim, većim i svježijim. U slučaju upotrebe jakih boja u uređenju interijera (ljubičasta, akvamarin…), ona će prostor smekšati i učiniti ga ugodnijim. Ako ne volite čisto bijelu boju, upotrijebite svjetliju nijansu boje zidova, pa će vaš strop izgledati viši nego što jest.

Jedan odličan trik značajno će vizualno učiniti vaš strop višim. Naime, bojom kojom je obojen vaš strop obojite 30 cm zida uz rub stropa. Ovo će psihološki djelovati na promatrača i učiniti strop višim. Prostor će izgledati viši ako povećate količinu prirodne svjetlosti. Najjednostavnije ćete to učiniti ako uklonite zavjese. Nešto kompliciranije je zamijeniti prozore za veće, ili pak dodavanje dodatnih. J.Kn.
Možda ste propustili...

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

Najčitanije iz rubrike