TvObzor
INTERVJU: ANDREA GRANAT

Nikada nisam zažalila što sam krenula baš ovim putem
Objavljeno 18. listopada, 2019.
Radimo na tome da dovedemo modernu glazbu i produkciju i u Hrvatsku, želimo raditi nešto novo i drukčije

Andrea Granat, mlada talentirana pjevačica iz Našica, objavila je nedavno spot za svoj novi singl “Kako se ostaje”, drugi koji je izdala za izdavačku kuću Croatia Records. Podsjetimo, njezin prvi singl za tu kuću bio je “Samo moj”, pjesma koju joj je napisala Pamela Ramljak. Tekst i glazbu nove pjesme “Kako se ostaje” potpisuje autorica Andrea Čubrić, a spot je sniman u Našicama i radio ga je isti tim kao i prethodni: Cinematic iz Osijeka, pod redateljskom palicom Josipa Grizbahera, direktor fotografije je Marko Džavić, a art direktor Ivan Grizbaher.

Kliknule smo na prvu
Kako je nastala tvoja nova pjesma “Kako se ostaje”? Čime je inspirirana i o čemu govori?

- Pjesma je nastala u suradnji s autoricom Andreom Čubrić. Spojio nas je zajednički prijatelj Jakov Mađarić, koji je baš u tom razdoblju snimao svoj novi singl kod Andree. Znao je da mi se sviđa njezin rad, pa je malo apelirao da me Andrea pogleda i posluša i napravi nešto novo i za mene. Nakon određenog vremena stigao mi je demo. Iako sam imala plan da moja nova pjesma bude brža i veselija, ova me nije ostavila nimalo ravnodušnom. Jako mi se svidio tekst, a i melodija, koja je bila pamtljiva, pa sam ju već nakon dva-tri slušanja počela i pjevušiti. Tada sam znala da je to moja pjesma. Otišla sam u Zagreb i tu je ta avantura i počela. Aranžman, miks i master radio je Marijo Luketa. Iako smo išli u smjeru modernijeg zvuka i produkcije, pitanje “Kako se ostaje?” pitanje je koje smo si svi postavili bar jednom u životu i zbog toga sam sigurna da će se pjesma svidjeti svim generacijama. Većina nas je imala periode kada se pitala zašto baš nama ne uspijeva i osjećala se upravo onako kako i pjesma govori, pa tako i ja sama.

To je tvoja prva suradnja s autoricom Andreom Čubić. Kako je surađivati s njom i što novoga planirate?

- Da, naša prva suradnja, ali definitivno nastavljamo surađivati. Nas dvije već radimo i na novoj pjesmi. Baš smo nekako kliknule, osim na poslovnom planu i na onom privatnom, pa mi je rad s njom pravi užitak. Andrea je velik radnik, ali i prijatelj, pa je tu uvijek za savjet ili bilo što što mi zatreba. Cijeli ovaj proces stvaranja pjesme, potom spota, a i sada promocije, bila je tu. Pustila me da radim onako kako ja mislim da je ispravno i da maksimalno dam sebe i ono što ja jesam u ovo sve, ali i istovremeno me savjetovala i usmjeravala i puno razgovarala sa mnom. Radimo na tome da dovedemo modernu glazbu i produkciju i u Hrvatsku, želimo raditi nešto novo i drukčije. Jedva čekam da čujete što sve pripremamo za budućnosti!

Prije toga si na pjesmi “Samo moj” radila s Pamelom Ramljak. Reci nam nešto o tome.

- “Samo moj” je pjesma koja mi je donijela moj prvi izdavački ugovor s Croatiom Records i otvorila mnoga vrata tog glazbenog svijeta. S njom sam započela svoje prve veće radijske i televizijske turneje, upoznala puno bitnih ljudi, ali i proširila svoju publiku. Donijela mi je puno zanimljivih nastupa, ali i treću nagradu na festivalu zabavne glazbe u Daruvaru. Nakon te pjesme počeo mi se javljati velik broj autora koji je htio raditi sa mnom. Mogu slobodno reći da je s njom počela jedna lijepa glazbena
priča.

Volim pratiti nove mlade izvođače
Kako si se počela baviti glazbom? Kad si prvi put zapjevala javno?

- Glazba je bila tu od mog najranijeg djetinjstva, ali nikad nisam mogla ni pretpostaviti da će to otići ovako daleko. Često sam za ukućane organizirala svoje koncerte u vlastitom domu, to je uvijek bila moja omiljena igra. Vjerujem da tada mojima baš i nije, ha-ha. Sa šest godina upisala sam se na ples, pa mi pozornica zapravo nikada nije bila strani pojam. Plesom sam se bavila dvanaest godina, a u tom razdoblju djelovala sam i kao koreografkinja i voditeljica plesnih radionica. Sa svojih dvanaest godina prijavila sam se na dječji festival “Radiopinijada” u Našicama. Tada je to bio jako popularan i posjećen događaj u mom gradu, a ja sam se prijavila čisto iz znatiželje. Nisam ni slutila koliko će mi se to svidjeti, pa sam nastavila svake godine, dok dvije godine poslije nisam i pobijedila na spomenutom festivalu. Više nije bilo dovoljno nastupati samo u Našicama, pa sam proširila nastupe na cijelu Hrvatsku. Iz tog razdoblja imam velik broj nagrada i priznanja. Gotovo bih mogla reći, koliko je bilo natjecanja, toliko je bilo i nagrada. Prije šest godina snimila sam svoju prvu pjesmu i ušla u meni neki novi, tada nepoznati svijet, u kojem sam se zadržala do danas. Pratim svakodnevno vlastite napretke i nikad nisam zažalila što sam krenula baš ovim putem.

Koji su ti glazbeni uzori na stranoj i hrvatskoj sceni?

- Konkretnih glazbenih uzora nemam, ali imam izvođača koje uvijek volim poslušati i pratim njihov rad konstantno već godinama, jedan od njih je Nina Badrić. Izuzetan vokal i dama prije svega. No imam i izvođača koji me inspiriraju i u drugim pogledima, osim vokalno, i vizualno, scenski, stilski i, najvažnije, karakterno, takvih imam nekoliko na svjetskoj sceni, ali i domaćoj. Volim pratiti nove, mlade izvođače, moderne produkcije, a takvu glazbu preferiram i u privatnom životu.

Festivali mi nisu više prioritet
Andrea je napisala tekst Rokove pjesme za Eurosong. Bi li se ti prijavila na Doru u nadi da ćeš nastupiti na Eurosongu?

- Dora je bila moj omiljeni televizijski format od najmanjih nogu. Uvijek sam ju nestrpljivo očekivala i pravila vlastite tablice u kojima sam ocjenjivala pjesme glumeći dio žirija. U vrijeme VHS kaseta snimala sam svaku Doru i Eurosong i onda to još danima poslije pregledavala, učila tekstove i koreografije. Još uvijek sam velik fan i pratim sve događaje vezane uz to veliko natjecanje.

Sanjati veliko nije uopće loše, ali trenutno nisam sigurna da mi je vrijeme za jedan takav nastup, što ne znači da se nakon određenog životnog perioda i iskustva neću pokušati okušati u tome. Čim osjetim da imamo pjesmu s kojom bismo mogli konkurirati na jednom tako velikom natjecanju, ali i dovoljno iskustva da se mogu kvalitetno predstaviti, neću se ustručavati poslati i prijavu.

Planiraš li se možda prijaviti na neki festival uskoro? Kako gledaš na takvu promociju pjesme mladih glazbenika?

- Festivali mi nisu više prioritet, ali ako se dogodi da u periodu kada imam neku novu pjesmu traje natječaj, pošaljem ju, zašto ne. Od festivala sam počela, volim taj oblik predstavljanja publici, upoznavanje novih ljudi istih interesa, onu malu nervozu kada znaš da imaš samo tri-četiri minute da se predstaviš najbolje što znaš. Festivali nikada nisu odmogli, štoviše, rade dobar PR i obogaćuju nas iskustvom više. Dvadeset i peti listopada nastupam na festivalu zabavne glazbe Darfest peti put i jako se veselim vidjeti meni poznata lica i predstaviti im svoj novi glazbeni uradak. Držite mi palčeve!

Kakve planove imaš za 2020. godinu, koja nam se bliži?

- Za sljedeću godinu imam puno velikih planova i iskreno se nadam da ću ih uspjeti sve i realizirati. Želja mi je stvoriti kontinuitet i više ne praviti tolike pauze između singlova. Sad kada imam ovaj produkcijski tim uz sebe, znam da ćemo raditi punom parom. Već krajem godine u planu je snimanje nove pjesme, kako bismo sljedeće mogli ići van i s njom. No dotad sve vrijeme iskoristit ću za promociju ovog aktualnog singla, obilaziti radijske postaje, ići na televizijska gostovanja i pokušati ga približiti što više publici.

Razgovarala: Tanja KVORKA

Fotografije: Marko Džavić

Makeup: Ivana Benović Killy

Frizura: Beauty studio Trend, Braidalicious
DUET
Kad bi mogla odabrati nekoga za duet, koga bi odabrala i zašto?- Voljela bih spojiti neki naizgled nespojiv duet. Neko novo, osvježavajuće lice i napraviti nešto skroz ludo i drukčije. Privlače me izvođači koji ne kalkuriraju previše, nego se usude biti svoji i eksperimentirati. Nekoliko takvih pada mi trenutno na pamet, ali zadržat ću to za sebe. Ako ikada ostvarim takvu suradnju, vjerujete mi, znat ćete!
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike