Mlado desno krilo Osijeka Noa Kovačević zabija pogodak reprezentativnom vrataru Zagreba Mateju Mandiću

Mlado desno krilo Osijeka Noa Kovačević zabija pogodak reprezentativnom vrataru Zagreba Mateju Mandiću

GOJKO MITIĆ
27.10.2024., 16:23
NOVI KLINCI U ZRINJEVCU

Protiv Zagreba debitirali sinovi olimpijca i osvajača Kupa prvaka

Nakon prvih 30 minuta rukometaši Osijeka vodili su protiv hrvatskog prvaka i sudionika Lige prvaka Zagreba 14:12. Već je to bila senzacija. Ove sezone na domaćim terenima nikome to nije pošlo za rukom, a moramo pogledati je li i jedna hrvatska momčad, osim NEXE-a, tako dugo vodila protiv Zagreba.

U konačnici je senzacija izostala, a Zagreb je preokretom došao do uvjerljive pobjede. Zagreb i bez Gojuna, Klarice, Dibirova, Ćavara, Kraljevića i Faljića, koji u petak nisu nastupili u Zrinjevcu, ima i dalje prilično jak igrački kadar za većinu hrvatskih klubova, pa je konačnih devet razlike - 22:31 trenutna realnost. I zbog toga je na kraju ovu utakmicu najbolje što prije apsolvirati. Nekako smo dojma kako to u RK-u Osijek i čine.

Marko Maganić 31 i Bruno Vuković 27 uz nešto starije Bolanču i Vašarevića

Marko Maganić 31 i Bruno Vuković 27 uz nešto starije Bolanču i Vašarevića

RK OSIJEK

- Nismo imali nikakvog taktičkog i rezultatskog imperativa, pa smo zato odigrali možda i najbolje prvo poluvrijeme ove sezone. Naravno, ne treba slaviti poraze, ovo je tek jedna utakmica, a mi se odmah okrećemo Metkoviću. Čeka nas zahtjevan tjedan priprema, ali mi tamo idemo po pobjedu - poručio je vratar Lovro Frajhaut, koji se s 11 obrana itekako istaknuo protiv prvaka.

Lovro, inače student medicine, još je u ovo vrijeme prošle godine branio za Slatinu, člana drugog ranga natjecanja hrvatskog rukometa. I to nešto pokazuje. Hrvatska ima kvalitetu i u nižim rangovima. Uostalom, prošlosezonski član Prve hrvatske lige sjever Čakovec visoko je u Ligi B odmah iza vodećeg NEXE-a. Posljednjih godina nije se dogodio slučaj da novi član Premijer lige odmah ispadne. Pokazatelj da nije baš tako loše.

Jakov Ćurak debitirao je u Premijer ligi protiv Zagreba čiji je dres jedno vrijeme nosio njegov otac Vedran

Jakov Ćurak debitirao je u Premijer ligi protiv Zagreba čiji je dres jedno vrijeme nosio njegov otac Vedran

RK OSIJEK

Zbog nekih bitnih razloga utakmicu protiv Zagreba odigranu još u petak ne treba baš zaboraviti. I zbog dolaska Kohorte koja je, treba to podsjećati mlade Osječane, osnovana kako bi bodrila sve gradske klubove, naravno, najviše NK Osijek, ali nam je uvijek drago vidjeti ih opet i u Zrinjevcu. Zagreb je uvijek prilika za veću minutažu mlađim igračima, premda u sadašnjem Verajinu rosteru postoje mladi igrači koje već gledamo drukčijim očima. Ne plješćemo im više zbog svake odigrane minute ili sekunde, nego zbog odličnog učinka. Tako je juniorski reprezentativac i srednji vanjski Osijeka Bruno Vuković postigao četiri pogotka, zajedno s Davidom Čičkom bio je najbolji strijelac Osijeka. Zapaženi su bili i Brunini vršnjaci Noa Kovačević, Marko Maganić i Niko Glavan. Sva trojica Zagrebu su dvaput tresla mrežu. Svi oni već imaju ulogu u ovosezonskoj osječkoj momčadi, a radi se redom još uvijek o tinejdžerima. I dolaze još mlađi. Prve minute u Premijer ligi u dresu Osijeka dobili su mladi vratar Antonio Kampić te vanjski igrači Jakov Ćurak i Borna Oršolić. Jakov Ćurak je inače sin nekadašnjeg osječkog igrača i jedno vrijeme igrača Zagreba s kojim je 1993. osvojio i Kup europskih prvaka Vedrana Ćurka, a Oršolićev je otac bio atletičar i olimpijac, danas dopredsjednik RK Osijek - Vjekoslav Oršolić.