Magazin
TEMA TJEDNA: NOVA GODINA, NOVA NADANJA - SUTRAŠNJICA POČINJE DANAS (I)

Svijet i Hrvatska nepovratno se mijenjaju!
Objavljeno 4. siječnja, 2020.
KONAČNICA DRUGOG DESETLJEĆA 21. STOLJEĆA: SPREMNI ZA NOVI ISKORAK PREMA BUDUĆNOSTI

Ušli smo u novu godinu s novim nadanjima, na putu prema završnici drugog desetljeća 21. stoljeća koje bi, prema većini svjetskih i domaćih prognostičara, trebalo donijeti nove revolucionarne promjene, premda su se svijet, pa tako i Hrvatska, u posljednjih 19 godina, od 2000. do 2020., nepovratno promijenili.

Tehnički i tehnološki razvoj dogodio se nikad brže u povijesti civilizacije, a naročito kada je riječ o ulasku u digitalni svijet, novim tehnologijama i svemu onome što sa sobom nosi 4. industrijska revolucija, koja traži i prilagodbe u načinu života, ali i nove regulatorne okvire. Danas je ključno pitanje - jesmo li spremni, u svakom pogledu, za novi golemi iskorak u budućnost? Na to pitanje pokušao je odgovoriti i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na nedavnoj konferenciji The Economista: "Svijet u 2020.": "Događale su se brojne krize u državama Latinske Amerike, veliki prosvjedi u Alžiru, Libanonu, Hong Kongu. Sve ekstremnije vremenske prilike, nova utrka u naoružanju i terorističke ugroze, tehnološki uzlet Kine čija je sonda prvi put sletjela na tamnu stranu Mjeseca, a to su samo neki od događaja", kazao je hrvatski premijer. Istaknuo je i stalni pritisak migracija, zaoštravanje trgovinskih ratova na globalnoj razini, nastavak sage Brexit: "Pred nama je 2020. koja donosi nove izazove, ali je velika prilika za nove stranice, nove korake, nove strategije i nove odluke." Plenković je također naglasio da su gospodarski izazovi povezani s predvidivim usporavanjem gospodarskog rasta na svjetskoj razini na oko 3 % prema projekcijama Europske komisije, uz stagnaciju rasta u Europskoj uniji: "Hrvatska će se tome znati prilagoditi, pa i uz usporavanje gospodarskog rasta u nas, on i dalje, prema našim projekcijama i projekcijama Europske komisije, ostaje viši od europskog prosjeka", istaknuo je te dodao kako će od globalnih događaja u novoj godini mega politički događaj biti predsjednički izbori u SAD-u te izdvojio i preglednu konferenciju država stranaka Ugovora o neširenju nuklearnog oružja koja je značajna za međunarodni mir i sigurnost.

NUŽNOST DIGITALIZACIJE
S obzirom na to da je Plenković poput nekog vrsnog profesionalnog inventurista navodio još niz relevantnih zbivanja koja nas čekaju u 2020., dodajemo i ova premijerova pojašnjenja: "Godina 2020. bit će i godina velikih obljetnica, poput 75 godina od završetka Drugog svjetskog rata. Obilježit ćemo i 75. obljetnicu uspostave Ujedinjenih naroda, što je prigoda da se još jednom osvrnemo na globalne relevantnosti te svjetske organizacije", rekao je i nastavio da će to biti prilika da i Svjetski gospodarski forum u siječnju obilježi 50. samit u Davosu. Što se RH tiče, premijer je naglasio: "Za nas u Hrvatskoj u 2020. obilježit ćemo 30. obljetnicu prvih demokratskih izbora, a ujedno će to biti i naš ponovni Dan državnosti 30. svibnja." Također, kazao je da će 2020. biti godina obljetnice donošenja božićnog Ustava, kao i 25. obljetnice pobjede u Domovinskom ratu. Premijer Plenković rekao je i da će 2020. biti godina u kojoj će Hrvatska imati seriju međunarodnih eksponiranja. "Sudjelujemo na Svjetskoj izložbi EXPO u Dubaiju, na Olimpijskim igrama u Tokiju, na Europskom nogometnom prvenstvu, a Rijeka će ove godine imati naslov Europske prijestolnice kulture 2020." naveo je. A ključan događaj u prvih šest mjeseci 2020. već je počeo: od 1. siječnja krenulo je naše prvo predsjedanje Vijećem Europske unije!

O gospodarskim pokazateljima, kako danas tako i onima koji se očekuju, za poslovni tjednik Lider progovorio je i ministar gospodarstva Darko Horvat, prema kojemu je fokus na poticanju inovacija i visokotehnoloških sektora budućnosti: "To podrazumijeva povećanje ulaganja u područje istraživanja i razvoja, ubrzavanje rasta gospodarstva uz više investicija usmjerenih prema inovacijama te nastavak rasterećenja poduzetnika, kako bi se na taj način otvorio prostor za daljnje povećanje plaća u privatnom sektoru... Različitim mjerama nastojat ćemo anulirati sve moguće negativne posljedice koje bi se mogle pojaviti." Prema ministrovim riječima, pravi iskorak moramo napraviti u segmentu digitalizacije gospodarstva, poticati poduzeća na uporabu novih tehnologija, jer su najveći dobitnici, navodi Horvat, u prošloj godini bili upravo oni koji su uhvatili val digitalizacije, koja je već postala dio naše svakodnevice. Doduše, s nekim svjetskim trendovima još hvatamo korak. Naravno da je za realizaciju svih tih planova i programa nužno stvoriti odgovarajuće preduvjete, napose provesti strukturne reforme i riješiti niz evidentnih problema s kojima se RH i dalje suočava.

Što se pak politike tiče, podsjetimo, 2000. prvi put od osamostaljenja hrvatske države vlast od HDZ-a preuzeo je SDP na čelu s Ivicom Račanom. Tada se nešto i pokrenulo, kao i za naknadne vladavine HDZ-a na čelu s Ivom Sanaderom, sve do njegova korupcijskog pada kada nekako u isto vrijeme ulazimo u recesiju, uostalom kao i cijeli svijet. Uglavnom, u Hrvatskoj su uslijedila ne baš lijepa vremena, naročito na gospodarskom planu, a što je, naravno, u kratkom roku teško ispraviti. Po korupciji još i danas smo gotovo u samom europskom vrhu, a i u svjetskim razmjerima ne stojimo puno bolje, na što nas je krajem godine upozorila i Europska komisija. Stoga i ne čudi da smo, kao najmlađa članica EU-a, prema brojnim pokazateljima, tek nešto bolji od Bugarske, a zbog čega je, između ostaloga, uslijedio i masovni iseljenički val, prije svega mladih i obrazovanih ljudi. Pozitivno je, naravno, što smo uz članstvo u EU-u postali i članica NATO saveza.

VRIJEME POBUNE
Vratimo se još malo mladima. Mladi, naime, posljednjih godina sve masovnije izlaze na ulice i prosvjeduju, iako taj "trend" u Hrvatskoj gotovo da izostaje. Umjesto na ulice, mladi iz RH odlaze u Muenchen, Berlin, Dublin... u potrazi za poslom, a to je, dakako, hrvatski "trend", koji podsjeća na ekonomske migracije hrvatskog stanovništva 1960-ih godina. Općenito gledajući, britanski povjesničar Niall Ferguson, koji predaje na američkom sveučilištu Stanford, smatra da je više puta u povijesti stvoren "višak" educiranog stanovništva koji je pokretao društvene promjene. U svakoj zemlji koja se proteklih godina suočila s protestima, piše Ferguson, visoko obrazovanje je na vrhuncu. Snažan rast broja mladih ljudi sa završenim fakultetom stvorio je veći broj diplomanada nego što za njih ima posla. "Nije problem u tome što profesori pune glavu svojim studentima o idejama kao što je socijalna pravda. Pretpostavljam da je pravo objašnjenje neusklađenost između neviđene poplave diplomanada i potražnje za njima", kaže Ferguson. U jednom trenutku, dodaje, postat će jasno da stvaranje ekonomskog kaosa ne donosi radna mjesta, ali do tada se može očekivati još mnogo nereda po ulicama.

Bilo kako god, kad se o mladima iz RH radi, statistika pokazuje da je s hrvatskom diplomom jako teško zaposliti se. Na burzi je velik broj nezaposlenih ekonomista, pravnika… Kao razlozi toga navode se struktura ekonomije, slaba usklađenost obrazovanja i tržišta rada, ali i slabija vrijednost diploma pojedinih sveučilišta. Sociolog Teo Matković iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu navodi da se udio generacije koja stječe visoko obrazovanje u Hrvatskoj od kraja devedesetih do početka ekonomske krize gotovo udvostručio te da sada u dobnoj skupini od 30 do 34 godine sustižemo europski prosjek. S druge strane, dodaje, očito je kako povećanje udjela visokoobrazovanih nije dovelo do novog gospodarskog poleta.

Nadalje, prema nekim pokazateljima i istraživanjima, može se reći da ćemo za 20 godina živjeti bolje nego danas. Standard bi nam se trebao točno udvostručiti. No nije sve tako idilično. Prema predviđanjima, do 2036. nestat će mnoga zanimanja - roboti će zamijeniti ljude u jednostavnijim poslovima u svim granama, kako u proizvodnom tako i u uslužnom sektoru. A kako bismo spremni dočekali to očekivano razdoblje gospodarskog poleta, u završnoj je fazi izrada hrvatske Nacionalne razvojne strategije do 2030., koja će postaviti temelje za sve naše buduće razvojne strategije i nacionalne planove, operativne i programske dokumente. Glavni fokus Hrvatska će pritom staviti na digitalizaciju gospodarstva, industrijsku politiku i strategiju razvoja malih i srednjih poduzeća. Dakle, poruka je jasna, moramo se gospodarski i društveno što više približiti najrazvijenijim članicama EU-a i jačati konkurentnost domaćeg gospodarstva.

Uzimajući sve u obzir, pred Hrvatskom je ne samo u 2020. nego i u godinama koje slijede daljnje provođenje reformi i ekonomska transformacija povezana s ekspanzijom novih znanja i tehnologija. Niz pokazatelja upućuje da smo spremni za takve izazove sutrašnjice, skepticima i katastrofičarima usprkos. Naime, budućnost se gradi na optimizmu i vjeri u svoje mogućnosti. Tako je uvijek bilo i tako će biti. U suprotnom, crno nam se piše...

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Generacija izvan vremena
Još prije pet godina pojedini su akademici upozorili da bi “stvaranje vojske obrazovanih i nezaposlenih mladih ljudi” moglo destabilizirati velike ekonomije poput Kine i Indije, ali i SAD-a te nekih drugih zemalja. Craig Jeffrey, profesor razvojne geografije sa sveučilišta Oxford, smatra da mnogi sa završenim fakultetom čekaju priliku koja nikada neće doći. Naziva ih generacijom kojoj prolazi vrijeme ističući da imamo revoluciju rastućih aspiracija i ekonomiju koja s njima ne može držati korak. S druge strane, oni s nižom stručnom spremom mnogo su spremniji prihvatiti posao koji se nudi, pa je i njihova stopa nezaposlenosti znatno niža.

KATARINA TOMIČIĆ-PUPEK

KLJUČNO JE BRZO USVAJANJE NOVIH ZNANJA

 

U pregledu proteklih sad već gotovo dva desetljeća 21. stoljeća, kao i pogleda na budućnost pred nama, digitalna transformacija društva također se nameće kao iznimno važno pitanje. O toj aktualnoj temi razgovarali smo s dr. sc. Katarinom Tomičić-Pupek, izvanrednom profesoricom Katedre za razvoj informacijskih sustava na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, Sveučilišta u Zagrebu. Uz nastavu, dr. Tomičić-Pupek aktivno je uključena i u brojne istraživačke projekte Laboratorija za upravljanje poslovnim procesima i digitalnu transformaciju te Laboratorija za strateško planiranje i odlučivanje.

SLJEDBENICI TRENDOVA
Što nam možete reći vezano uz Pet ključnih tema u digitalnoj transformaciji gospodarstva i javne uprave?

- Svakih nekoliko godina pojavi se neki novi pojam ili koncept koji zaokupi pozornost istraživača i stručnjaka, tako je u početku shvaćen i pojam digitalne transformacije. Radeći na znanstveno-istraživačkim projektima, zajedno sa kolegicama i kolegama sličnog područja interesa, prepoznali smo potencijal koji se skriva iza tog pojma, a koji se razlikuje od dosadašnjih nastojanja digitalizacije (pretvaranja analognog u digitalno), ili digitalizacije (činjenje poslovanja digitalnim kroz digitalne razmjenske formate poslovnih sadržaja, automatizaciju procesa i uvođenje promjena u poslovne modele). Digitalna transformacija, za razliku od svojih prethodnika, zahtijeva obuhvatniji pristup, a možemo ju definirati kao nastojanje organizacije da kontinuirano unaprjeđuje korisnički usmjerene digitalne poslovne modele te primjenom suvremenih tehničkih potencijala omogući tehnološki digitalno zrelo poslovanje.

Digitalnu transformaciju u tom smislu karakterizira pet ključnih tema: 1) Strateška orijentacija, 2) Fokusiranje na korisnika, 3) Tehnička, tehnološka i procesna infrastruktura, 4) Jačanje talenata, sposobnosti i kapaciteta, i 5) Inovacijska kultura i organizacijska predanost. Te teme su zajedničke bilo kojoj organizaciji, kako poduzećima u gospodarstvu, tako i državnim i javnim institucijama. One ne predstavljaju ništa novo, međutim sada, kada se kroz njih snažno prožimaju nove tehničke mogućnosti, tehnološka rješenja imaju snažan potencijal uvišestručiti učinke, pozitivne i negativne. Stoga bez ravnomjernog djelovanja kroz sve teme, teško da ćemo ostvariti ono što zaslužujemo, kako kao društvo, tako i kao pojedinci.

Kad smo kod digitalne transformacije, koliko je RH napredna po tom pitanju, ili još zaostaje za svijetom?

- Ako gledamo samo statističke podatke ili industrijska izvješća o primjerice odnosu broja robota i zaposlenika (npr. Digital Economy and Society Index, World Economic Foruma), izgleda kao da imamo još mnogo potencijala za napredak. Veći dio naših poduzeća neće biti u poziciji digitalnih lidera; oni će pod utjecajem ekosustava, domaćih i stranih poduzeća s kojima surađuju, biti sljedbenici trendova digitalne (r)evolucije. Neki će se snaći bolje, a neki će se i dalje boriti s preživljavanjem. S druge strane već imamo i ozbiljne digitalne izazivače na globalnom tržištu, svi znaju za Matu Rimca i njegov doprinos elektropogonima, Gideon Brothers i njihove autonomne strojeve za unaprjeđenje procesa skladištenja; oni dokazuju da imamo ljude s vizijom, znanjem, upornošću, ustrajnošću.

Jesmo li spremni za novi golemi iskorak prema budućnosti?

- Mnogo je čimbenika koji nam sada već oblikuju budućnost, a neki od njih nam više, a neki manje idu u korist. Utjecaj na klimatske promjene, volatilno stanje na tržištu radne snage, geografska svojstva i migracije, potreba za kružnim gospodarstvom također mogu, dugoročno gledano, biti pokretači ozbiljnih digitalnih promjena. S druge strane, osim globalnih tema, moramo biti svjesni okruženja i konteksta u kojem djelujemo te graditi buduće potencijale gospodarstva. Pritom je ključna suradnja tri glavna tipa dionika: uprave, gospodarstva i sveučilišta. Državna i javna uprava kroz zakonodavstvo i osnovnu informacijsko-servisnu infrastrukturu stvara preduvjete budućeg razvoja te se pritom i sama treba transformirati. Gospodarstvo je nositelj digitalne transformacije, poligon za inovacije i platforma generiranja novih vrijednosti podržanih digitalnim tehnologijama. Obrazovni sustav kojem ja pripadam, nastoji pridonijeti jačanju kapaciteta i pripremanju mladih za nove izazove koji ih očekuju na tržištu rada. Na Fakultetu organizacije i informatike primjerice, trudimo se kroz razvoj novih studijskih programa vezanih uz digitalnu transformaciju te intenzivnom suradnjom s gospodarstvom, kada god je to moguće, ostvariti čvršću vezu prema realnom sektoru te pomoći u ostvarenju potencijala koje nove tehnologije pružaju.

NEIZVJESNOST PROMJENA
U jednom općem svođenju računa, da se tako izrazim, na proteklo razdoblje, a još više kad se pokuša sagledati budućnost u primjerice idućih 30 godina, što možemo očekivati, još više tehničkog i tehnološkog napretka, novih znanja, teorije i prakse...?

- Svjedoci smo brzih i sve bržih promjena u našem okruženju, od intenzivnije primjene na primjeru robotike, umjetne inteligencije, društvenih medija te njihovog utjecaja na društvo, ali i navike te očekivanja pojedinaca; zato je teško predvidjeti što će se dogoditi u sljedećih 30 godina. Međutim, koliko god izazova bilo, do sada se nije dogodilo da se nismo snašli u novim uvjetima. Intenzivan tehnološki razvoj mijenja paradigme djelovanja, pa se tako, kao jedna od najvažnijih ključnih kompetencija u budućnosti, ističe sposobnost brzog usvajanja novih znanja. (D.J.)

DINO DOGAN

PREVIŠE SMO SE BAVILI SPOREDNIM STVARIMA

 

Novi milenij počeo je poprilično burno. Zbog tzv. Millennium bug/Y2K bug predviđali su se katastrofalni scenariji rušenja velikog broja računala. Međutim, mjere opreza diljem svijeta, kojima su programi i baze podataka obnovljeni, pokazale su se dostatnima. Ipak, mnoge su banke isključile svoje bankomate u novogodišnjoj noći kako bi izbjegle pogreške. Bilo je to jasno upozorenje koliko je ranjiv digitalni i posljedično realni svijet. I dok danas svi govore o nužnosti i/ili neizbježnosti digitalne transformacije, neki na tome dobro zarađuju, a svima nama se otvaraju nove neprocjenjive prilike, ali i rizici na globalnoj razini - kaže dr. sc. Dino Dogan, ugledni hrvatski i svjetski ekonomist, dekan poslovne škole Luxembourg School of Business u Luksemburgu, te dodaje:

- Događaji od 11. 9. 2001. u SAD-u promijenili su osnovnu strukturu svijeta. Strah se uvukao u svako kućanstvo, bezbrižnost života i putovanja je nestala. Mjere sigurnosti drastično su povećane, što je ostavilo trajne tragove i u današnjem gospodarskom životu.

KRIZNA VREMENA
Gledajući na planu ekonomije i financija, koliko je globalna kriza iz 2008. obilježila proteklo razdoblje i kakve je sve posljedice ostavila?

- Godina 2002. započela je uvođenjem zajedničke eurovalute u nekim zemljama EU-a. Bio je to sjajan događaj u razvoju europskog gospodarstva. Sve do 2007. godine, kada je počela svjetska financijska kriza. Kriza je, među ostalim, bila rezultat spekulativno napuhanog tržišta nekretnina u SAD-u. Kriza je kulminirala 2008. godine kolapsom vodeće američke banke Lehman Brothers. Posljedično su veliki pružatelji financijskih usluga bili prisiljeni na goleme dokapitalizacije. Neke su banke nacionalizirane i kasnije zatvorene. Već visoki javni dug mnogih zemalja naglo je porastao. Kako bi se spriječila ili ublažila kreditna kriza, kamatne stope su zadržane ili smanjene. Unatoč tome, kriza se nakon toga proširila na realnu ekonomiju u obliku smanjenja proizvodnje i gašenjem tvrtki. Zanimljivo je da EU odnosno Europska središnja banka i danas niskim kamatnim stopama stimuliraju daljnji razvoj gospodarstva EU-a.

Kriza eura uslijedila je 2009. godine kada je grčka vlada objavila da će neto novi dug u 2009. iznositi bar dvostruko od navedenih 6 % BDP-a. Slijedom toga 2010. osnovan je Europski instrument za financijsku stabilizaciju (EFSF), a 2012. pokrenut je kasniji Europski mehanizam za stabilnost (ESM) kako bi se izbjegao stečaj država.

Koji su još važni događaji obilježili proteklo razdoblje?

- Nuklearna havarija u japanskoj Fukušimi 2011. godine temeljito je promijenila energetsku strategiju svijeta. U kombinaciji sa sve očiglednijim klimatskim promjenama, proizvodnja energije iz alternativnih obnovljivih resursi dobila je novi zamah.

Kada je EU politički i financijski ojačan izašao iz financijskih kriza, 2015. ga je pogodila izbjeglička kriza. Izravna gospodarska šteta je pri tome još saglediva. Ali je EU u političkom smislu, među ostalim zbog partikularnih interesa njegovih članica, dramatično oslabljen. Nadolazeći Brexit pokazuje kolika bi mogla biti gospodarska cijena trajne političke destabilizacije EU-a. I dok se Zapad bavio svojim krizama, Kina je u prvih 19 godina ovog tisućljeća izbila u sami vrh svjetskih gospodarstava.

HRVATSKE POSEBNOSTI
Što se dogodilo s ekonomskim razvojem Hrvatske u posljednjih 19 godina?

- Hrvatska se proteklih 19 godina previše bavila sporednim stvarima. Raznorazne političke i gospodarske afere-trakavice (Hypo banka, HAC, Hrvatske vode, Fond za zaštitu okoliša, HEP - stanovi, Fimi media, Indeks, Daimler, Patria, Maestro, Spice, Ina-MOL, Dioki, Planinska, Brodosplit, HGK, Agrokor, Kamioni itd.) plijenile su pozornost javnosti. I na neki način odvukle pozornost od stvarnih problema zemlje i njihova sustavnog i trajnog rješavanja. Kako prije 19 godina, tako se i danas korupcija, koja se uvukla u sve pore društva, smatra najvećom preprekom snažnom gospodarskom oporavku. Pri tome ne mislim na rast od 2-3 %, već nužno potreban dvoznamenkasti rast. I za to Hrvatska (još uvijek) ima potencijal. Pri tome valja imati na umu, da je korupcija posljedica negativne selekcije kadrova. A ona proizlazi iz kontinuiteta elita iz bivšeg režima i njihova načina razmišljanja, prema kojemu je podobnost važnija od pameti i marljivog rada. Tu je ujedno i odgovor na fenomen egzodusa Hrvata iz svoje zemlje. Natjecateljski duh danas uglavnom njeguju naši sportaši i poneka privatna poduzeća. Međutim, nije to elementarni dio duhovnog stanja nacije i gospodarstva. Stoga ne čudi što se Hrvatska daleko najsporije oporavlja od spomenutih financijskih kriza. Prema Eurostatu, 2007. godine hrvatski BDP po stanovniku iznosio je 61 % prosjeka za EU-28. Godine 2018. ta je brojka gotovo ista: 63 %. U istom razdoblju Litva bilježi rast sa 60 % na 81 %. Rumunjska s 43 % na 64 %, Poljska s 53 % na 71 % i Latvija s 57 % na 70 %.

S druge strane, izgradnja izvrsne prometne (osim željeznica) i telekomunikacijske infrastrukture, ulazak Hrvatske u EU 2013. godine i turizam, koji, unatoč ne previše maštovitoj strategiji razvoja, isporučuje dobre rezultate, ipak ostavljaju još nešto prostora za nadu u bolje sutra. Logistika, energija iz alternativnih obnovljivih izvora, ekološka poljoprivreda i proizvodnja zdrave hrane, pitka voda, drvni finalni proizvodi, suvremeni turizam i obrazovanje i dalje su ne (dovoljno) iskorišteni aduti na kojima Hrvatska može graditi svoj gospodarski prosperitet u korist svih njezinih građana. S tim da je obrazovanje ključna industrija ne samo za IT sektor nego za konkurentnost cijele zemlje.

Kad se sve uzme u obzir, kako bi, prema vašem mišljenju, glasila završna ocjena 19 proteklih godina 21. stoljeća, uz moguća očekivanja u idućih 30 godina, do 2050., koju mnogi uzimaju za ključnu točku u završnici započetih megapromjena u svijetu?

- Dobili smo dovoljno upozorenja u kojem smjeru i kako bi se trebao razvijati svijet, pa i Hrvatska. Nadam se da će nadolazeće generacije za 30 godina imati riječi pohvale za nas, koji danas donosimo odluke s kojima će oni morati živjeti. (D.J.)
Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. PERO MALDINI POLITOLOG I SVEUČILIŠNI PROFESOR IZ DUBROVNIKA

Posljednje priopćenje i upozorenje Ustavnog suda nema utjecaja na formiranje vlasti

INTERVJU TJEDNA: NADA ZGRABLJIĆ ROTAR, O SVOJOJ NOVOJ KNJIZI

Mediji su rituali našeg vremena

Najčitanije iz rubrike