Crna kronika
OBITELJSKA TRAGEDIJA: JEZIVO UBOJSTVO KAKVO SE NE PAMTI

Ubijena i bačena u septičku jamu, uhićeni suprug prikrivao tragove
Objavljeno 9. studenog, 2019.
Ubojstvo u Petrovcima najkompliciraniji je slučaj koji je PU vukovarsko-srijemska imala do sada
PETROVCI/VINKOVCI

Anica Buila (46), majka četvorice sinova, za kojom se tragalo gotovo pet mjeseci otkako je nestala iz obiteljske kuće u selu Petrovci nadomak Vukovara, ubijena je s više uboda, a njezino beživotno tijelo bačeno je potom u septičku jamu. Tijelo nesretne žene bilo je umotano u pokrivače, a septička jama u dvorištu kuće u kojoj je obitelj živjela bila je "osigurana" kako bi se zločin prikrio. Za jezivo ubojstvo, kakvo se ne pamti u tom kraju, osumnjičen je 50-godišnjak, neslužbeno, drugi Aničin suprug Zoran Buila. On je uhićen, a protiv njega podnesena kaznena prijava odnosi se na teško ubojstvo za koje je zakonom zaprijećena kazna dugotrajnog zatvora, i do 40 godina.

Slučaj je to koji je u šoku i nevjerici ostavio selo sa samo nekoliko stotina stanovnika na krajnjem istoku Slavonije. Ne navodeći imena žrtve ni osumnjičenog, o detaljima ubojstva u Petrovcima je u Vinkovcima izvijestila Policijska uprava vukovarsko-srijemska, a slučaj je ocijenjen kao "jedan od najkompliciranijih koje je provodila vukovarsko-srijemska policija u posljednje vrijeme."

- U posljednja tri mjeseca intenzivno su provođena kriminalistička istraživanja glede nestanka 46-godišnjakinje iz okolice Vukovara - rekao je zamjenik načelnika PU u Vinkovcima Goran Lovrić i naglasio kako je više puta rađena rekonstrukcija mogućih scenarija njezina nestanka, kao i lokacija na kojima bi se eventualno mogla nalaziti. No, nažalost, završilo je najcrnjim scenarijem. Ubijena žena je, naime, prema nekim tvrdnjama, nestala 21. lipnja, no slučaj nestanka policiji prijavljuje 29. srpnja njezina majka zabrinuta što 30-ak dana nikako nije uspijevala s kćeri stupiti u kontakt. Prema jednom podatku, Anica Buila zadnji put viđena je, pak, 5. srpnja.

Svađa i ubodi
- Odmah nakon prijave započeli smo intenzivnu potragu, obavijestili sve policijske postaje, kao i policijske uprave na razini cijele države. Činili smo sve da pronađemo nestalu osobu, uloženi su veliki napori, a potraga je u početnoj fazi uključivala i obavijesne razgovore sa svim prijateljima, znancima i svima drugima s kojima je nestala osoba kontaktirala - rekao je načelnik Policijske postaje Vukovar Vlado Božić.

Novinarima je rekao i da su proteklih mjeseci kolale razne informacije, poput toga da je nestala žena otišla sezonski raditi na Jadran ili da je viđena u okolici Petrovaca, što se sve pokazalo netočnim. Indicije su, međutim, kazao je Božić, mahom navodile na to da je zbog "nerazriješenih obiteljskih odnosa" otišla od kuće, a takve su informacije davali i "pojedini ukućani", no kod policije se pobudila sumnja u te navode. Sve do 6. studenoga kada je policiju intenzivna potraga dovela, nažalost, do mrtvog tijela.

Prema riječima voditelja Kriminalističke službe PU vukovarsko-srijemske Krešimira Hunjeta, sve poduzete radnje radi rasvjetljavanja okolnosti nestanka 46-godišnjakinje - obavijesni razgovori, pretrage terena, provjere navoda... - dovele su do crnih slutnji o mogućem kaznenom djelu zbog čega je policija poduzela i druge istražne radnje, uključujući poligraf i, na kraju, pretragu kuće i dvorišta obitelji Buila u Petrovcima. "U stražnjem dvorištu, u septičkoj jami, pronađeno je tijelo nestale", kazao je. Na koji je način septička bila "osigurana" kako se tijelo ne bi moglo naći, policija zasad ne otkriva radi daljnje istrage, a nije potvrdila ni informaciju da je za tijelo ubijene žene, umotano u prekrivače, navodno bio privezan i kamen.

Prikrivanje zločina
U očevid su, uz policiju i DORH, bili uključeni i stručnjaci Centra za forenzička istraživanja "Ivan Vučetić" iz Zagreba koji su izuzeli tragove. Samom je istragom utvrđeno kako je u srpnju, još neutvrđenog dana u jutarnjim satima, nakon verbalnog, a potom i fizičkog sukoba među supružnicima, osumnjičeni zadao nesretnoj ženi više ubodnih i reznih rana od kojih je 46-godišnjakinja na mjestu preminula. Potom je mrtvo tijelo umotao u prekrivače i skrio u septičku jamu. "Nad osumnjičenim 50-godišnjakom provedeno je kriminalističko istraživanje i uhićen je zbog kaznenog djela teškog ubojstva. Uz kaznenu prijavu, nakon ispitivanja u policiji, predan je pritvorskom nadzorniku", rekao je novinarima Hunjet, dodavši da je jučer slijedilo i ispitivanje u DORH-u i pred sucem istrage. Policija je odbila reći je li uhićeni Zoran Buila priznao ubojstvo, no neslužbena saznanja govore da - navodno, to jest učinio.

Jezivi slučaj u Petrovcima privukao je i veliku medijsku pozornost pa je policija bila zatrpana novinarskim upitima. Odgovorili su, u interesu istrage, samo na dio pitanja, pa je tako potvrđeno da osumnjičeni nije bio prijavljivan za obiteljsko nasilje, no da postoji prijava iz 2018. kada je osumnjičeni prijavio suprugu zbog prijetnje i bila joj je izrečena zabrana približavanja. Na priče da je suprug s mobitela ubijene žene sebi slao SMS-ove kao potvrdu da je ona živa, policija je ustvrdila da je "netko slao SMS-ove u njezino ime" i da su se u posljednjih 10-ak dana "poklopile sve okolnosti" koje su upućivale na počinjenje kaznenog djela.

Sanja Butigan
zatvorska kazna
UBOJICI

PRIJETI

40 GODINA
OČAJNA MAJKA, SIN ZANIJEMIO
Majka ubijene Anice Buile živi u Ivankovu, selu pokraj Vinkovaca. Mjesecima u njezinoj kući, zbog neizvjesnosti i brige za kćer, vlada velika tuga. Nakon strašnog saznanja o ubojstvu, majka je očajna i u suzama jer mora pokopati vlastito dijete. Kako je rekla dijelu medija, suprug njezine kćeri bio je u posjetu kod njih u Ivankovu prije 10-ak dana. “Grlio nas je i ljubio”, rekla je Aničina majka, pritom tvrdeći kako joj se kći žalila i da je “strahovala da joj suprug ne naudi.” Rekla je i da je Aničin suprug prošao rat, spomenula PTSP i navela da je bio u mirovini.

Jedan od četvorice sinova ubijene žene, Martin Buila, jučer nije imao snage razgovarati s novinarima. Samo je kratko poručio da je “situacija prestrašna”, da nije sposoban išta reći i zamolio za razumijevanje.
PETROVCI U ŠOKU: Nitko ne želi nagađati o motivima stravičnog ubojstva
Inače, ubijena Anica imala je dvoje djece iz prvog te dvoje djece iz drugog braka. Sva četvorica sinova su punoljetna i nitko od njih u posljednje vrijeme nije živio u obiteljskoj kući u Petrovcima. Mještani Petrovaca i jučer su bili u šoku zbog ubojstva koje se odigralo u njihovom selu. Poznavali su obitelj Buila, no kazuju da je ona slabo kontaktirala sa sumještanima. Neki govore i da se pričalo o lošim obiteljskim odnosima, no nitko zapravo ne želi nagađati o motivima ubojstva. Navodno je ubijena Anica znala i prije odlaziti od kuće. Policija je pak potvrdila da su u kući u Petrovcima prilikom pretrage “pronađeni predmeti koje se dovode u vezu s izvršenjem kaznenog djela.” Dok je trajala potraga, Zoran je pokušavao uvjeriti policiju da je Anica živa i da se negdje nalazi.
Možda ste propustili...

JEDAN OD GORIH PROMETNIH VIKENDA U 2024.

Na hrvatskim su cestama za vikend poginule četiri osobe

NA PODRUČJU SUNJE, SISKA I GLINE

Pet krijumčara u rukama policije

Najčitanije iz rubrike