HRVATSKA RUKOMET OLIMPIJSKE IGRE PARIZ 2024FOTO: SLOBODAN KADIĆDOMAGOJ DUVNJAK
SLOBODAN KADIĆ
22.10.2024., 07:00
TRI DANA UŽIVANJA U SLAVONIJI

Domagoj Duvnjak: Mislim da sam sve bliži kraju karijere

Kapetan Hrvatske predvodit će Kiel večeras od 20.45 u Našicama u 3. kolu E skupine Europske lige

Javio nam se Domagoj Duvnjak iz Hamburga uoči leta za Budimpeštu, odakle su se rukometaši Kiela u ponedjeljak zaputili u Našice, gdje su na rasporedu imali trening, a potom noćenje u Osijeku. I onda ovog utorka utakmica 3. kola E skupine Europske lige u Našicama protiv NEXE-a.

Kapetan hrvatske rukometne reprezentacije doveo je suigrače iz Kiela u svoju Slavoniju. Jedan od najvećih rukometnih klubova svijeta, inače punoga imena Turnverein Hassee-Winterbek e. V. von 1904, što bi u prijevodu značilo Gimnastički klub Hassee-Winterbek eV iz 1904., večeras nešto prije 20.45, kada počinje utakmica, istrčat će na teren našičke dvorane kralja Tomislava. Ne sumnjamo uopće tko će dobiti najveći pljesak publike. I on sam jedva čeka taj početak i istrčavanje pred Slavonce. I vjerujte, u razgovoru smo osjetili baš uzbuđenje. Jer bit će u dvorani dosta njegovih prijatelja i rodbine.

Posebna utakmica

- Morao sam riješiti 25 ulaznica za moje, tako da će večeras sigurno biti za mene posebno emotivan trenutak. Iskreno, baš sam se razveselio kada sam vidio ljetos da nas je ždrijeb uvrstio zajedno u skupinu s NEXE-om. Tri dana bit ćemo u Slavoniji. Iz Osijeka ćemo u Zagreb, pa onda tek u srijedu u München, tako da, osim, naravno, pobijediti, baš želim tri dana uživati. U Našicama i Osijeku, gdje sam često igrao s reprezentacijom tako da mi je jako dobro poznato kamo dolazim. Vjerujem da će biti prilike malo prošetati, pokazati suigračima i grad, sjesti ujutro na kavu pod Dravu, premda nije u klubu takva navika kao kod nas - pričao je Duvnjak.

Pokušali smo se zajednički prisjetiti kada je posljednji put igrao u Našicama. Bilo je to u sezoni 2008./2009., nakon koje je krenula njegova njemačka pečalba. Prvo u HSV-u, gdje je proveo pet godina, a onda u Kielu, gdje upravo odrađuje 11. godinu ugovora. Na ljeto mu istječe, no o planovima u budućnosti nešto kasnije. Kad smo spomenuli utakmice u Našicama, on se prisjetio jedne druge utakmice koju je igrao još u dresu Đakova.

- Bilo je to 2006. godine, s Đakovom smo igrali u Našicama protiv Medveščaka na Final Fouru Kupa. Bila je to moja posljednja sezona u Đakovu.

Kiel ove godine igra Europsku ligu. Koliko je to ipak razočaranje za rukometnu instituciju, što ne igra Ligu prvaka, već drugi rang europskog natjecanja.

- Razočaranje je postojalo, jer Liga prvaka je nekakav minimalni cilj koji se od nas očekuje. Momčad se izmijenila. Otišli su nam Landin, Sagosen, Zarabec, što nije lako nadomjestiti preko noći. Stigli su mladi igrači, poput Eliasa Eleffsena s Farskih Otoka, imao je problema s ozljedom, tek se sada oporavio. Jako su daroviti, ali svima njima i nama trebat će vremena sve posložiti. Ove sezone već smo u Bundes ligi doživjeli dva poraza, ali vjerujem kako ćemo do kraja sezone igrati sve bolje. Što se tiče Europske lige, ne smatramo je nebitnom. Ne možeš ovdje birati utakmice. Jednako je bitna svaka u Bundes ligi, kao i svaka u Europskoj ligi. Cilj nam je ući u Final Four, koji se igra u Hamburgu, 90 kilometara od Kiela, pa će biti puno naših navijača, ali neće ni to biti lako. I u Europskoj ligi ima dosta kvalitetnih momčadi, ranga Lige prvaka, koji također imaju isti cilj.

Uživanje u igri

Kakvu ti je Filip Jicha namijenio ulogu ove sezone?

- Trenutno imam ulogu da igram cijelo vrijeme. I obranu i napad. Imali smo problema s ozljedama, tako da se ne može drukčije.

Izdržavaš li to?

- Zasad bez problema. Zdravlje dobro služi i uživam u rukometu. Naravno, s godinama možeš bolje procijeniti kada možeš malo povući ručnu, stati i kontrolirati se.

 

Uoči puta u Hrvatsku Kiel je u subotu odigrao utakmicu Bundes lige protiv Potsdama. Slavili su 27:23, a Duvnjak je postigao dva pogotka. U takvom ritmu jeste li uopće stigli išta pripremati utakmicu s NEXE-om?

- Iskreno ću reći kako funkcioniramo. U subotu navečer završila je utakmica, u nedjelju imamo slobodan dan, a u ponedjeljak ujutro smo se skupili na aerodromu. Analizira se svaka utakmica i svaki protivnik. Svatko od nas dobio je materijal, jedan je npr. NEXE napad, a drugi NEXE obrana i obavezni smo ga pogledati. Kad dođemo u Našice ili Osijek, trener će nam prvi put pričati o NEXE-u, dati svoje viđenje, ali tako funkcioniramo cijelo vrijeme. Samo se govori o onoj utakmici koja slijedi. Ništa se ne radi unaprijed.

On je i prije negoli je gledao sadržaj NEXE - napad i NEXE - obrana gledao ovogodišnje utakmice našičkog kluba.

- Gledao sam ih protiv Vojvodine i Torrelavege. Odlična momčad, baš pravi spoj mladosti i iskustva, ali naravno deset novih igrača, slično kao i kod nas, treba vremena za uigravanje, tako da sam uvjeren kako će rasti i biti sve bolji. Znam, nepredviđeno su kiksali na početku, izgubili od Vojvodine kod kuće, ali ja i dalje vidim NEXE po kvaliteti klub broj dva u našoj skupini i iskreno vjerujem kako će taj početni kiks nadoknaditi i plasirati se u drugi krug.

Možda već večeras?

- Ha, svakoga treba ozbiljno shvatiti i, kao što sam prije rekao, nema kod nas biranja utakmica. Cilj nam je pobijediti, ali, naravno, znam kako NEXE ima svojih ambicija, posebice u Našicama.

U momčadi NEXE-a nekolicina je igrača s kojima je bio ili još uvijek je dio reprezentacije Hrvatske. Naravno, najduže prijateljstvo traje s Manuelom Štrlekom, s kojim je sada i u kumskim odnosima.

- Mi smo sada dvostruki kumovi. Ja sam kršteni kum njegovu sinu, a on mojem. Jako često se čujemo i mogu vam otkriti kako on doista uživa u Našicama. O klubu ima samo riječi pohvale. Supruga i djeca su s njim i priznao mi je da je tek sada spoznao kakva je zapravo Slavonija. To naše gostoprimstvo, u svakom selu ili slavonskom gradu. Evo, ljetos mi je slao slike i video s Olimpijade starih sportova u Brođancima, gdje je bio gost. Doista uživa.

Kad smo već kod Štrleka, otkrio nam je jednom kako bi volio igrati do četrdesete ako ga zdravlje posluži. Kako razmišlja njegov 36-godišnji vršnjak Domagoj Duvnjak?

- Ha, ha, super za njega ako tako planira, ali bojim se da sam u mom slučaju sve bliži kraju karijere. Ugovor s Kielom istječe mi na ljeto. Ne, ne kažem da će već na kraju sezone biti kraj, ali moram sjesti prije svega s klubom i vidjeti kakvi su njihovi planovi. Ima još vremena, vidjet ćemo što će biti - zaključio je jedan od ponajboljih rukometaša koje je Hrvatska ikada imala.

Nakon karijere povratak u Hrvatsku

Planovi o životu nakon karijere sigurno postoje. Ostanak u Njemačkoj ili povratak u Hrvatskoj?

- Trenutno razmišljamo vratiti se i živjeti u Hrvatskoj. Plan je živjeti u Zagrebu. Imamo isto razmišljanje i ja i supruga, da odgajamo našu djecu u Hrvatskoj. I oni rastu. Najstariji sin Šime ima četiri godine, srednji dvije, a kćerka Ana Maris ona je još mala, sedam mjeseci.

Hvataju li loptu rukom ili je možda udaraju nogom?

- Još su mali, ali da, vole loptu, sve više doživljavaju sport i počinju ga pratiti.

 

Večeras igra u Našicama, isplati se doći pogledati tu utakmicu.