RK NEXE
23.10.2024., 17:31
RUKOMETNI SPEKTAKL U NAŠICAMA

S Kielom zaigrali otvorenih karata, unatoč “minus devet” obrana donijela dobre stvari

Nikakava se senzacija ni čudo nisu dogodili u Našicama. Prilično brzo pala je u vodu čak i neka ambicija rukometaša NEXE-a da iznenade nekadašnjeg četverostrukog prvaka Europe, koji je u našičku dvoranu u utorak navečer privukao velik broj gledatelja, možda i iznad trenutnog kapaciteta dvorane. Našičani su na kraju izgubili od Nijemaca sa 26:35 (14:17).

NEXE se vraćao, borio se, bio u prilici na poluvrijeme otići s minimalnim zaostatkom. Nastavak su dobro otvorili, ali uvijek je nešto nedostajalo. Usuđujemo se čak reći kako su se izgledi za iznenađenje već prilično smanjili u startu, kada je Kiel otvorio utakmicu s vodstvom od 2:0. Borili su se igrači NEXE-a, 30-40 minuta utakmice to je vrlo pristojno izgledalo. Posebice kada je sa 6-0 obrana povučena na 5-1. Ali nalazili su rješenja iz Kiela. Malo im je trebalo prilagoditi se svakoj novoj situaciji. Počnu s Duvnjakom koji istrčava u kontre. U nastavku na 5-1 počnu bušiti NEXE prvo s krila, a onda i na crti, kada je u igru ušao njemački reprezentativac Patrick Wiencek. Upoznali su ga dobro naši ljubitelji rukometa, posebice oni koji prate rukomet samo u siječnju. Internetski memovi širili su se na društvenim mrežama, uspoređivali su ga s likom Slotha iz legendarnog dječjeg filma Gooniesi. Vidjeli smo na djelu i mladog Ellefsena Skipagotu s Farskih otoka. Nove mlade zvijezde Kiela i europskog rukometa. Padali su u Našicama i Fuchse Berlin i Montpellier ili danski Gudme. Teško je tu prolazio i Magdeburg ili Veszprem, ali da iznenadiš ovakav stroj, doista ti treba savršena utakmica. Utakmicom je bio iznimno zadovoljan i Filip Jicha, nekad sjajni strijelac, koji kao igrač, a danas kao trener potpisuje gotovo sve uspjehe Kiela u ovom stoljeću.

- Sretan sam zbog svojih igrača što su prikazali ovakvu igru. Svi su igrali i ovo je isključivo bila odlična momčadska igra, što je bitno za ovu fazu sezone. Suparnik je također pokazao dobre dijelove igre i jako smo zadovoljni što smo imali priliku igrati u ovakvoj atmosferi - kratak je bio Jicha.

Što se trebalo sve pogoditi da NEXE iznenadi Kiel? Ukratko - mnogo toga.

- Vidjeli ste na početku, kad smo otvorili zonom 6-0, bilo ih je jako teško zaustaviti. Kad smo se prebacili na agresivnih i proaktivnih 5-1, Kiel je također imao problema. Iz minusa smo stigli na dva razlike i da je bilo spretnosti, možda bi na poluvremenu bilo još bolje. U drugom poluvremenu isto je bilo dobro desetak minuta, ali ta zona 5-1 iziskuje strahovitu energetsku potrošnju, te smo se u posljednjih deset minuta potrošili i više nismo mogli parirati. Ako želiš pobijediti Kiel, moraš stvarno držati fokus svih 60 minuta - analizirao je nakon susreta Krešo Ivanković, trener NEXE-a.

Ono čime može biti zadovoljan je igra u 5-1 obrani, gdje je bitnu ulogu na prednjem odigrao crnogorski reprezentativac Aleksandar Bakić. Zaigrao na prednjem i odmah na Duvnjaka.

- Da, odmah na najboljeg protiv sebe na toj poziciji. Igrao sam protiv dosta igrača iz Kiela, ali ovo je veliko iskustvo za dobar dio mojih suigrača. Pali smo posljednjih 15 minuta. Uhvatio nas je i umor. Osjetilo se to i po mojim promašajima pri kraju. Nije opravdanje i ne tražim izgovore, ali umor je učinio svoje, pa popusti i koncentracija. Zaigrali smo protiv Kiela otvorenih karata, pokušali ga navuči na neke naše stvari koje smo zamislili, ali nismo mi prva ekipa u svijetu koja je protiv njega pokušala igrati 5-1. Bilo je na kraju dobrih stvari. Na kraju smatram kako poraz nije realna slika. Zaslužili smo manji poraz - rekao je nakon susreta Crnogorac na lijevom krilu NEXE-a.

RK NEXE

Gromove sada čeka gostovanje u Kielu, gdje nemaju što izgubiti. Mogu samo pokušati se suprotstaviti još više minuta nego u prvoj utakmici velikoj momčadi. Pratit će se u našičkim redovima na sjeveru Njemačke itekako utakmica iz španjolske Torrrelavege, gdje gostuje Vojvodina. Novosađani su u prvoj utakmici slavili minimalno, 31:30, premda su vodili i uvjerljivije veći dio utakmice. Pobijedi li srbijanski prvak u Španjolskoj a da se ne dogodi apsolutna senzacija u Kielu, pobjegao bi NEXE-u na nedostižnih pet bodova prednosti i bilo bi jasno da Gromovi gube sve izglede za plasman u drugi krug.

   
      Standings provided by Sofascore