Minimalan poraz Gromova na otvaranju grupne faze EHF Europske ligeRK NEXE – RK Vojvodina 35:36 (19:19)FOTO: RK NEXE
RK NEXE
14.10.2024., 17:42
RUKOMETAŠI NEXE-a U ŠPANJOLSKOJ

Gromovi nisu dobro krenuli u Europi, iskupljenje u Kantabriji

Zaputili su se rukometaši, vodstvo i stručni stožer NEXE-a još u nedjelju zrakoplovom u Frankfurt pa potom u Bilbao, odakle su autobusom stigli u Torrelavegu, gdje će sutra (utorak) od 20.45 odigrati susret 2. kola skupine E Europske lige.

Torrelavega je za europske prilike gradić s 50-ak tisuća stanovnika u provinciji Kantabrija, manje od 30 kilometara od administrativnog pokrajinskog centra puno poznatijeg i većeg Santandera. Rukometni klub osnovan je tek 2002. godine, a prvi put u Ligu Asobal ušli su 2021. Prošle su godine u španjolskom prvenstvu završili na 11. mjestu, ali su pravo nastupa u Europskoj ligi stekli plasmanom u finale Kupa kralja, što je i najveći klupski uspjeh. U finalu su poraženi od Barcelone. U toj Barceloni nekada je igrao slovenski reprezentativac Jure Dolenec. Nije imao priliku igrati protiv Torrelavege jer je upravo 2021. godine napustio La Masiju i pristupio francuskom Limogesu, odakle je prošlo ljeto stigao u Našice. No još uvijek vjerujemo da dobro poznaje španjolski klupski rukomet i kvalitetu klubova.

- U vrijeme kada sam igrao u Španjolskoj nisu igrali u prvoj ligi, ali očito se radi o vrlo ambicioznom klubu koji je podigao budžet, doveli su dobroga trenera, imaju nekoliko poznatih igrača, od kojih je najpoznatiji Angel Fernandez, španjolski reprezentativac, osvajač Lige prvaka s Barcelonom, igrao je u Kielceu, a poslije i sa mnom u Limogesu. Imaju dosta mladih igrača, igraju tipični španjolski sistem, ne gube loptu, traže najbolje solucije do kraja napada. Mi se pripremamo i dat ćemo sve od sebe da to odradimo puno bolje negoli protiv Vojvodine - poručio je iskusni desni vanjski NEXE-a.

SESVETE DOČEKUJU TATABANYU

Hrvatska od ove sezone ima dva predstavnika u EHF Europskoj ligi. Uz NEXE, igraju i Sesvete, koje će sutra (utorak) od 18.45 u susretu 2. kola skupine G dočekati mađarsku Tatabanyu, u čijim redovima igra i hrvatski reprezentativac Mateo Maraš. Radi se o povijesnom susretu u dvorani Jelkovec, koja će tako biti prvi put poprište neke utakmice u Europskoj rukometnoj ligi. Sesvete su u natjecanje krenule uvjerljivim, ali i očekivanim porazom na gostovanju kod njemačkog Flensburga. Bilo je 42:25 za bundesligaša.

Našička momčad nije dobro ušla u Europsku ligu. Prošlog je utorka poražena od novosadske Vojvodine na domaćem terenu. Stoga joj ovo gostovanje u Španjolskoj dođe kao iskupljenje u Kantabriji.

- Nije ništa lako. Nismo imali puno teških utakmica, a ovo je potpuno nova ekipa, u kojoj praktično nitko ni sa kim nije prije igrao i još se upoznajemo. U napadu se još može riješiti nešto na individualnu kvalitetu, premda i u napadu nije kako želimo, ali ipak se uspije zabiti gol, ali, s druge strane, u obrani treba vremena za uigravanje. Radimo na tome, ali se vidi kako tu još treba vremena, ali vjerujem da će to već u Španjolskoj izgledati puno bolje.

Dolenec nije imenovao trenera, ali se radi o Jacobu Cuetari, koji je već imao priliku voditi momčad protiv NEXE-a. Bilo je to prije četiri godine, kada je bio trener Bidasoe Irun. Tada je u play-offu Europske lige NEXE izbacio španjolsku momčad. U Našicama imaju već dosta iskustva sa španjolskim momčadima. Primjerice, u prvoj godini izlaska na europsku scenu, 2008., NEXE se susreo s Aragonom iz Zaragoze, koji je slavio u oba susreta. U sezoni 2013./2014. samo jedan pogodak u posljednjim sekundama spriječio je NEXE u plasmanu u skupine EHF kupa. Zahvaljujući većem broju postignutih pogodaka u gostima bolji od njih tada je bio Ademar Leon. Kako je NEXE rastao, tako je bolje prolazio i protiv Španjolaca. Nakon već spomenutog okršaja s Bidasoa Irunom susreo se još NEXE, u sezoni 2021./2022., u skupini Europske lige s Logrono La Riojom. Zanimljivo, u Našicama je slavio NEXE 31:30, u uzvratu Logrono La Rioja s potpuno istim rezultatom. Bila je to sezona u kojoj je NEXE ostvario najveći klupski uspjeh - plasman na Final Four Europske lige. Protiv španjolske momčadi NEXE je igrao i u sezoni 2022./2023. U Našicama su tada svladali Granollers 39:36, a u Španjolskoj je slavio domaćin 25:22.

   
      Standings provided by Sofascore