Antun Šarićfoto: Hrvatski rukometni savez


 

Hrvatski rukometni savez
24.10.2024., 14:26
TINEJDŽERU POVJERENO ČUVANJE VRATA

Antun Šarić: Debi ću pamtiti cijeli život

Super početak karijere. Ujutro bio u školi pa došao u dvoranu i branio protiv Kiela

Jednom je jedan 18-godišnjak došao u redove NEXE-a i četiri godine poslije postao prvi vratar hrvatske rukometne reprezentacije i igrač bundesligaša Gummersbacha. Priča Antuna Šarića, koji je u utorak debitirao na vratima NEXE-a, i to protiv velikog Kiela, bar uvodno podsjeća na onu Dominika Kuzmanovića, koji je u našički klub stigao iz Dugog Sela.

Šarić je odrastao i počeo igrati rukomet također u zagrebačkom prstenu, ali nešto zapadnije od metropole, u Zaprešiću. NEXE mu je već peti klub jer je već s 12 godina otišao u obližnju slovensku Dobovu, a potom postao član Rugvice, gdje je sve kvalitetnija rukometna škola. U NEXE je stigao ovoga ljeta kao vratarska perspektiva iz redova Rudara iz samoborskih Ruda, a naravno, član je i mlađih reprezentativnih uzrasta Hrvatske.

Iznenadilo ga je u utorak navečer uvrštavanje u prvu momčad u utakmici Europske lige protiv četverostrukog rukometnog prvaka Europe (26:35). No trener Krešo Ivanković i trener vratara Perica Lelić nisu imali drugog izbora jer je Mihailo Radovanović zadobio parcijalnu rupturu te ga sigurno neće biti tri tjedna na terenu.

- Nisam očekivao baš ovakav debi. Više sam očekivao da će se to dogoditi u nekoj utakmici u Premijer ligi, odnosno da bih mogao braniti u nekoj utakmicu u domaćim natjecanjima. Eto, dogodilo se da me trener uvrsti u momčad protiv Kiela i zahvalio bih mu što mi je pružio priliku. Ovo je doista bio debi iz snova - pričao je za svoje godine prilično rječiti Antun Šarić, po čemu također podsjeća na svoga prethodnika Kuzmanovića.

Pružio mu je Ivanković priliku u posljednjih 15-ak minuta susreta. Ovakav debi nije očekivao, a još kada je zaustavio šut Nikoli Bilyku.

- Super je što sam na kraju uzeo te dvije lopte. Mogu biti ponosan na sebe kako sam doživio ovaj ulazak. Doista sam ušao potpuno bez pritiska jer sam znao da iz ovoga mogu samo nešto pozitivno izvući. Realno, nitko od nekog klinca s 18 godina i ne očekuje nešto jako veliko i senzacionalno. S druge strane stajala je doista rukometna velesila, veliki igrači koje sam dosad mogao gledati samo na televiziji. Tih posljednjih 15-ak minuta što sam branio, to je za mene bilo veliko iskustvo, poseban doživljaj. Puno će mi značiti i za samopouzdanje i za dalje - rekao je Šarić.

Nastup mladog vratara komentirao je i trener NEXE-a Krešo Ivanković.

- Za njega je to veliko iskustvo koje će mu sigurno pomoći u budućnosti. Imamo mi tu još mladih igrača i mladih vratara poput Serdara, tako da se za budućnost NEXE-a, a posebice na vratarskim pozicijama, ne treba brinuti.

Zanimljivu primjedbu na Šarićev debi imao je igrač NEXE-a Krešimir Kozina:

- Ujutro je bio u školi, pa došao navečer u dvoranu i branio protiv jednog Kiela. Baš super početak karijere!

Ovo je za mladog vratara doista bio debi iz snova. NEXE nije pobijedio Kiel Domagoja Duvnjaka niti je to tko očekivao, ali iza Šarića je utakmica koju će vječno pamtiti. Nikad u Našicama nije gostovao ugledniji sportski kolektiv od njemačkog rukometnog velikana, NEXE je suparnicima stisnuo ruku i čestitao, a 18-godišnji mladić, bez obzira na poraz svoje momčadi, mogao je samo uživati u svemu onom što se događa oko njega. n