Ognjen Cenić

Ognjen Cenić

ustupljena
8.10.2024., 22:53
KIKS NEXE-a NA STARTU EUROPSKE LIGE

Vojvodina odnijela bodove iz Našica

Rukometaši NEXE-a doživjeli su poraz na startu ovogodišnje Europske lige. Bodove Iz Našica odnijela je novosadska Vojvodina koja je vodila gotovo cijelu utakmicu. Na kraju je ostvarila minimalnu pobjedu 35-36. Veliku za srbijanskog prvaka, a neočekivanu u svakom pogledu.

NEXE je slovio za favorita, no očito će trebati vremena za posložiti bolje potpuno novu našičku momčad. No, s ovim porazom već sada su bitno umanjeni izgledi NEXE-a za plasman u drugi krug. Plasman dalje ostvaruju dvije momčadi iz skupine, uz NEXE i Vojvodinu u njoj još igraju njemački Kiel koji je veliki favorit skupine te španjolska Torrelavega s kojim će NEXE sljedeći utorak u Španjolskoj imati popravni ispit.

Odlično ispunjene tribine našičke dvorane tijekom predstavljanja igrača posebno su pljeskom pozdravili dvojicu bivših Gromova, kojii sada nose dres Vojvodine. Riječ je o Franu Mileti i Mihi Kavčiču. Na tribinama se mjesta našlo za mlade rukometaše Osijeka koje su poveli voditelj škole Hrvoje Privšek, trener ivan Dropujlić i klupski dopredsjednik Krešo Tomas. Prva utakmica NEXE-a u Europskoj ligi i svojevrsni regionalni derbi prilika je bila za dolazak brojnih ljudi iz svijeta rukometa. U improviziranoj svečanoj loži dvorane susret je pratio i bivši sportski direktor NEXE-a Vedran Zrnić.

Do odmora 38 pogodaka

Bilo je zanimljivo koju će sedmorku u svojem europskom debiju kao trener NEXE-a izvesti Krešo Ivanković. Poznaro je kako je momčad doživjela brojne promjene između dvije sezone. Zanimljiv jee to bio sastav bez promjena iz napada u obranu gdje je Tin Lučin preuzeo ulogu organizatora, vanjsku liniju činili su još Luka Moslavac i slovenski reprezentativac Jure Dolenec, na krilima Manuel Štrlek i još jedan novak u momčadi desnokrilni Ibrahim Haseljić. Na vratima je susret započeo starosjeditelj Mihailo Radovanović, a na crti povratnik u Našice Krešimir Kozina koji je preuzeo kapetansku traku. Nije NEXE u prvim minutama iskoristio igrača više. Isključen je bio bivši NEXE-ovac Kavčič. Pokazali su gosti odmah na početku utakmice kako će pokušati iznenaditi domaćina čvrstom obranom koja im je vrlo jak forte. Vojvodina je u 7. minuti imala dva pogotka prednosti – 3:5. Zanimljiva se situacija dogodila kada je sedmerac za NEXE izveo Tin Lučin, a na vratima Vojvodine bio je njegov brat Fran. Uspješniji je bio stariji NEXE-ov brat Tin. Inače, Fran Lučin nije započeo susret na vratima Vojvodine, već Andrej Trnavac. Kako su igrači NEXE-a prilično dekoncentrirano ušli u susret, što se posebice osjetilo u obrani, pokazala je i 14. minuta kada je Pušica doslovce uzeo iz ruku loptu Moslavcu i zakucao u praza gol za prvo vodstvo gostiju od tri razlike – 7:10. Stigao je NEXE na minimalni zaostatak u 21. minuti kada je na prazna vrata loptu u mrežu ubacio Haseljić – 12:13. Odmah potom trener Vojvodine Boris Rojević zatražio je time-out. Konačno je u 26. minuti NEXE izjednačio. Bilo je 16.16, a pogodak je postigao Moslavac. Zamalo je nakon dvije minute Vojvodina vratila na tri pogotka prednosti. Dvije sjajne obrane imao je Moreno Car. U završnici zahvaljujući Manuelu Štrleku na odmor se otišlo s izjednačenim rezultatom. Iskusno lijevo krilo prvo je pogodio, a onda presjekao loptu nakon čega je kontru završio Dolenec. Nakon prvog poluvremena bilo je 19:19. Puno i previše pogodaka.

Minimali poraz

Nikakve značajne pomake u NEXE-ovoj igri nismo gledali ni u nastavku susreta. Teško su se branili igrači NEXE-a, nedostajalo je čvrstine, vrlo lako je dolazila vanjska linija Vojvodine u prilike pa su u 40. minuti ponovno imali tri pogotka prednosti – 22:25. Obranili su se gosti Vorkapić je istrčao i pogodio kontru na velikih 22:26 za Novosađane, nakon čega je domaći trener Krešo Ivanković morao zatražiti time-out. Bilo je to u 41. minuti. NEXE je u igri za preokretom držao Aleksandar Bakić koji je u nastavku ušao na lijevo krilo umjesto Štrleka. Stigao je NEXE na minus dva, u 49. minuti nakon grubog prekršaja nad Kozinom, koji je pokušao samostalno riješiti akciju, crveni karton zaradio je igrač Vojvodine Miljan Pušica. Nažalost, Lučinu je Trnavac obranio sedmerac, a vratar Vojvodine sjajno je reagirao kada je sa svoje poloviene gađao Manci-Mičević. Braća Aleksandar i Ognjen Cenić donose konačno NEXE-u poravnanja – 28:28. Mlađi Ognjen Cenić pogodio je sa svoje polovine. Ovaj put Trnavac nije stigao zaustaviti šut. Dodić s dva pogotka vraća Vojvodini prednost od dva razlike. Zaiskrilo je malo u 52. minuti. Dodić je prekršajem zaustavio Aleksandra Cenića, suci su pokazali ovaj put samo dvije minute igraču Vojvodinje koji je prethodno postigao dva uzastopna pogotka za svoju momčad. U 53. minuti kod rezultata 28:30 za goste Krešo Ivanković zatražio je time-out. Trnavac je obranio i drugi sedmerac, ovaj puta Štrleku, ali je iskusno lijevo krilo NEXE-a iskoristio popravni za 29:30. Konačno smo u završnici vidjeli i više čvrstine i odlučnosti u obrani NEXE-a, ali su ponovno gosti pronašli način. Ovaj put spuštajući na crtu za Mihu Kavčiča. Propustio je NEXE priliku za izjednačenje. Nakon vratnice Vojvodine, mladI je Ognjen Cenić bacio svome bratu Aleksandru loptu ne kao bratu, nego kao neprijatelju. U 58. minuti Rojević je kod rezultata 32-33 pozvao time-out. Jovanović je uz pomoć vratnice pogodio za 32-34.Uzvratio je Moslavac svojim sedmim pogotkom.

U završnici Dodić je sjajno proigrao Vorkapića, tračak nade vraća stariji Cenić, a bivši NEXE-ovac Mileta zapravo odlučuje pobjednika. Prije kraja stigao je jedino Kozina pogoditi za minimalni poraz koji je već na startu otežao put NEXE-u za plasman u drugi krug. 

NEXE 35 19

VOJVODINA 36 19

NAŠICE – Dvorana Osnovne škole kralja Tomislava. Suci: Bartosz Leszczynski i Marcin Piechota Poljska.

NEXE: Car 6+0, Radovanović 2+0, Bakić 4, Grgić, Haseljić 1, Krajcar 1, Marguč, Manci-Mičević, Dolenec 4-1, Štrlek 4, Moslavac 7, A. Cenić 4, O. Cenić 1, Vučko, T. Lučin 5-3 i Kozina 3.

VOJVODINA. F. Lučin, Trnavac 7+1, Vorkapić 7-2, Mileta 2, Vukovljak 1, Da Silva 2, Pušica 1, Rađenović, Nikolić 3, Dodić 4, Predović 1, Đorđić, Kavčič 5, Hussein Nafea 3, Pukhouski i Jovanović 6.

SEDMERCI: NEXE 6-4, Vojvodina 2-2; ISKLJUČENJA: NEXE 8 minuta Dolenec 2, Kozina 2, Vučko 2, Lučin; Vojvodina 16 minuta Kavčič 2+2, Mileta 2, Vukovljak 2, Jovanović 2, Dodić 2, Predović 2. CRVENI KARTON. Pušica Vojvodina